En stent er en sylinder som innføres i en pasents blodåre eller andre deler av kroppen for å åpne vev som er forsnevret. Vanligvis forblir stenten i pasientens kropp, men overlege og professor ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU, Erney Mattsson, håper i nær framtid å kunne lansere en stent som lar seg fjerne.

- Det å kunne bruke en stent av denne typen for å midlertidig åpne tilgangen til for eksempel små svulster vil være av stor betydning. Man unngår da å gjøre åpen kirurgi, sier kollega Tore Amundsen til Gemini.

Fikk idé fra raggsokk

Flere ulike løsninger har vært prøvd for å kunne fjerne stenten etter at den har utført sin funksjon.

- Vi vil fjerne den fordi et fremmedlegeme i kroppen fremkaller reaksjoner som gjør at innsnevringene oppstår på nytt, sier Mattsson.

Ideen kom til Mattsson gjennom en raggsokk. Stenten han utvikler er i likhet med en raggsokk nemlig strikket, og den kan rakkes opp inne i kroppen. Han lanserte en ny type stent for bruk i blodårene for to år siden, og håper nå å kunne ha klar en lignende type for luftveier til 2018.

Kan hjelpe kreftpasienter

- Stenten til Mattsson kan anvendes på flere områder. Den kan brukes innen lungemedisin, og da spesielt til pasienter som har tung pust på grunn av forsnevringer i luftveiene. Det gjelder spesielt i sentrale deler av luftveiene, sier Amundsen.

Han forteller videre at denne typen innsnevringer gjerne oppstår i forbindelse med kreft, enten det er lungekreft eller annen kreft som har spredt seg til lunger eller luftvei.

- Hvis alt går som det skal tror jeg stentene vil være klar til bruk på mennesker i 2017 eller tidlig i 2018, sier Mattsson.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.