12 førere ble anmeldt etter at Statens vegvesen hadde kontroll av tilhengere på Heggstadmoen og Tiller i Trondheim.

- Noen av førerne som ble anmeldt mangler riktig førerkort, andre hadde ikke satt i ledningen til lysene på tilhengeren og noen ble anmeldt for manglende lastsikring, sier fagleder for utekontrollen til Statens vegvesen i Sør-Trøndelag, Jan Ivar Moen.

Ytterligere 14 førere fikk gebyr og 15 førere fikk en kontrollseddel, som betyr at tekniske mangler med tilhengerne må utbedres.

Stol holdt på å falle av

Det ene bildet Statens vegvesen tok under kontrollen viser en stol som holder på å falle ned fra tilhengeren. Lastsikringen får Statens vegvesen til å reagere.

- Det er last som er tydelig forskjøvet og holdt på å falle av. Lasten skal være sikret og det skal ikke stikke ut noe av lasten ut over karmene på tilhengeren, sier Moen.

Statens vegvesen hadde også en kontroll av tilhengere i forrige uke i Melhus. Resultatene gjør at de planlegger nye kontroller. Da ble 15 førere anmeldt og 20 personer fikk gebyr for at de ikke hadde riktig førerkort.

- Vi er overhodet ikke fornøyd med at det er så mange overtredelser på disse kontrollene. Slike resultater gjør at vi må ha flere målrettede kontroller, sier Moen.

Forsvarlig sikring

Moen har noen tips til hvordan man kan sikre lasten forsvarlig.

- Sørg for at lasten er innenfor kantene på tilhengeren. Hvis man skal frakte noe lett, som løv og busker, så må man passe på å ha en presenning over først og sikre lasten med tau eller lignende etterpå. Da unngår man at det faller av, sier Moen.

Utekontrollen ser også at mange ikke har alt det tekniske i orden på tilhengerne.

- En ting som går igjen er at kontakten til lysene ikke er satt i. Ofte er det fordi det mangler riktig overgang til kontaktene, sier Moen.

Adressa.no har mottatt mange tips og bilder av usikret, farlig eller merkelig last på midtnorske veier.  Send dine tips til  webred@adresseavisen.no og les et utvalg av tidligere artikler her:

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter