Utenfor et stort lagerbygg på Tunga står nærmere tredve mennesker i lett duskregn.

Klokka er ni på kvelden og døra åpnes. Det lysner i ansiktene på de som venter. Sakte går de ned ei trapp og inn i gangen.

- Dette er akuttovernatting for fattige tilreisende i Trondheim. Det er et prosjekt vi gjør sammen med Kirkens Bymisjon, sier prosjektleder Eirik Hjulstad Iversen i Trondheim Røde Kors.

Det er den tredje vinteren de organiserer dette tilbudet i samarbeid med Bymisjonen. Prosjektet er støttet av Justis- og beredskapsdepartementet.

- Vi tilbyr å dekke det grunnleggende basisbehovet, tak over hodet, dusj og toalett. Et trygt sted for gjestene å tilbringe natta, så de slipper å sove ute. Vi har en kapasitet på tredve personer hver natt, sier prosjektlederen.

Constantin har ikke lagt på sengetøyet, selv om de fleste har lagt seg når klokka nærmer seg ti på kvelden. Akuttovernatting for fattige tilreisende er organisert av Trondheim Røde Kors og Kirkens bymisjon. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Tatt i mot med respekt

I kjellerlokalet på Tunga har de ulike rom hvor gjestene kan sove. Rodica Caldararu og Rozeta er noen av de rumenske kvinnene som overnatter i Tungaveien 34. De skryter av tilbudet hvor de får skiftet klær og en god natts søvn.

- Vi har ikke ord. Vi sitter hele dagen i snø og er våte på føttene. Så får vi en kopp med varm te når vi kommer hit. Her får vi rent sengetøy, dusj og de ansatte respekterer oss. Vi blir tatt imot med smil. Vi får klemmer og er hjertelig velkommen, forteller Rodica og Rozeta.

- Vår Frue kirke stenger kl 18, så da har vi ingen steder å være. Men vi er fornøyde, avslutter Rodica.

Årets overnattingstilbud ble åpnet 1. oktober. Det er tidligere enn de foregående årene hvor de begynte i midten av desember.

- Da vi startet opp i oktober hadde vi en kapasitet på 24 personer, men nå nylig har vi fått mulighet til å ta imot 30. Fremdeles hender det at vi må si nei til enkelte på grunn av plassmangel. Det er alltid krevende å si nei, men det må vi rett og slett gjøre, forklarer Eirik Hjulstad Iversen.

- Mange av menneskene her sitter på gata til daglig. Her får de tilbud om varm kaffe eller te. Noen spiller kort, men mange legger seg ganske tidlig på kvelden.

Overnattingstilbudet åpner klokka ni på kvelden og de stenger dørene igjen klokka halv åtte på morgenen.

- Vi ser det humanitære behovet. Dette er personer som er i Trondheim og ikke har noe sted å tilbringe natta, sier prosjektlederen i Trondheim Røde Kors.

Elena kysser den varme boblejakken sin før hun legger seg. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Økning i antall gjester

Røde Kors forklarer at tilbudet er forbedret og utvidet. De ser et større antall gjester på et tidligere tidspunkt. De to foregående vintrene så de ulike nasjonaliteter, men i år så er de aller fleste fra Romania. Det er familier, ektepar og faste gjester. Noen er også i byen for en kort periode. Røde Kors understreker at tiltaket retter seg mot fattige tilreisende fra EU-EØS-området som oppholder seg i Trondheim over en begrenset tidsperiode, som mangler tak over hodet og befinner seg i en situasjon preget av sosial nød.

- Vi er stolte av å kunne møte det humanitære behovet og at personene har mulighet til å sove innendørs, avslutter Hjulstad Iversen.