Bystyret i Trondheim behandlet torsdag kveld budsjettet for 2017. Flertallet, Ap, SV, MDG, Sp, Venstre, KrF og Pensjonistpartiet har gått sammen om å sikre nok penger til å øke antall årsverk i eldreomsorgen. Fra bystyrets talerstol ble budsjettdebatten likevel preget av det flertallet mener er manglende vilje fra Høyre til å bli med på sikre penger på budsjettet til å finansiere satsingen.

Aps gruppeleder Geir Waage, startet angrepene mot Høyre i sitt åpningsinnlegg torsdag. Waage viser til eldreplanen som bystyret vedtok i forrige uke som representerer en økning til sektoren på 30 millioner i 2017 og ytterligere 45 millioner i 2018 – penger han ikke finner i Høyres budsjett.

Må starte nå

- Det er unektelig litt spesielt å observere at det er parti i dette bystyret som for en uke siden støttet opptrappingen i eldreplanen, og som i dag kommer til å stemme mot den samme opptrappingen. Høyres gruppeleder snakker ikke spesielt mye om eldreomsorgen, de har snakket lite om det siden valgkampen 2015. Hvorfor angrer Høyre seg sånn på at de var med på opptrappingen av eldreplanen for sju dager siden? spurte Aps gruppeleder Geir Waage, retorisk. ​

Høyre Ingrid Skjøtskift svarte med en unnamanøver:

- Når Ap snakker om å ikke følge opp egne ambisjoner, må man lytte nøye, de er eksperter på det, sa Skjøtskift. I stedet angrep opposisjonslederen Ap for at det ikke står ett ord i eldreplanen om frihet til å velge. ​

Ren retorikk

Til Adresseavisen sier Ingrid Skjøtskift at hun er overrasket over at Aps representanter bruker så mye av budsjettdebatten til å angripe opposisjonens budsjettforslag.

- De forsøker å tegne et bilde av at vi ikke følger opp våre vedtak i eldreplanen. Det er ren retorikk. Vi følger opp både eldreplanen og våre valgløfter om å styrke grunnbemanningen. I vårt forslag ligger det inne like mye penger til økt eldreomsorg som eldreplanen legger opp til. Påstandene om at vi ikke følger opp med penger er urimelig og et typisk triks fra flertallet til å forsøke å score billige poeng fra bystyrets talerstol, sier Skjøtskift.

Høyres gruppeleder viser til partiets budsjettforslag der det ligger inne 15 millioner kroner til økt grunnbemanning, to millioner til styrket legedekning i eldreomsorgen og tre millioner kroner til økt satsing på hjemmebasert omsorg, og sier dette er nok penger til å oppfylle eldreplanen.

Mer penger fra flertallet

Høyres forslag gir 20 millioner mer til eldreomsorgen neste år, noe som er nok til å innfri eldreplanen. Flertallets budsjett styrker eldreomsorgen med ti millioner mer enn dette – 30 millioner kroner, utover rådmannens forslag.

- Det er riktig at flertallet legger inn mer penger enn oss til eldreomsorgen, men de har feil innretning på dette. De gjør ingen ting for å få ned sykefraværet, for å skape større valgfrihet for de eldre eller for å vri omsorgen over til mer hjemmebasert omsorg. En bedre omsorg handler ikke bare om penger, men hvordan man innretter virkemidlene for å skape en bedre omsorg, sier Skjøtskift.