Et slør av røyk la seg lørdag kveld over Torvet i Trondheim. Med fakler til 20 kroner stykket ønsket noen hundre av byens innbyggere å vise sin motstand mot pelsdyrnæringen.

- Aldri før har så mange vært med på et fakkeltog i Trondheim. På Facebook har hele 300 personer klikket at de skal. Vi gir oss aldri!, lød stemmen fra scenen etter at flammen hadde spredt seg blant de oppmøtte.

Vil avvikle næringen

I varierende antall har grupper samlet seg i over 20 norske byer og tettsteder for å vise hva de mener lørdag kveld. Den største i Oslo, hvor flere tusen gikk fra Youngstorget til Stortinget.

Det som ga årets fakkeltogdemonstrasjon på Torvet en ekstra brodd er at landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) i forrige uke la frem en stortingsmelding hvor de går inn for skjerpede krav til pelsdyrnæringen i stedet for å avvikle den. Ifølge Norges Pelsdyrlag omsetter næringen for mellom 400 og 500 millioner årlig.

Midt på Torget sto de som skulle gå først i toget med et banner med tydelig budskap: Noah ønsker tomme bur.

I mørket i utkanten av Torget sto en bil fra politiets hundepatrulje. En mann og hans firbente kollega hadde fått i oppdrag å holde et øye med kveldens begivenhet.

- Bekymringsverdig

- Vi starter med å gå ned Munkegata, ble det sagt fra scenen før fakkeltoget la av gårde bort Kongens gate.

Toget gikk sin gang uten de store hendelsene. «Hva vil vi ha? TOMME BUR! Når vil vi ha det? NÅ!» ble messet jevnt og trutt hele veien ned Nordre gate, bort Olav Trygvassons gate og opp Søndre gate før fakkeltoget tok til høyre og satte retningen mot Torvet.

Politiet på sin side gjorde som hun på scenen sa og la nedover Munkegata, før de møtte på demonstrasjonen igjen begge gangene de krysset Dronningens gate.

På oppløpssiden strakk det seg over to kvartal, og med hver sin megafon fortsatte en håndfull fra arrangørsiden å oppildne de oppmøtte.

- Det er bekymringsverdig at politikerne får gjennomslag for å ikke avvikle næringen når så mange er mot den. I kveld har vi vist nok en gang at vi ikke vil gi oss før næringen er avviklet, sa Mathilde Dahl Lilleeng, leder for Noah i Trondheim, under sin appel i bakkant av fakkeltoget. Til stor applaus fra de fremmøtte.