Onsdag kveld ble Tordenskjoldparken ved Vår Frue kirke i Trondheim sakte, men sikkert, fylt med tente lys i støtte for mennesker på flukt. Etter hvert som folk kom til parken, brant flere og flere små og store hjerter formet av telys plassert på den kalde bakken.

Det var Redd Barna Region Midt som hadde dratt igang aksjonen i Trondheim, men arrangementet ble også avholdt 17 andre steder i landet.

- Barn på flukt får ikke den hjelpen og beskyttelsen de har behov og krav på, fordi det er viktigere for regjeringen å sende signaler om at Norge er strengest i Europa. Vi krever at barna møtes med respekt og omsorg – og får behandlet asylsakene sine på en grundig og rettssikker måte, sier Camilla Scharffscher Engeset, spesialrådgiver i Redd Barna.

Kaldt, men fint

Bak scenen, sittende på kne, lager søsknene Thyra (10), Eskil (8) og Fride (5) Feilberg Tourrenc sitt eget hjerte av telys. Det er mamma Pernille Feilberg som har tatt dem med.

- Det er viktig å markere støtte til flyktningene, og jeg vil at ungene mine skal bli bevisste på at ikke alle mennesker har det like godt som de selv. Det er lett å glemme, særlig i disse førjulstider, sier Pernille Feilberg.

- Det er litt kaldt. Kaldt, men fint. Og så er det veldig fin musikk her, fastslår Eskil og nikker mot Kristin Elise Jepsen og Odd Harald Røkenes som synger «Har du fyr», som ifølge låtskriver Ola Bremnes handler om å være fyrlykter for hverandre.

Her kan du lese om Marit Heldal fra Trondheim som på nyåret reiser til Helles for å jobbe med flyktningbarn.

- Uholdbart og skremmende

Rødts førstekandidat til Stortinget i Sør-Trøndelag, Ragna Vorkinnslien, holdt en av appellene. Hun har vært i Hellas som frivillig.

- Sammen med hundrevis av frivillige fra mange ulike land har jeg selv stått på stranda på Lesvos og tatt imot båter. Jeg har sittet nattevakt og speidet etter livstegn ute i det åpne havet. De fleste klarte vi å finne og hjelpe trygt i land, de vi ikke fant tidsnok vil jeg aldri glemme, sa Vorkinnslien, før hun gikk videre til det hun reagerer aller mest på:

- Vi har en en minister som kaller meningsmotstandere for hylekor. Som mener at vi ikke skal følge internasjonale vedtatte konvensjoner. Som kaller oss frivillige for godhetstyranner. Det er ikke bare skremmende, men det er helt uholdbart. Sylvi Listhaug er frontfiguren, men bak henne sitter det en hel haug med andre politikere som ikke ytrer seg imot. Og hvorfor gjør de ikke det? Jo, fordi de er enige. Men jeg vil si det til minister Listhaug; dette hylekoret skal ikke stilne, sa Rødts førstekandidat til Stortinget, som lovte at de skal rope høyere og oftere - helt til landet får en asylpolitikk som tar vare på de barna som strenger det mest.

Her kan du lese Adresseavisens egen rapport fra Lesvos i november.

Solidaritet

Deniz Akin og Melina Saadi var blandt de første som kom til parken onsdag kveld. De representerer Skeiv Verden, Midt-Norge.

- Vi kommer hit fordi vi vil markere at flyktningene må behandles på en mer human måte. Vi vil vise vår solidaritet, sier Akin, som kom til Norge fra Tyrkia for sju år siden. Nå er hun stipendiat ved NTNU og skriver avhandling om skeive asylsøkere.

Litt lenger bort, alene, står Bossam Alnaisani. Han er asylsøker og flyktet fra Irak for ett år og to måneder siden. Han forteller at det er vanskelig å vente så lenge på svar.

- Jeg ville komme hit fordi jeg håper dette kan føre til at flyktninger får bedre hjelp. Det var fint her i parken i kveld.

- Brøle som løver

De som møtte opp, omlag 300, ble også oppfordret til å skrive under på et postkort som skal sendes til statsminister Erna Solberg (H) om at «Ingen barn skal dø i Middelhavet».

Leder i Redd Barna Region Midt, Inger Elisabeth Einan, viste til at det i dag er 65 millioner mennesker på flukt i verden - og halvparten av dem er barn. I sin appell sa hun at organisasjonen aldri før har vært så bekymret for barn som søker asyl til Norge, og hun oppfordret de frammøtte til å brøle som løver fremover.

LES OGSÅ: UDI sklal ta jukserne

- Våre frivillige melder om barn og unge som ikke vil leve lenger, og som forsvinner fra mottakene i panikk. Stadig flere enslige mindreårige asylsøkere får midlertidig opphold frem til de er 18 år. Det er ettertrykkelig dokumentert at midlertidig opphold er svært skadelig for barn. Flere av barna med midlertidig opphold har utviklet alvorlige psykiske lidelser, de er passive, deprimerte og skader seg selv. Noen prøver også å ta livet sitt. Vi vet dette, og gir likevel flere midlertidig opphold. Det må ta slutt, sa regionleder Einan.

- Omstridte aldersundersøkelser

Einan viste også til at Redd Barna er svært kritiske til grunnlaget for, og måten, 60 ungdommer fra Afghanistan har blitt pågrepet og internert på Trandum.

- Ungdommenes rettssikkerhet ikke er godt nok ivaretatt, og vi er dypt bekymret for manglende hensyn til deres unge alder og sårbarhet. De medisinske aldersundersøkelsene som benyttes i UDIs aldersvurdering er dokumentert usikre og svært omstridte i medisinske fagmiljø. De tillegges allikevel stor vekt når UDI fastsetter alder. Det betyr at noen av de som nå sitter på Trandum, og som snart returneres til Afghanistan, kan være under 18 år, påpekte Inger Elisabeth Einan.

Appeller Rødts Ragna Vorkinnslien og Redd Barnas Inger Elisabeth Einan holdt appeller til støtte for mennesker på flukt. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Solidaritet Deniz Alcin (t.v) og Melina Saadi var kommet til Tordenskjoldparken for å vise sin solidaritet med mennesker på flukt. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Støtte Mamma Pernille Feilberg hadde tatt med barna Eskil (8), Fride (5) og Thyra (10) på demonstrasjonen. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Lyshjerte Bossam Alnaisani flyktet fra Irak. Onsdag kveld tente han lys til støtte for andre flyktninger og asylsøkere. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Appell Redd Barnas Inger Elisabeth Einan oppfordret folk til å tenne lys og brøle ut: - La oss fremover brøle som løver for at barn og voksne som finner veien til Europa og Norge skal møtes med respekt og omsorg. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen