Professor ved Institutt for bioingeniørfag, Liv Thommesen, var for to år siden på vei fra Jordan til Jerusalem, da hun ble tatt til side av israelske grensevakter. Ved utreisen fikk hun stemplet 10 års innreiseforbud i passet, ifølge Universitetsavisa.

Nå reagerer hun på at israelske myndigheter tar i mot andre kolleger med åpne armer.

– Påfallende at NTNU godtar det, sier hun til UA.

Forskere på olje og gass

Rektor Gunnar Bovim skal Ifølge avisa torsdag denne uken møte Liv Thommesen og to andre NTNU-studenter, som alle er nektet innreise til Israel.

Les her om historien til student Vilde Aarethun, som ble nektet innreise til Israel, og satt 19 timer i transittfengsel

Fredag deltar rektor i en etikkdebatt i regi av De nasjonale forskningsetiske komiteene om samarbeid mellom NTNU og israelske petroleumsforskere.

Thommesen reagerer på at NTNU sender ansatte på en offisiell delegasjonsreise for mulig samarbeid på olje og gass, samtidig som de har studenter og ansatte som nektes adgang.

– Det er interessant å høre hva NTNUs ledelse nå tenker, sier Thommesen, som betrakter NTNUs opptreden med undring.

Rektor Gunnar Bovim har tidligere uttalt at det er helt uakseptabelt at norske studenter blir avkrevd koden til mobiltelefonene sine ved innreise til Israel

– Min forseelse er at jeg har gjort en jobb for Palestina i internasjonale helseteam, sier Thommesen, og sikter til den forskjellsbehandlingen mellom ansatte som NTNU nå synes å godta.

Professoren opplyser til avisen at hun helt siden slutten av 70-tallet i perioder har jobbet for Den Palestinske Røde Halvmåne, både i Libanon, Syria, i Gaza og på Vestbredden.

Hun og lege Per Mæhlumshagen fra Tromsø var også de første norske helsearbeiderne som slapp inn etter massakrene i de palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila i Vest-Beirut i Libanon høsten 1982.

Spørsmål til rektor

Liv Thommesen ønsker å vite rektors holdning til at enkelte vitenskapelig ansatte ved NTNU er, eller kan bli, nektet adgang til Israel, mens andre får slippe inn.

Hun mener NTNU burde ha undersøkt nøyere før de sa ja til å sende to NTNU-ansatte på offisiell delegasjonsreise med olje- og energiministeren tidligere i høst, fordi områdene for Israels oljeinteresser er sterkt omstridt.

De ligger i okkuperte områder på Golan og i havområder der grenselinjene er uavklart.

Gunnar Bovim ønsker ikke å kommentere saken før han har snakket med Thommesen på torsdag.