- Ingen har det bra slik som det er nå. Folk blir utbrent over en lav sko.

Det sier Maren Hansen fra Trondheim. Siden 2008 har hun jobbet som pleieassistent i kommunen. Til våren kan det være over.

Maren Hansen fra Trondheim er ferdig utdannet sykepleier til våren. Men om det er yrkesveien hennes er hun usikker på. Foto: Privat

Rop om hjelp

- Jeg elsker jobben min. Men til våren – når jeg er ferdig med studiene- må jeg ta et valg om jeg vil fortsette med det her. Jeg vil gjerne jobbe som sykepleier på sykehjem, men er redd jeg ikke vil overleve med den lave grunnbemanningen som er i dag. Kall det gjerne et rop om hjelp, sier 27-åringen.

Klokka 01.31 natt til tirsdag i forrige uke trykket hun på send på mailen på innlegget med tittelen «Jeg er kommunens eldreomsorg. Alt du hører er sant. Hver kveld hører jeg gråt i korridorene».

- Etter å ha sett første episode av den svenske dokumentaren

«Sveriges beste sykehjem»

på nett-tv fikk jeg ikke sove. Det var så treffende på det jeg opplever selv, og jeg ble liggende og tenke om det er dette jeg vil jobbe med fremover. Hvorfor er det ingen som sier fra om det vi opplever? Hvorfor er det slik at de eldre nærmest blir en salderingspost? Så jeg gikk opp fra senga, og skrev innlegget i sinne og frustrasjon, sier hun.

Faksimile fra Adresseavisen 17.november 2016.

Eldre = mindretall

Innlegget ble lagt ut på adressa.no onsdag kveld, og det var tydelig at studenten traff en nerve hos leserne med blant annet over 320 delinger og over 80 kommentarer på Facebook.

- Jeg blir sint når man snakker som om at de eldre er en salderingspost, og at det er et mindretall. Flertallet av mennesker blir jo eldre. Jeg synes ikke det er verdig slik kommunen behandler pasientene, og oss som jobber med den gruppen. Det er så mange flinke folk som jobber for at de eldre skal ha det bra, men hver dag er en kamp for å få det til. Du aner ikke hvor mye dugnad som gjøres som ikke blir verdsatt, sier hun. De som har hatt denne jobben i flere år, de fortjener å kjenne på overskudd.

Les også debattinnlegget: Mormor har bodd 90 år på Møllenberg. Nå foreslår de at hun skal flytte til Ranheim.

Hansen har jobbet på flere kommunale sykehjem siden 2008, men vil ikke si at det ene stedet er bedre eller verre enn det andre. Men fra både medstudenter, de fast ansatte og ambulansepersonale hører hun det samme: Det er for få hender til å rekke over alt man skal gjøre i løpet av en vakt.

Helt utslitt

- Jeg er 27 år, men ofte helt utslitt etter en vakt. Sykepleiere blir utbrent over en lav sko med dagens grunnbemanning. Mitt ønske er et par hender til på hver vakt, det vil hjelpe mye. Nå er det ofte slik at de pasientene som roper høyest som får hjelp, mens de som trenger trygghet og ikke roper høyest blir enda mer utrygge og redde. Det er fælt å gå hjem med dårlig samvittighet for dette etter endt vakt.

Da hun startet studiene ved Høgskolen i Levanger forteller hun at én (1) av over 150 studenter som rakk opp hånda på spørsmålet om hvem som kunne tenke seg å jobbe kommunaltjenesten.

- Det sier alt om hvor ille det er. De aller fleste vil jobbe i spesialisthelsetjenesten, men med økt grunnbemanning er jeg sikker på at flere vil søke seg til kommunen. Det er så fantastisk arbeid. Å få lov til å være en del av et menneske sin hverdag. Å få være med på slutten av et langt menneskeliv, og alt det har inneholdt. Et privilegium, sier Maren Hansen.

Maren Hansen avbildet tidligere i studiet. Foto: Privat

Les også Anna Lians Signert-kommentaren: Å bli gammel er ikke å anbefale

- Skal øke bemanningen

Hun er i dag én av 2483 personer som jobber i helse – og omsorgstjenester for eldre i kommunen. Arbeiderpartiets Sissel Trønsdal svarte mandag på Hansens innlegg. Der gjentok hun det sentrum-venstrepartiene i fjor lovet velgerne de neste fire årene; nemlig å øke bemanningen med minst 220 nye sykepleiere og helsefagarbeidere, hvorav minst 100 skal gå til økt grunnbemanning.

- Dette kan ikke gjøres alt på en gang, men tas steg for steg i løpet av den perioden vi nå er inne i. Selvsagt vil dette også merkes i hverdagen, både for de ansatte og for de eldre, skriver hun.

Hun vil synes det er trist om Maren Hansen ikke vil fortsette i jobben.

- Det er en svært viktig jobb som krever mye av henne - både som menneske og yrkesutøver. Det blir vanskelig for meg å si noe om hva hun bør gjøre, men vi har jo god bruk for hennem og vil svært gjerne beholde henne i Trondheim kommune.

Kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap). Foto: Glen Musk, Adresseavisen

Heltidsstruktur

- Er det et problem at studenter ikke vil jobbe i kommunen, men i spesialhelsetjenesten?

- Vi ønsker selvsagt at flest mulig skal velge seg kommunen, og vi jobber for en heltidskultur i Trondheim. Derfor har vi også gode betingelser med lønntilskudd for 2. og 3. års-studenter som ønsker å ta helge- og ferievakter under studietiden. De som velger dette får også løfte om heltidsstilling etter endt studie. Det at vi har så sterkt fokus på å øke grunnbemanningen, samt øke bruken av velferdsteknologiske hjelpemidler vil gi ansatte mer tid til hver enkelt beboer på sykehjemmet eller i hjemmetjenesten, sier hun, og legger til at det nå er etablert avdelingssykepleierstillinger på sykehjemmene som vil styrke fagkompetansen og pasientnærheten.

Kommunaldirektør Helge Garåsen sier han skulle ønske seg flere sykepleiere, men er glad for at kommunen har klart å rekruttere over 50 nye sykepleierårsverk i 2016.

- Men jeg er bekymret over mulighetene for rekrutteringen av både sykepleiere og andre høyskole- og universitetsutdanninger. Dette for å sikre den tverrfagligheten vi vet kreves i fremtidens eldreomsorg. Vi er nå inne i en fase hvor mer av innsatsen skal gå til å forebygge fremfor å reparere, og da er vi nødt til å utnytte all den kompetansen som alle helsefagutdannet personell har, sier han.

- Vi trenger henne

Han ber 27-åringen fortsette i kommunen.

- Vi trenger henne, og gradvis utvikler vi bedre grunnbemanning og god kompetansesammensetning i alle enheter, sier han

Han forklarer at det hittil i år er gjort 33 nyansettelser (30,3 årsverk) på sykepleiere innen helse- og velferdssenter, og 24 nyansettelser (21,4 årsverk) innen hjemmetjenesten. Hvordan det blir neste år er ikke endelig vedtatt.

- Men totalt ligger det inne en budsjettert økning på 258 årsverk for perioden 2016-2019. Av disse er det 123 ansettelser utover demografisk vekst, forklarer han.

Helge Garåsen