Hun føler for å kaste opp hver gang hun står utenfor Trondheim fengsel, avdeling Nermarka. Innenfor murene soner forloveden en dom på ett år og ni måneder.

- For meg er dette porten til helvete, sier hun om gjerdet som stenger de innsatte i høysikkerhetsnivå-fengselet inne, og uvedkommende ute. Ofte føler også hun seg som en innsatt når hun kommer hit.

- Noen av de fengselsansatte er hyggelige og omsorgsfulle, mens andre får meg til å føle meg som en kriminell. De hilser ikke, ser ikke på meg, behandler meg ikke som et menneske. Andre pårørende sier at de føler det på samme måte, sier hun til Adresseavisen.

Hun ønsker å være anonym av hensyn til familien.

- Som en voldtekt

Når Adresseavisen møter henne er hun sykmeldt fra jobben sin i en liten kommune i Sør-Trøndelag. Hun har gått ned om lag 30 kilo de siste månedene og sliter med traumer etter behandlingen hun fikk da hun ble mistenkt og siktet for å ha smuglet med seg narkotika inn i fengselet, via hulrom i kroppen.

- Det var det mest nedverdigende jeg har vært med på i hele mitt liv. Det føltes som en voldtekt, sier hun.

17. oktober skulle hun besøke forloveden på Tunga. Før hun kunne gå inn i besøksrommet ble hun undersøkt av en narkotikahund, som markerte på henne. Det planlagte kjærestebesøket ble i stedet en tur ned til Sentrum politistasjon.

- Jeg har rent rulleblad og har aldri hatt noen befatning med politiet tidligere, så det var et sjokk for meg å bli satt i en politibil. Jeg var redd og visste ikke hva som ville skje om jeg sa nei til å bli med. Jeg samtykket, men ville egentlig ikke.

På Sentrum politistasjon ble hun strippet naken og undersøkt av en kvinnelig betjent.

- Jeg måtte stille meg i «yoga»-stilling slik at hun kunne se opp i mine edlere deler. Hun var omsorgsfull og skjønte at jeg ikke hadde noe narkotika på meg, men det var uansett forferdelig. En ny narkotikahund luktet på meg uten å markere, sier hun videre.

Sivilombudsmannen: Sanitærforholdene i Trondheim fengsel holder ikke akseptabel standard. Lang ventetid gjør at fangene av og til må oppbevare avføringen i poser

Fikk blødninger

Politiet måtte likevel følge politiadvokatens beslutning om kroppslig undersøkelse, siden det ifølge politiet forelå skjellig grunn til mistanke om at hun oppbevarte narkotika i kroppens hulrom. Turen gikk derfor videre til St. Olavs Hospital.

Det ble tatt røntgen av magen, men ingenting dukket opp på bildene. Likevel måtte hun gjennom en vaginal og rektal undersøkelse, i tillegg til blodprøver og urinprøver. Hun ba legen være forsiktig på grunn av tidligere plager i underlivet.

- Legen var snill, men han var uheldig og jeg endte opp med å blø. Så måtte jeg stille meg på kne og fikk ei hånd i rumpa. Jeg kunne ikke sitte ordentlig på ei uke, og jeg har slitt med blødninger i etterkant, sier hun gråtkvalt.

Alle undersøkelsene bekreftet det hun hadde sagt hele tiden, at hun verken hadde narkotika på eller i seg.

Hun har i etterkant klaget inn det hun mener er et overgrep, til fengselet og Justis- og beredskapsdepartementet.

- Vi må foreta oss noe

Fengselsleder i Trondheim fengsel, Egil Gabrielsen, vil ikke kommentere den aktuelle saken, men sier de har hjemmel for å søke med narkotikahund på besøkende.

- Når en hund markerer må vi foreta oss noe. Besøket kan bli avvist, det kan bli foretatt visitering i fengselet, og i enkelte tilfeller blir politiet bedt om å bistå, sier fengselslederen.

Fengselsleder i Trondheim fengsel, Egil Gabrielsen, sier at det foreligger interne rutiner for hvordan de ansatte møter besøkende, men han vil ikke gå i detalj.

Han sier det var en politijurist som besluttet kroppslig undersøkelse i dette tilfellet.

- Men det skjer ikke veldig ofte og da er det gjerne annen informasjon som ligger til grunn i tillegg til at en narkotikahund markerer, sier han.

Han bekrefter at det har kommet en skriftlig klage vedrørende overgrep ved besøk i fengselet, og at saken er under behandling hos Kriminalomsorgen.

Fengselslederen sier at det foreligger interne rutiner for hvordan de ansatte møter besøkende, men han vil ikke gå i detalj.

- Hvis pårørende mener de blir møtt på en dårlig måte så er ikke det noe vi setter pris på. Alle skal bli møtt på en ordentlig og høflig måte, det er vår intensjon og ønske, sier Gabrielsen.

Adresseavisen har gjentatte ganger prøvd å komme i kontakt med politiadvokaten som tok beslutningen om kroppslig undersøkelser uten å lykkes. Påtaleleder i Trøndelag politidistrikt, Sigbjørn Bjerkem, sier at han vet for lite om saken til å kommentere den.

- En heksejakt

Noen uker etter sykehusturen besluttet Kriminalomsorgen at videre besøk hos kjæresten i fengselet måtte gjennomføres med en glassvegg mellom dem.

