Gjennom Hogst AS har straffedømte og tidligere rusmisbrukere fått en ny sjanse.

Som det fremgikk av en reportasje i Adresseavisen mandag er Hogst AS et samarbeidsprosjekt mellom Trønderenergi (eier 20 prosent) og Røde Kors (eier 80 prosent). Gjengen rydder skog rundt kraftlinjene til Trønderenergi og får samtidig en vei inn i samfunnet. Dette samarbeidet er altså hedret med en høythengende pris.

Ved å jobbe i skogen tjener de ansatte penger selv og sparer samfunnet for store utgifter. Daglig leder Svein Haugen oppfordrer eierkommunene til Trønderenergi å bestille oppdrag fra Hogst AS. Frem til nå er det stort sett bare Trønderenergi og delvis Statens vegvesen som har benyttet seg av arbeidskraften deres.

Kan abonnere på tjenester

Haugen har oppsøkt flere kommuner og tilbudt oppdrag. Kommunene kan f.eks. abonnere på et årsabonnement på rydding av skog til 150 000 kroner.

- Det er veldig positivt å bli tildelt en slik pris, og vi håper den kan gi Hogst AS flere oppdrag fremover, sier Ståle Gjersvold administrerende direktør i Trønderenergi. Han var med på å ta initiativet til å opprette Hogst AS.

Gjersvold ønsker at Hogst AS skal bli en bedrift som går med overskudd og ikke bare bli en del av kommunale budsjetter under posten sosiale entreprenører.

Betaler ikke utbytte

- Men kommunene har ikke akkurat stått i kø for å kjøpe tjenester fra Hogst AS?

- Det skyldes neppe vond vilje fra det offentlige. De må orientere seg i det offentlige byråkratiet og bruke Hogst AS aktivt. Kommunene er først og fremst en stor innkjøper av slike tjenester, og det er gjennom det de kan bidra til at virksomheten er bærekraftig. Trønderenergi Nett har vært en viktig pilotkunde og har kjøpt betydelige tjenester i oppstartsfasen, men dette er ikke tilstrekkelig i forhold til de mange som ønsker å jobbe i bedriften, sier Gjersvold.

Han legger til at Hogst AS er ikke en bedrift som skal sørge for overskudd til eierne. Overskuddet skal pløyes tilbake til bedriften.

Næringslivets frivillighetspris er delt ut for første gang. – Næringslivet og frivilligheten har stor nytte av hverandre, sa administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen da hun delte ut prisen. Den skal være en heder til bedrifter og frivillige organisasjoner som gjennom innovativt samarbeid skaper resultater.

Omdisponerer fra sosialhjelp

Gruppeleder for Pensjonistpartiet i Trondheim, Svein Otto Nilsen, sier at i flertallsbudsjettet som bystyret skal vedta 15. desember er Hogst AS nevnt. Det vil bli mulig å kjøpe tjenester fra firmaet fra 2017.

- Vi ønsker å bruke fem millioner kroner av buffer sosialhjelp mer målrettet. Gjennom å omdisponere fra rådmannens forslag til sosialhjelpsbuffer over til målrettede tiltak knyttet til aktivitet og arbeid, ønsker vi å sette flere i stand til å klare seg uten sosialhjelp, sier Nilsen.

Pensjonistpartiet, som er med i sentrum-venstrepartiene, ber rådmannen legge frem en sak for formannskapet i løpet av vinteren 2017 om hvilke prosjekt og tiltak midlene skal settes inn på. Det skal vurderes tiltak kommunen ikke har avtale med, som Hogst AS, men også eksisterende tiltak som Stavne og Prima.

Samfunnsnyttige hogstgrupper

- Hogst AS bør få en god del av midlene. Dette er en begynnelse. Så får vi håpe at også andre kommuner i Trøndelag vil bruke Hogst AS slik at man kan etablere flere slike samfunnsnyttige hogstgrupper, sier Nilsen.

Han har tidligere tatt opp saken i både bystyret og fylkestinget, og sier han har fått positive svar fra både rådmannen og fylkesordføreren.

Vant pris: Hogst AS ved eierne Trønderenergi og Røde Kors ble mandag kveld tildelt Næringslivets frivillghetspris 2016 under en tilstelning på Månefisken i Oslo. F.v: Stian Estenstad, Røde Kors, Kristine Fredriksen, styremedlem i Hogst AS, konserndirektør i Trønderenergi Ståle Gjersvold, Jeanette Steig, Røde Kors og Ståle Lindmo, Røde Kors. Foto: Privat