- Det er lov til å kose seg i jula. Det er ikke da man trenger å analysere maten man spiser, sier klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen ved Friskliv og mestring i Trondheim kommune.

Summen av alle feriedager, helligdager, helger og andre feiringer kan for mange utgjøre til sammen en tredjedel av hele året. Problemet er hvis det blir kosedager ved enhver anledning ellers i året. Dersom det i tillegg blir mange kosedager i førjulstiden, så kan det fort bli for mye, mener Drilen.

- Bestem deg på forhånd for hvilke dager du skal skeie ut litt ekstra. Begrens gjerne antall kosedager i førjulstiden. Kanskje kan det være lurt å bake julekakene litt nærmere jul og begrens gjerne antall sorter. Da slipper man denne fristelsen i lang tid før jul, sier hun.

Faller for fristelsen

Hos en del personer fungerer ikke metthetsfølelsen som den skal, noe som ofte resulterer i overvekt og fedme. Men også de med normal appetittregulering legger på seg et par kilo eller mer i løpet av julefeiringen.

- Årsaken til dette er rett og slett at vi gir etter for fristelser, og spiser mer mat enn kroppen trenger, sier Drilen.

Lysten på noe godt overstyrer ofte metthetsfølelsen, slik at man ender opp med å spise godsaker selv om man egentlig er mett.

- Det er smart å planlegge når man skal kose seg med godteri og bestemme seg for enkelte dager. Fristelser bør ikke stå fremme hele tiden fordi da er det lett at man småspiser når man egentlig er mett. Da blir det fort energioverskudd som gjør at man legger på seg, sier Drilen.

Klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen mener det er lov til å kose seg litt ekstra i jula. Foto: Kirsti Kringstad

Nyt maten

Drilen påpeker at det er viktig å ta seg god tid når man spiser, slik at det er lettere å kjenne når man blir mett.

- Det er viktig at man setter seg ned og nyter maten og godteriet. Man kan kose seg like mye med litt sjokolade hvis man bruker tid på å kose seg med den. Man trenger ikke spise en hel 200 grams plate, sier hun.

Frukt kan være et godt alternativ til sjokolade og andre søtsaker. 100 gram melkesjokolade inneholder like mange kalorier som to appelsiner, fem epler, to kiwi, 20 druer, ti jordbær og 20 bringebær til sammen.

- Mer grønnsaker

Selv om man skal kose seg med julemat, er det noen triks man kan tenke over slik at man unngår ekstra kilo i førjulstiden og jula.

- Selv om det er fristende å legge på mer ribbe, så bør man prioritere å legge på mer grønnsaker. Det er langt mindre kalorier i grønnsakene. Det blir fort en dobbel middagsporsjon hvis man legger på litt ekstra ribbe og kutter grønnsakene, sier Drilen.

Mye energi i øl

Det er ikke bare julematen som inneholder mye energi. Også drikke gjør det, og det er noe kanskje ikke like mange tenker over. Det er omtrent 200 kalorier i en halvliter øl. Det samme kaloriinnholdet gjelder også for brus.

- Det lønner seg å bruke vann som tørstedrikk. Man kan også prøve å variere med spennende smaker på vannet. Annen drikke kan man ha til måltidene, sier Drilen.

Jula er en tid der mange koser seg med god mat, godteri og julefilmer, men Drilen mener at det også er viktig at man setter av litt tid til å røre seg.

- Det skal noen timer med løping til før man har løpt av seg julemiddagen. Men det hjelper hvis man er i litt aktivitet. Det er kostholdet som påvirker mest om man legger på seg eller ikke, sier hun.

Så mange kalorier inneholder en tradisjonell juletallerken:

3 stk (250 g) tynnribbe: 928 kcal

1 stk (100 g) medisterkake: 390 kcal

3 stk (90 g) sosisser: 232 kcal

2 stk poteter: 108 kcal

2 ss (80 g) surkål: 23 kcal

1 ss (40 g) rødkål: 12 kcal

3 stk (36 g) rosenkål: 15 kcal

3 ss (40 g) ribbefett: 300 kcal

Totalt: 2008 kcal

Denne juletallerekenen inneholder halvparten så mye energi:

1 stk (100 g) tynnribbe: 371 kcal

2 stk (110 g) kjøttkaker: 219 kcal

3 skiver familieribbe (fra kotelettkammen): 103 kcal

2 stk poteter: 108 kcal

2 ss (80 g) surkål: 23 kcal

1 ss (40 g) rødkål: 12 kcal

8 stk (96 g) rosenkål: 41 kcal

3 ss (40 g) skysaus: 7 kcal

Totalt: 885 kcal

Kilde: Nina Bjørgen, kostholdsrådgiver ved Friskliv og mestring