- Fantastisk å se at et stipend blir til de grader satt pris på, sier kommunikasjonssjef Christian Fossen ved NTNU, som ble overrumplet og litt rørt selv over den spontane reaksjonen til 17-åringen.

Det samme gjaldt publikum som var samlet foran scenen i Hall F i Trondheim Spektrum.

Det er NTNU som finansierer stipendet som ble delt ut av den amerikanske astronauten Sandra Magnus.

Måtte til Trondheim

Thomas kommer faktisk fra Tenerife, der Starmus startet og er arrangert tre ganger. Festivalgrunnnlegger Garik Israelian arbeider ved Institutt for astrofysikk og er professor ved La Laguna universitetet på Tenerife. Observatoriet på øya har verdens største optiske teleskop.

- Jeg hørte om Starmus etter første gang festivalen ble arrangert, og jeg deltok på de to neste. Da festivalen flyttet til Norge, måtte jeg hit. Det fine er at det er topp vitenskapsfolk fra et bredt spekter av fag her. Det er også mulig å få en prat med dem, sier 17-åringen, som opprinnelig er fra Nederland.

Ennå er han ikke ferdig med vidergående skole, men etterpå sikter han mot fysikk- eller kjemistudier.

- Alt som er ukjent er spennende!

Får se rakettoppskyting

European Space Camp foregår på Andøya Space Center i sommer. Deltakerne får være med på en rakekttoppskyting og lære av noen av Europas beste rakettforskere alt som er knyttet til slike oppskytinger.

Starmusdeltakerne i aldersgruppen 17-20 år fikk mulighet til å melde seg på i konkurransen. Stipendet dekker alle kostnadene for en deltaker under campen.

NTNU vil inspirere

- Starmus handler om å inspirere barn og ungdom. Å sponse et stipend til European Space Camp er helt i tråd med både NTNUs og Starmus sin visjon, sier Christian Fossen.

Thomas Adrianus Vreugdenhil bor på Tenerife og har vært med på tre Starmus-festivaler. Foto: NTNU