Det er klart etter at de 15 medlemmene i Kirkerådet møttes mandag kveld i Erkebispegården i Trondheim. Strinda-prosten Herborg Finnset var på forhånd favoritten til å ta over etter Tor Singsaas, som går av som biskop etter ni år.

Kirkerådets medlemmer gikk enstemming inn for Herborg Oline Finnset.

- Vi gratulerer Herborg Finnset som ny biskop i Nidaros bispedømme, og vi gratulerer bispedømmet og Den norske kirke med en ny biskop, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum i en pressemelding.

- Pliktoppfyllende

Fram til januar i år, var Finnset domprost i Tromsø i tolv år.

– Det er ei tid for alt. I mitt liv var det nå en mulighet som gjorde at jeg kunne flytte på meg, sa Finnset til iTromso da hun satte kursen sørover.

Først tirsdag morgen klokken 09 vil preses Helga Byfuglien og den nye biskopen kommentere saken. Mandag kveld fikk de to andre kandidatene som ikke ble valgt, beskjed om at de ikke nådde opp.

I sine svar på bispedømmerådets spørsmål før den kirkelige avstemningsrunden i vår, karakteriserer hun seg selv på denne måten: Pliktoppfyllende, snill og ganske robust. Tradisjonsorientert. Glad. Vitebegjærlig.

Hun har bred erfaring fra arbeid med samisk kirkeliv, og har også vært med på å etablere og drive Tromsø Internasjonale Kirkefestival.

Preses Helga Byfuglien ønsket ikke å kommentere valget av ny biskop mandag kveld. Foto: Rune Petter Ness

- Sammensatt erfaring

Ingen av Kirkens representanter vil kommentere saken mandag kveld, men Adresseavisen intervjuet Finnset tidligere om hvorfor hun ønsket å bli biskop i Nidaros, og da svarte hun følgende:

– Jeg sa ja til å bli nominert fordi jeg mener jeg har noe å bidra med ut fra min erfaring fra kirkelig ledelse. Jeg har en sammensatt erfaring som inkluderer tolv år som domprost i Tromsø og mange år som menighetsprest på bygda. Nidaros har kirkelige tradisjoner som jeg kjenner meg hjemme i, og jeg tror at jeg har kunnskap og erfaringer som gjør at jeg kan bidra på veien videre.

Den nye biskopen blir innsatt ved en gudstjeneste i Nidarosdomen 10. september.

Tapte biskopkampen i nord

På spørsmål om hva som er hennes sterkeste sider i jobben hun er nominert til, svarte Finnset:

– Jeg er nysgjerrig på folk og jeg er opptatt av livssituasjonen de befinner seg i. Å ha mange års erfaring som prest er en fordel. Det vil alltid være forskjell på de ulike bispedømmene, men mye er også likt. Jeg har også bred erfaring fra arbeid med samisk kirkeliv, en erfaring som vil være nyttig i Nidaros.

I 2014 tapte Herborg Finnset kampen om å bli biskop i Nord-Hålogaland med knappest mulig margin mot Olav Øygard (58).

- Jeg har gått et par trinn ned kjellertrappa, men det er langt til bunnen. Og lyset er på, uttalte Finnset til iTromso den gangen.

Kvinnelige favoritter

I løpet av våren har det vært gjennomført en omfattende kirkelig avstemningsrunde blant menighetsråd, prester og kirkelige ansatte i Nidaros samt alle landets proster og teologiske professorer. Deretter har både Nidaros bispedømmeråd og alle landets biskoper uttalt seg.

Prost Herborg Oline Finnset og domprost Ragnhild Jepsen (47) fikk flest stemmer i den brede kirkelige avstemningsrunden. Finnset fikk flest nummer én-stemmer hos prestene og kirkelige ansatte i bispedømmet, samt landets proster. Hun ble også nominert som nummer én i Nidaros bispedømmeråd og hos landets biskoper. Jepsen hadde sterkest støtte hos menighetsrådene i Nidaros og blant landets teologiske professorer. Den tredje kandidaten som ble intervjuet av Kirkerådet, og som var i tetsjiktet etter den første avstemmingsrunden, var prost Nils Åge Aune, Sør-Innherad.

- Vil bidra i samfunnsdebatten

I forbindelse med nominasjonen har Den norske kirke presentert hver av kandidatene med CV, og de har svart på 18 ulike spørsmål. På spørsmål om hva Finnsets særlige bidrag til bispetjenesten i Nidaros ville være, svarte hun:

- Jeg håper at folk opplever at de møter en biskop som er oppriktig interessert i dem og bryr seg om dem. Jeg ønsker å bidra til gode og sannferdige innspill i samfunnsdebatt og verdispørsmål og prøve å være en relevant samarbeidspart for mennesker av god vilje som vil være med og skape forandringer til det bedre.

Finnset mener Kirkens hovedutfordring er å «opprettholde og stadig ny-definere og arbeide med sin rolle og oppgave som en bekjennende, misjonerende, tjenende og åpen folkekirke».

Forkynnelsen

Slik karakteriserer hun sin egen forkynnelse:

- Gud er livets og gledens Gud: Det er ikke en ukjent Gud vi møter, men Gud som har gitt seg til kjenne midt i mellom oss: I det at Gud ble menneske i og gjennom Jesus Kristus, åpenbarer Gud seg. I hendelsen på korset åpenbarer Kristus også det sant menneskelige: Inkarnasjonen og frelsen hører uløselig sammen. Dette får betydning for hvordan vi ser på all Guds skapning.

Før avskjedsgudstjensten Finnset holdt før hun forlot Tromsø, sa hun til iTromso:

– Jeg må være skjerpet på søndag. Så noen feiring får vi ta senere. Hvem vet – om jeg ikke trives der nede kommer jeg kanskje tilbake til Tromsø.

Nå blir hun altså værende i Trondheim - som den første kvinnelige biskopen i Nidaros.