I Trondheim er 13 000 doser med influensavaksine sendt til fastlegene, smittevernkontoret og sykehjemmene. Vaksinene kom til Trondheim kommune siste uka i september. Men med bakgrunn i tidligere år, mener smittevernoverlegen at det er få i risikogruppene som tar vaksinen.

- I forhold til antallet som tilhører risikogruppene, ligger vi alt for lavt i forhold til de som tar influensavaksinen, sier Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim kommune.

Ifølge Folkehelseinstituttet dør ca 900 årlig av influensa. 5-10 % av befolkningen blir syk av influensa hver sesong.

Få i helsevesenet tar vaksinen

En undersøkelse fra SSB (Statistisk sentralbyrå) viser at bare en liten andel av befolkningen svarer at de har tatt influensavaksinen. I 2014 og i fjor var det kun 9 % av allmennbefolkningen som svarte at de tok vaksinen, mens andelen hadde økt til 11 % i 2016.

I den samme undersøkelsen svarer bare 12 % av helsepersonellet at de tok vaksinen ved siste influensasesong. Men Folkehelseinstituttet påpeker at helsepersonell er litt bedre til å ta influensavaksine, fordi de i denne sammenhengen er en snevrere aldersgruppe enn den generelle befolkningen.

- For helsepersonell så sliter vi med å få de til å forstå at de kan være en smittekilde for sine pasienter, brukere eller pårørende, forteller Sagvik.

Unngår komplikasjoner

- Selv om de som er i risikogruppene kan bli smittet og få influensa, er det spesielt komplikasjonene man kan unngå ved å ta vaksinen. De som har nedsatt immunforsvar har blant annet ikke så god effekt av vaksinen, slik som de friske. Ved at vi vaksinerer helsepersonell så hindrer vi at de bringer smitten videre hvis de selv blir syke. Andre komplikasjoner kan være lungebetennelse og hos noen, særlig eldre, kan den generelle helsetilstanden blir alvorlig svekket for lang tid eller bli varig etter en influensa. Derfor anbefales det også at friske eldre fra 65 år tar influensavaksinen, forklarer Sagvik.

- Jeg synes at flere skulle tatt vaksinen. Da går det litt på hvordan vi får ut budskapet. De må forstå at de er i risikogruppen. Det jobbes det også med nasjonalt, sier hun.

Helsepersonell mer utsatt

- Helsepersonell med pasientkontakt bør først og fremst ta vaksine for å beskytte pasientene sine mot influensasmitte. De er også utsatt for mer smitte enn andre (ca. 20 % infisert hvert år), og vaksinasjon vil også beskytte helsepersonellet selv og deres nærkontakter og familie mot smitte. Målet for vaksinasjonsdekning i denne gruppen er 75 %, så dekningen er langt under det vi ønsker oss, forklarer Kjersti Rydland, seniorrådgiver ved avdeling for influensa, Folkehelseinstituttet.

- Noen tenker godt at de kan tåle en influensa og noen tenker at de ble syk av vaksinen i fjor. Men du kan ikke få influensa av vaksinen. Derimot kan du bli syk av andre virusinfeksjoner som influensavaksinen ikke beskytter mot, for eksempel forkjølelsesvirus, som det er mye av på denne tiden av året.

- Vi må jobbe med å gi god nok informasjon, slik at folk skjønner at de er i risikogruppene, hvis de for eksempel har diabetes, slik at de får beskyttelsen ved å vaksinere seg. Det gjelder også gravide, avslutter Sagvik.

Smittevernoverlege Eli Sagvik Foto: Håvard Haugseth Jensen