I november skrev først Adressa.no om at en ny beverhytte var under bygging. Og beverekspert Per Gustav Thingstad ved Vitenskapsmuseet uttalte:

- Dette er travle tider for beveren. Det skal samles mat til vinteren og her er det samtidig full husbygging.

Vinteren må ha gått greit, for på kvelden 1. mai kunne fem bevere ses i ivrig aktivitet ved Theisendammen. Fra i 21-tida kunne først to større, voksne bevere observeres. Disse satt og spiste bare meter fra gangstien ved Theisendammen, og lot seg ikke forstyrre noe særlig av turgåere. Beveren har ikke all verden av syn, og raske bevegelser i nærheten - som joggere - gjorde at de lett dykket under vannoverflaten. Beveren kan holde seg under vann i et kvarter, mens disse raskt var oppe igjen litt lenger unna gangstien der de var mer komfortable med de rasktløpende tobeinte.

SE OGSÅ: Bever i nærkontakt med kvinand filmet 2. mai

Ivrig bever i skumringen

Etter hvert som dagslyset tok slutt, dukket også tre yngre dyr opp. De siste bildene i videoen er tatt en halvtime før midnatt. Det var da så mørkt at det var svært vanskelig å se beverne med det blotte øye, om de ikke var i silhuett. De siste bildene ble tatt ved å gå etter lyden - en kunne godt høre hvor gnagingen kom fra, for så å forsøke å rette kamera i den retningen med svært høy lysfølsomhet på kamera.

60 bevere i Trondheim

Den norske beveren ble nesten totalt utryddet på slutten av 1800-tallet. På 80-tallet ble det satt ut bever i Bymarka og nå er bestanden nesten nøyaktig lik målsettingen i den politisk vedtatte forvaltningsplanen.

- Det finnes cirka 60 individer i Trondheim kommune. Det er snakk om 15-17 ulike kolonier med et snitt på fire dyr per koloni, uttalte naturforvalter i Trondheim kommune Morten Haugen til Adressa.no i november.

Han skjønner godt at folk legger merke til beverens høsthogst langs turstier og vann i Bymarka.

- Det kan se dramatisk ut når beveren setter i gang, men verdien av å ha en slik art i Bymarka er stor. Det at den feller trær gir livsgrunnlag for andre arter. Når den lager demninger gir også dette økt artsmangfold, sier Haugen.

Her sitter beveren bare noen få meter fra gangstien ved Theisendammen, og lar seg ikke forstyrre av turgåere som vil ha video og snaps av det svært så svømmedyktige dyret. Foto: VEGARD EGGEN
Hei, er det Jostein Bever som titter fram? Foto: VEGARD EGGEN
På land er beveren tung i bevegelsene, men her i vannet beveger den seg raskt og lett. Den kan oppholde seg under vann i opptil 15 minutter og da svømme mer enn 750 meter. Foto: VEGARD EGGEN