- Jeg gruer meg veldig til julen. Vi har ikke råd til noe ekstra, sier Tai Thi Nguyen (36). Den vietnamesiske firebarnsmoren har bodd i Norge i tolv år.

Hun rusler rundt i butikkene på et av byens kjøpesentra. Mens andre er på jakt etter gaver til jul, må 36-åringen nøye seg med å se på det som er utstilt.

- I julen pleier folk å kose seg med god mat og barna får nye klær og andre julegaver. Det har ikke vi penger til. Vi har ikke mer å ta av til jul enn det vi har ellers i året, forteller firebarnsmoren. Hun er en av 1900 som har søkt om gavekort på mat fra Adresseavisens juleinnsamling.

Juleinnsamlingen er samarbeid mellom Adresseavisen, Bymisjonen og byens menigheter, og har vært en fast tradisjon før jul siden 1915.

Juleinnsamlingen 16. desember

Rekordstor søknad til juleinnsamlingen

I år har antall søknader vært rekordstor med over 1900 søknader. Det er over 25 prosent flere søknader enn i 2015, da det også ble satt rekord.

Det er diakonen i den enkelte menighet som gjør en prioritering blant søknadene om hvem som skal få et gavekort.

De som får positiv respons på søknaden, får et gavekort på mat for 1000 eller 1500 kroner.

Gavekortene er øremerket innkjøp av dagligvarer i enkelte butikker. De tre hovedgruppene som blir prioritert i tildelingen av gavekort, er mennesker menigheten har godt kjennskap til fra før og kjenner livssituasjonen til. Dernest barnefamilier og søkere over 60 år.

Tilbake på kjøpesenteret kikker Nguyen i hyllene på en butikk med sko og klær til barn.

- Nå som det er vinter og kaldt, hadde barna trengt vintertøy og tykkere sko, men det har vi ikke nok penger til.

I stedet drar jeg på loppemarked for å finne klær de kan bruke. Det samme gjelder leker. Men klærne på loppemarkedet er ikke så fine som de som finnes i butikkene, sier Nguyen, som prioriterer å holde barna med klær

- Selv har jeg ikke kjøpt meg et nytt klesplagg på mange år, sier hun og kaster et blikk inn i en klesbutikk.

Hun synes det er vondt å tenke på at julen nærmer seg uten at familien har noe ekstra til overs slik at de kan skaffe seg litt mer mat eller gi barna på elleve måneder og fire, ni og tolv år noen flere gaver.

Lever på en inntekt

Familien på seks lever på ektemannens inntekt. Mannen, som også er fra Vietnam, kom til Norge som flyktning i 1989.

- Vi klarer oss fint til vanlig på den ene inntekten, men det betinger at jeg som mor og husmor må disponere pengene på en riktig måte og prioritere penger til mat og til det aller nødvendigste ellers. Budsjettet er hele tiden veldig trangt. Barna våre kan ikke få alt mulig som andre barn kan regne med.

Men selv om de ikke har mange ting andre barn har, er det en ting de ikke mangler hjemme og det er kjærlighet. Det har de fullt av hver eneste dag. Jeg vil at de skal føle seg elsket, smiler Nguyen.

Hun er for tiden hjemme med minstemann på elleve måneder. – Jeg har jobbet tidligere, men ikke etter at jeg fikk det siste barnet. Jeg har aldri hatt fast jobb, bare vikariater og midlertidige stillinger, forteller hun.

Familien har ingen slektninger i Norge.  – Vi har ingen familie i nærheten som vi kan henvende oss til når vi trenger hjelp. Vi kan heller ikke planlegge å besøke familien vår i Vietnam. Det koster altfor mange penger.

Å feire jul og nyttår hvert eneste år uten at vi har slektninger sammen med oss gjør at vi føler oss ensomme, sier Nguyen.

Aldri vært utenfor Trondheims grenser

Fordi familien har dårlig råd, har de heller ikke penger til noen ferier, verken i Norge eller utlandet.

- Siden jeg kom til Trondheim i 2004 har jeg aldri reist noe sted. Jeg har ikke vært utenfor byens grenser, sier 36-åringen, som røper at hun bærer på en hemmelig reisedrøm.

- Jeg håper å kunne reise til Oslo en gang. Det hadde vært fantastisk, sier Nguyen.

36-åringen er full av ros om Adresseavisens juleinnsamling.

- Dere gjør en fantastisk og meningsfylt jobb som hjelper familier som gruer seg til høytiden. Jeg vet at det er mange som har det vanskelig, akkurat som oss. Jeg håper dere får inn mange penger, sier Nguyen.