Trondheim er én av tre norske byer som i går var registrert med høy luftforurensing hos Luftkvalitet.info.

- Dette skyldes en kombinasjon av bruk av piggdekk, tørt vær og sol som tørker opp veiene, sier sivilingeniør Tore Nordstad hos Miljøenheten i Trondheim kommune.

Betydelig helserisiko

Nettstedet Luftkvalitet.info overvåker og varsler om luftkvaliteten i norske byer. Nettstedet er utviklet og driftes av Norsk institutt for luftforskning (NILU) på vegne av Miljødirektoratet, Statens vegvesen og NILU.

De kategoriserer forurensningsnivået i byene i «svært høy», «høy», «moderat», «lite» og «ingen data». Ut ifra målingene er Trondheim nå i kategorien «høy», dette sammen med Tromsø og Mo i Rana.

Ifølge nettstedet kan en luftforurensing som er «høy» gi betydelig helserisiko.

Dette skriver de om helsevirkningene: «Helseeffekter kan forekomme hos astmatikere og personer med andre luftveissykdommer, samt alvorlige hjerte-kar-sykdommer». Videre gis dette helserådet: «Barn med luftveislidelser (astma, bronkitt) og voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveislidelser bør redusere utendørsaktivitet og ikke oppholde seg i de mest forurensede områdene».

Nedbøren kommer

Sivilingeniør Nordstad bekrefter at rødt betyr at det var betydelig luftforurensing i Trondheim.

- Samtidig så ser vi rød varsling oftere nå enn før, rett og slett fordi kravene er senket og dermed slår det ut oftere. Dette igjen skyldes økt kunnskap om farene ved luftforurensing, sier Nordstad.

Årsaken til at Trondheim er markert med rødt nå er klar, ifølge sivilingeniøren.

- De som skal legge om til piggdekk har gjort det nå, men uten at det er snø og is. I stedet har vi tørre veier, og da blir det mye grovt svevestøv. Det som er veldig viktig da er renhold av veiene. Både Trondheim bydrift og Statens vegvesen forsøker å fjerne støv så fort at vi unngår at det samler seg opp og virvles opp av trafikken igjen og igjen, sier Nordstad.

Det tørre høstværet har vart lenge med en sol som varmer opp veiene. Til helga er det derimot meldt regn, det har lufta bare godt av.

- Ja, vi får håpe regnet kommer nå, sier Nordstad.