- Dette her da, er ikke det fint? undrer Tore Kristiansen og peker med saga på et grantre.

- Jeg tror det er litt lite, svarer Kari Anne Aune.

Så måler de høyden, hun ønsker seg et tre som hun så vidt når toppen på når hun strekker armen i været.

- Når vi får juletrefot under dette, så blir det passe høyt. Dette er perfekt. Det blir sånn i år, konkluderer Tore og tar saga fatt.

Da nikker også Kari Anne fornøyd.

Ikke plastikk

På Lauglo gård på Ringvål er det tid for juletrehogst. Den svarteste lørdagen før jul fylles åkeren opp av biler, og ut av bilene strømmer besteforeldre, foreldre og barn. De skal ut på god gammeldags juletreleting i en skog full av juletrær.

Det er første gang Kari Anne og Tore er her. De har tatt med seg barnebarnet Olav så han også skal få se hvor juletrærne kommer fra.

- Vi har et juletre fra forrige jul, sier Olav.

Men farmor og farfar vil ikke ha plastikk. Treet skal stå i stua, inntil en vegg. På julaften skal det flyttes frem, for da skal de gå rundt det.

- Vi har øvd på julesangene, smiler Kari Anne som får seks til bords på julekvelden.

Vil du lete juletre selv? Her er en oversikt over steder du kan dra på selvhogst.

Sterke karer

Ut på tur: - Det hadde vært enklere å kjøpe et tre på Torget, men dette er mye triveligere, mener Svenn Ole Olsen. Han var på juletrehogst sammen med familien. Marius (9) måtte hjelpe til med bæringen.

Svenn Ole Olsen og Torunn Larssen er ikke så opptatt av at treet skal være så høyt. I år går de for et som er vidt.

- Vi ble enige om at dette var perfekt, sier Svenn Ole mens han sammen med Marius (9) bakser treet ut av skogen. Det er en jobb for sterke karer.

- Det var mamma som plukket det ut. Jeg tror det blir fint, sier Marius mens Svenn Ole supplerer med at mamma faktisk har vetorett når det gjelder juletre. Lillesøster Ida derimot, er ikke helt fornøyd. Hun så et finere tre i skogen.

- Har dere nok pynt til å fylle dette treet?

- Jada, barna lager masse julepynt, smiler Torunn.

Ferske trær

Ole Lauglo har drevet med juletreproduksjon i mange år, og har de siste 15–20 årene invitert til selvhogst i plantefeltet. I helgene før jul fyrer Lauglo på bålet, koker svartkaffe og serverer pepperkaker. I tillegg kommer et par-tre hester og noen hestejenter fra ridesenteret på Øysand slik at de minste kan få en liten ridetur.

- Jeg bruker å si at jeg tar 500 kroner for opplevelsen, og så får de juletreet attpå, smiler Lauglo.

Han har 50 dekar plantefelt med rundt 20 000 gran og edelgran i ulike størrelser. I år regner han med å ta ut mellom 1000 og 1200 juletrær.

- Halvparten av disse selger jeg til gartneri og torgselgere. Resten selger jeg til folk som kommer hit. Mange av dem hogger treet selv, sier Lauglo.

Han opplever en økende interesse for hvert år som går, for mange vil ha ferske og kortreiste trær. Nå må han passe på så det ikke blir for mange som kommer på en gang. Han vil ikke at folk skal oppleve det kaotisk i skogen.

- Du kjøper ikke plastblomster

Selv går han i juletreskogen året rundt for å klippe og forme trærne. Etter seks til ti år, er de klar for et kort liv som pyntet juletre.

- Jeg skjønner de som ikke bryr seg om å ha juletre. Men å dra inn et tre laget av olje og plast i stua, det skjønner jeg ikke noe av. Det kommer aldri et plasttre inn i stua mi. Jeg kunne ikke tenke meg å komme hjem med en bukett plastblomster til kona heller, sier Lauglo.

- Et plasttre varer jo i mange år. Disse blir kastet ut etter et par uker?

- Men det er jo tradisjon å ha ekte juletre. Dessuten går trærne til forbrenning etterpå, og skaper varme, sier han.

Ennå har han ikke plukket juletre til egen stue. Det er barnas jobb.

- De går ut på lillejulaften for å lete. Men det hender de må gå langt, sier juletrebonden.