Hovedprogrammet for Starmus IV, Livet og universet, starter i Trondheim Spektrum søndag og slutter på fredag.

Søndag og mandag handler det faglige om astrofysikk og vitenskapens rolle, med mange astrofysikere og astronauter i aksjon. Fremtidig romfart, Big Bang, planeter i andre solsystemer, søken etter liv i rommet og universets ekspansjon er sentrale tema.

Mandag skjer den offisielle åpningen. Et høydepunktet denne dagen er paneldiskusjonen med elleve nobelprisvinnere der NTNUs egne May-Britt Moser og Edvard Moser deltar.

Søndag ble det klart at den legendariske astronauten Buzz Aldrin, det andre mennesket på månen, ikke kommer til Starmus og holder sitt foredrag om utforskningen av Mars. Aldrin blir imidlertid erstattet av Charlie Duke, en annen av de seks gjenlevende menneskene som har vært på månen.

Hawking-dagen

Tirsdagens hovedperson Stephen Hawking vil ikke være fysisk til stede, men foredraget hans blir likevel formidlet. Etter planen skal den store fysikeren være med live på video fra Cambridge.

Den andre store programposten denne dagen blir litt  amputert. Buzz Aldrin blir ikke til stede, men skal delta via Skype i samtalen mellom tre av de gjenlevende månedvandrerne. Den kjente vitenskapsformidleren Neil DeGrasse Tyson skal lede praten med Apollo-astronautene Charlie Duke, Harrison Schmitt og Buzz Aldrin.

Jordiske utfordringer

Onsdag er dagen for samfunnsspørsmål. Økonomen Jeffrey Sachs snakker om hvordan vi skal overleve Trump og klimakrise, den kontroversielle filmregissøren Oliver Stone drøfter sannhet i film og CNNs talkshowlegende Larry King tar for seg de falske nyheters tidsalder.

Klima, havet og hjernen

Torsdag handler det meste om livet på jorda og i havet, med forskere fra ulike felter. Temaene er vårt fremtidige livsgrunnlag, genteknologi, fakta og fiksjon om klimaendringer og utforskning og bevaring av havet.

På festivalens siste dag dreier det seg om menneskehjernen og biologisk mangfold. Edvard Moser snakker om stedsansen og nobelprisvinner Susumu Tonegawa tar for seg hukommelse.

Vai for alle

Starmus ønsker å være en festival både for vitenskap og musikk. Festivalpassholdere får oppleve Ane Brun, progrockbandet The Pineapple Thief, Jennie Abrahamson, Trondheim Symfoniorkester og TrondheimSolistene. Det blir åpent billettsalg til konserten Our Modern Primitives med Steve Vai, Nuno Bettencourt, Grace Potter og Devin Townsend.

Hver kveld under festivalen er det Starmus Club i Dokkhuset med konserter og DJ's. NTNUs jazzambassadører Ola Kvernberg og Kristoffer Lo skal bidra med et eget bestillingsverk for festivalen.

Etter de spektakuære måneferdene overtok romstasjonene som hovedaktivitet. Dette er den internasjonale romstasjonen ISS. Planteeksperimenter på ISS er styrt av NTNU fra en kjeller på Dragovll. Foto: Nasa
Denne stilige galaksen har det fikse navnet NGC 4603, og er ikke ulik stjernebildet Kentauren. Foto: NASA/ Goddard Space Flight Center - Space Telescope Science Institute
Den kontroversielle filmregissøren Oliver Stone skal snakke om sannhet i film på Starmus. Foto: Andrew Medichini, AP
Elektronika-musiker Jean-Michel Jarre kommer til Starmus for å motta pris, men skal etter planen ikke spille. Foto: AMIR COHEN, Reuters