Torsdag hadde førsteklassingene på Nidarvoll skole i Trondheim en helt spesiell undervisningstime. Sammen med et knippe lastebilsjåfører fikk de oppleve hvor «usynlige» de kan bli som fotgjengere.

- Det handler om å se seg litt for. Det er viktig å stoppe når lastebilene kjører, fordi lastebilene kan ikke se så bra ut av speilene. Det er fordi de er så høyt oppe, forklarer seks år gamle Snorre Klippenvåg Støen.

Thomas Haukaas, sjåfør i Trondheim Renholdsverk, fikk besøk i førerhuset av seks år gamle Snorre Klippenvåg Støen. Foto: Frank Lervik

- Sier mer enn tusen ord

Trafikksikkerhetskampanjen «Venner på veien» er et initiativ fra Norges Lastebileierforbund.

- Vi tar ungene ut av klasserommet å lar dem sitte i lastebilene. Når klassekameratene går rundt lastebilen ser de selv hvor vanskelig det er for en lastebilsjåfør å se alt som foregår rundt en så stor bil. Det sier mer enn tusen ord, mener Roar Melum, regionsjef i Norges Lastebileierforbund.

Lærer Vibeke Tjelle og regionsjef i NLF, Roar Melum, tror begge en slik spesiell skoletime vil gjøre ungene mer bevisste i trafikken. Foto: Frank Lervik

Våkne seksåringer

Lærerne håper dette er et undervisningsopplegg som vil gjøre ungene mer bevisste i trafikken.

- De fleste her har jo en skolevei der de møter mye trafikk. Inne på skoleområdet er det også en del lastebiler som kommer med vareleveringer. Da er det viktig å vite litt om blindsoner. Det tror jeg alle har godt av å bli mer bevisst på, mener lærer Vibeke Tjelle.

- Forstår seksåringer ordet blindsone?

- Mange av dem er ganske våkne når det gjelder trafikkreglene, men selve ordet blindsone må vi nok snakke mer om senere for å få dem til å forstå, sier Tjelle.

11-åringene Silje Hope og Tora Strand-Thronæss var med på opplegget for å skrive om det i skolens blogg. Foto: Frank Lervik

- Burde vært obligatorisk for voksne

Snorre har tatt plass bak rattet på en av renholdsverkets lastebiler. I førerhuset forklarer sjåføren hvordan man bør oppføre seg i nærheten av en lastebil. Det er viktig å gjøre seg synlig. Å se små barn i speilet er ikke alltid like lett. Løping i nærheten av en lastebil er farlig.

- Dette opplegget er kjempebra, og det burde vært obligatorisk også for voksne som tar trafikkopplæring, mener Thomas Haukaas, sjåfør i Trondheim Renholdsverk.

Seksåringene Eva Stockholm og Snorre Klippenvåg Støen synes det var spennende å lære om trafikksikkerhet på skolen. Foto: Frank Lervik

Fredag drar kampanjen videre til en barnehage på Tiller og i neste uke får barneskolen på Spongdal besøk.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.