- Når jeg beviser min uskyld, hvorfor får jeg glassvegg da? Det føles som det foregår en heksejakt på meg. Det eneste jeg har gjort er å kjempe for at kjæresten min skal få ordentlig lege-, psykolog- og tannlegehjelp i fengselet. Det er vanskeligere enn man skulle tro, men jeg gir meg aldri. Det er kanskje det de ikke liker, sier hun.

Her er oversikten over hva de innsatte i Trondheim fengsel ofte ber om hjelp til

I brevet fra Kriminalomsorgen heter det at det i forbindelse med hennes besøk har vært «flere tilfeller av hendelser som berører ro, orden og sikkerhet i fengselet». De legger også smugling av en snuseske og en ring inn i fengselet til grunn for beslutningen, i tillegg har de vektlagt narkotikasituasjonen i fengselet.

Det har også vært en hendelse der kjæresten røyket hasj på cella si. Noe hun hevder har fått fengselsansatte til å bli mistenksomme overfor henne.

- Jeg la meg langflat etter at jeg tok med snusesken inn i fengselet. Det var veldig dumt av meg. Men jeg skjønner ikke at narkotikasituasjonen i fengselet har noe med meg å gjøre, sier hun.

Kvinnen forteller om flere hendelser i fengselet hvor hun mener ansatte har utøvd maktmisbruk. Blant annet ved å kjefte og snakke nedsettende til henne. Hun mener også at noen velger å ikke ta telefonen når hun ringer for å bestille besøk.

- Jeg får hjelp av psykolog, lege og venner for å takle alt som skjer. Hadde det ikke vært for dem og kjæresten min, hadde jeg ikke klart å stå i dette, sier hun.

- Fengselet straffer dem

Parets advokat, Farhad Shariati, ved Shariati advokatfirma mener kvinnen blir uverdig behandlet av Trondheim fengsel. Han forteller at det har gått så langt at sønnen til mannen som sitter fengslet ikke lenger besøker faren på grunn av behandlingen stemoren har fått.

Farhad Shariati ved Shariati advokatfirma mener kvinnen blir uverdig behandlet av Trondheim fengsel.

Advokaten jobber nå for å få omgjort kontrolltiltak ved besøk, og har varslet erstatningssøksmål for ulovlig straffeforfølgning.

- Hun har blitt mye tynnere og svakere de siste månedene. Bare det forteller litt om behandlingen hun har fått. Vi som borgere burde vært takknemlig for at en som sitter i fengsel har en ressurssterk og bra person som venter på ham utenfor murene. I stedet for å støtte dette, straffer fengselet dem. Det må gå an å forvalte makt uten å misbruke den, sier Shariati.

Kriminalomsorgen ønsker å opprettholde glassvegg ved fremtidige besøk.

Leder tirsdag 25. august 2015: Vold og uro ved Trondheim fengsel

- Ekstrem metodikk

Anne Kjersti Bakstad, avdelingsleder i organisasjonen For fangers pårørende (FFP), sier at de sjelden hører om denne type kroppsundersøkelser blant pårørende.

- Det er veldig leit når slikt skjer, og skrekken for pårørende å oppleve dette. Når man ikke har tatt med seg narkotika, og blir møtt med å måtte bevise sin uskyld, kan dette forståelig nok oppleves svært krenkende, sier Bakstad.

- Tunga er et høysikkerhetsnivåfengsel og er preget av at sikkerheten går foran alt, sier Anne Kjersti Bakstad, avdelingsleder i organisasjonen For fangers pårørende.

Ifølge FFP opplever pårørende å bli møtt ulikt i de forskjellige fengslene

- Det er ofte snakk om at fengselsansatte dehumaniserer de innsatte, men mange pårørende kjenner også på det samme. De sliter med skammen, sinnet, stigmaet rundt å være pårørende til noen i fengsel. Tunga er et høysikkerhetsnivåfengsel og er preget av at sikkerheten går foran alt, og slik må det kanskje være. Det handler om å beskytte de innsatte og de som kommer på besøk. Men det å bli møtt på en god måte og med et smil betyr utrolig mye, sier hun.

- En skikkelig kattepine: Trondheim fengsel sliter med en innsatt de ikke blir kvitt

Tungvint besøksbestilling

Den største utfordringen ved avdeling Nermarka, ifølge tilbakemeldinger fra pårørende, er å bestille time for besøk. De må ringe til bestemte klokkeslett, og ventetiden på telefon kan være svært lang.

- Det fremstår som en tungvint måte å bestille besøk på. FFP gir stadige tilbakemeldinger til fengslene på de tema som pårørende tar opp med oss, også dette. Mange pårørende opplever at de ikke blir lyttet til og opplever seg maktesløs i møte med kriminalomsorgen. Praktiske utfordringer ved besøksbestilling og telefonkontakt burde være en enkel oppgave å løse i 2016, sier Bakstad.

Fengselsleder Egil Gabrielsen innrømmer at telefonsentralen er utdatert.

- Vi har en gammel telefonsentral, og det hender at når folk ringer samtidig blir noen brutt og må ringe på nytt igjen. Da mister de plassen i køa. Snart kommer en ny telefonsentral på plass. Den skal sørge for at alle beholder plassen i køa, sier han.