Det var tre kvinner og én mann fra Trondheim kajakklubb som skulle på en rolig søndagstur oppover Nidelva. Men det gikk ikke helt som planlagt. Anniken Skotvoll var i følget, og de merket tidlig at det ikke var helt som vanlig i elva.

- Strømmen var så sterk. Mye sterkere enn det som er vanlig, forteller Skotvoll.

Så skjer det.

Kommer ikke til for å hjelpe

Mannen i følget velter og havner i elva. Han klarer å holde seg fast i brygga som ligger vis-à-vis Peppes Pizza, mellom Bakke bro og Gamle bybro.

- Han holder seg fast, men strømmen er sterk. Alle i følget roper om hjelp. Det er masse folk der som kunne ha hjulpet. Men døra til småbåthavna er låst. Ingen kommer seg inn døra og får halt ham opp, forteller Anniken Skotvoll.

Her er Anniken Skotvoll på Nidelva i vakrere vær. Foto: PRIVAT

Hun ser at mannen ikke får hjelp og bestemmer seg for å prøve å gjøre noe selv.

- Jeg kunne ikke bare sitte der trygt selv og ikke gjøre noe.

Hun padler inn mot brygga ved, for å få tak i en livbøye.

Da skjer det på nytt.

- Sterke armer

Skotvolls kajakk velter den også. Hun klarer å holde seg fast i brygga overfor mannen.

- Jeg ble redd, jeg må innrømme det. Jeg forstår ikke hvordan mannen klarte å holde seg så lenge. For strømmen var utrolig sterk.

Skotvoll roper til folkene som står og ser på at de må finne en vei i vannet for å redde dem.

- Plutselig var det en der, med sterke armer. Og så var det tre til. Det var noen ungdommer, men de snakket ikke norsk, så jeg tror de var turister eller noe. De får meg på brygga.

Skotvoll kommer seg på bryggene og springer fram for å låse opp døra som var stengt med smekklås.

- Den døra burde ikke vært låst. Da hadde hjelpen kommet mye raskere til, fastslår hun.

- Kunne det blitt virkelig farlig slik du vurderer det i ettertid?

- Ja. Vi hadde redningsvester, men hadde vi sluppet taket, kunne vi blitt dratt ned med strømmen under bryggene. Kanskje hadde vi blitt hengende fast et sted. Jeg er glad jeg slapp å henge så lenge der, strømmen var overraskende sterk.

Brann- og redningstjenesten som kom med redningsbåter sa til Skotvoll at det hun hadde forsøkt seg på var risikoprosjekt, med å gå inn mot bryggene.

- Men jeg tenkte ikke på det da. Jeg følte bare jeg måtte gjøre noe.

Mannen i strømmen

Mannen som lå under brygga og ikke kom seg opp heter Bent Ødegaard. Han har padlet mye på Nidelva, og aldri hatt ulykker tidligere, men sier at dagens tur var helt spesiell.

- Jeg har aldri opplevd elva sånn, strømmene gikk alle veier. Men det ville gått helt fint, om det ikke var for meg, det er skikkelig irriterende å gjøre en slik feil, sier han.

Ødegaard kom for nært bryggene, han dulta borti kanten, og dermed velta kanoen. Han klarte å holde seg fast i brygga, men hadde ikke sjans å komme seg opp.

Vil gjerne takke

- Jeg hørte at folk rundt ringte redningstjenesten, så jeg visste det kom til å gå bra. Men det var tungt, og det var kaldt.

De samme sterke ungdommene som reddet Skotvoll, fikk dratt opp Ødegaard.

- Det var noen sterke armer. Jeg fikk takket dem, men plutselig var de borte, sier Ødegaard og legger til:

- Jeg vil også takke to svært hyggelige politibetjenter som kjørte oss og kajakkene tilbake til kajakklubben. Det var svært hyggelig gjort, for vi var søkk våte, smiler han.

- Måtte ha vært dramatisk

NVE opplyser at det er gjort måling kl 13 i dag nedenfor Leirfossen og det var ikke målt unormalt høy vannføring.

Skipper og brannmester Odd Arild Øyen ved Trøndelag brann-og redningstjeneste var en av dem som kom til stedet. Da var to allerede på land.

- Det må ha vært dramatisk for de to i vannet, fastslår han.

- Og hjelpen kom ikke til, for døra var låst?

- Ja, det måtte være fortvilet å ikke kunne komme til unnsetning. Men sånn er det rundt hele havna, alt er låst for å beskytte mot hærverk. Jeg tror ikke det er noen løsning på det.

- Hvordan var elva, slik du opplevde det?

- Elva har stor vannføring på grunn av mye nedbør og snøsmelting, men det var ikke noe ekstraordinært. Folk må være føre var år de skal ta seg rundt i en så liten farkost som en kajakk er. Man må ta sine forholdsregler, det er ikke mye som skal til før det går galt. Men da er det bra vi er i nærheten. Jobben vår er å komme til unnsetning, både langs elva og ute på fjorden - det er vårt hovedaksjonsområde. Vi må ofte rykke ut til kajakker.