- Nå har det vært en del ras i Trøndelag og mange kommuner har bygd ut i rasfarlige områder. Bildet er selvsagt sammensatt, men det er potensielt flere tikkende bomber der ute, sier Bjarne Aani Rysstad, kommunikasjonssjef, Gjensidige forsikring.

I Gjensidige påpeker de at kommunene ikke kan gjøre alt alene. Men en slik undersøkelse de har gjort kan synliggjøre hva som er de største problemene.

Nesten to tredjedeler av kommunene oppgir i en ny undersøkelse at de har flomutsatte områder innenfor kommunegrensen.

- Vi kjører flere hundre saker årlig hvor det er snakk om regress, hvor kommunene kan stilles til ansvar, understreker Rysstad.

Forsikringsselskapet ønsker å bidra til forebygging og samarbeid med kommunene. Et eksempel er et samarbeid mellom bransjeorganisasjonen Finans Norge og noen kommuner der forsikringsbransjen bidrar med skadedata.

Dette vil alltid være et prioriteringsspørsmål hva kommunene skal investere i.

- Når flom og ras prioriteres mot for eksempel helsevesenet, da er det kanskje ikke enkelt å prioritere rør i bakken, forklarer kommunikasjonssjefen.

Dyrest i byene

Forsikringsselskapet påpeker at dårlig vann- og avløpskapasitet i de store byene kan føre til voldsomme skader. Derfor bør byene prioriteres når det gjelder pengesummer og skadeforebygging.

I Gjensidige viser de til at i nabolandet Danmark førte et voldsomt skybrudd i København som de hevder førte til vannskader for flere milliarder kroner.

Mange rasfarlige områder

To av tre kommuner oppgir at de har rasfarlige områder, viser undersøkelsen som er gjort av Ipsos for Gjensidige forsikring.

- Vi gjorde en tilsvarende spørreundersøkelse i 2012, og jobber mye med kommuner og privatkunder. Vi ser stadig vekk fortvilte kunder som står med kjelleren full av vann. Vi ønsker å sette fokus på dette med skadeforebygging, et viktig tema som folk og politikere bør tenke over, mener Bjarne Aani Rysstad.

Kommunene kartlegger

Undersøkelsen er gjennomført blant rådmenn/teknisk sjef i 201 norske kommuner. Den viser også at kartleggingen av ras- og flomutsatt områder har blitt bedre.

Sammenlignet med i 2012 oppgir flere kommuner i år at de har konkrete planer om å kartlegge rasfarlige områder.