Trondheim kommune gjennomførte i høst rotenonbehandling av syv vann i Bymarka for å bli kvitt den uønskede arten mort. Rotenonbehandlingen drepte all fisk både i vannene og i de tilhørende vassdragene.

Rotenonen er borte

Før giftbehandlingen ble det tatt opp ørretyngel fra blant annet Ilavassdraget. Nå er vassdraget rotenonfritt og yngelen ble tirsdag ettermiddag satt tilbake.

SE VIDEO FRA UTSETTINGEN I VINDUET OVER

- Yngelen tok vi opp uka før rotenonbehandlingen. De har vi hatt under døgnkontinuerlig oppsikt i flere vannkar i et lokale ved Leirsjøen. De siste vannprøvene viser at all rotenon er borte, så nå kan disse få komme hjem igjen, sier Terje Nøst, naturforvalter i Trondheim kommune.

Kay-Arne Olsen i Trondheim og omland fiskeadministrasjon sørget for å frakte fisken trygt fra vannkarene ved Leirsjøen til Ila. Foto: Frank Lervik

Spår sjøørret-eldorado

Tidligere i januar ble det satt ut ørretyngel i Leirelva. I tirsdagens operasjon ble 180 ørretyngel satt ut i den nedre delen av Ilavassdraget.

- Her nede setter vi ut sjøørret. Vi har lagt ut store mengder gytegrus her nede og vi mener forholdene er optimale. Vi håper dette blir sjøørret-eldorado om få år, sier Nøst.

Prosjektleder i Trondheim kommune, Håkon Pedersen, håper ørretstammene i Ilavassdraget vokser seg stabile i løpet av to år. Foto: Frank Lervik

Fritidsfiske om to år

Flere hundre såkalte stedegne ørretyngel ble senere på dagen satt ut mellom Theisendammen og Baklidammen.

- Målet er at yngelen skal danne grunnlaget for nye levedyktige stammer av både ørret og sjøørret. Gjedda er jo borte nå, noe som vil gi bedre oppvekstvilkår. Vi skal i tillegg supplere med ørret fra oppdrettsanlegg som har de samme genene som fisken her har, forklarer Håkon Pedersen, prosjektleder i Trondheim kommune.

- Når kan man dra på fisketur i Bymarka å få seg en fin ørret?

- Vi må nok vente til 2019 før stammen blir så stor at det blir snakk om å åpne opp for fritidsfiske for befolkningen, tror Pedersen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.