Furuene på Rotvollhaugen har fått selskap i høyden av de aller første hindrene som til slutt skal utgjøre Trondheims nye klatrepark.

- Vi skal være ferdige til høsten, og første åpningsdag skal etter planen være 15. september, forteller Jørn Halvorsen. Fram til åpningsdatoen jobber han parallelt som byggeleder og daglig leder for klatreparken. Han har 25 års erfaring fra klatring, blant annet fra forsvaret.

Elleve år gammelt prosjekt

Det praktiske arbeidet begynte 6. juni. Siden da har et titalls arbeidere snekret opp den ene høytsvevende hinderløypa etter den andre. Selve planleggingen av denne parken strekker seg helt tilbake til 2006.

- Det var da vi tok det første initiativet til kommunen. Deretter lå prosjektet på is noen år, før vi begynte planleggingen igjen for omtrent to år siden, forteller trønderen.

Klatrepark-selskapet Høyt & Lavt står bak prosjektet, og de ønsker å etablere seg i alle Norges største byer.

Selv er Halvorsen nettopp ferdig med utbyggingen av Høyt & Lavts klatrepark i Trysil, i tillegg til at han har jobbet med flere av parkene rundt i landet.

- Er det ekstra gøy å få bygge den neste klatreparken på hjemmebane da?

- Det er veldig artig. Vi har også fått så mange gode tilbakemeldinger. Både bekjente, men også folk som tilfeldigvis sykler forbi skryter og sier prosjektet er bra for byen.

For alle i alle aldre

Det er i alt sju forskjellige baner som skal opp på Rotvollhaugen, og alle har forskjellig vanskelighetsgrad slik at parken kan inkludere så mange som mulig. Arbeidsgjengen er godt i gang med flere av løypene. Blant annet barneløypa.

- Den er så høy at foreldrene kan gå på siden av ungene.

Plattformene er festet litt lavere enn skulderhøyde, og hindrene enda litt lavere igjen.

I tillegg har den såkalte "rød-løypa" begynt å ta form. Den henger adskillig høyere, mens den høyeste skal være blåløypa på mellom 15 til 20 meter. Det er ikke bare høyde i seg selv som er utfordringen i parken, hinderne er også fysisk utfordrende.

- Den blå løypa er litt utfordrende, den rød er utfordrende, mens den svarte skal du være i god form for å prøve deg på.

I tillegg til utfordringene får man ifølge Halvorsen nyte utsikten over byen, fjorden og Fosen. Parken er beregnet til å huse 250 deltagere, og de håper at 20.000 avlegger besøk i løpet av sesongen.

- Dette er beregningstall, og vi kommer til å ha et fast antall seler tilgjengelig. Det er ikke noe trivelig å være i klatrepark om man står i kø hele dagen, sier klatreentusiasten.

Skaper arbeidsplasser

Arbeiderne fra Romania høster mye skryt fra Halvorsen. Arbeiderne er en sammensveiset gjeng som har bygd lignende klatreparker sammen i ti år.

- Dette er en veldig fin skog å bygge i, sier Mihai-Andrei Hrehorcivc.

Det er ikke tilfeldig at han mener det, for underveis i planleggingsprosessen har Halvorsen sjekket ut skoger i hele Trondheim, Malvik, Melhus og Buvika. Helt til valget falt på Rotvollhaugen.

- Trærne her er spesielt høye og kraftige, i tillegg så er det en god beliggenhet, sier Halvorsen.

I tillegg til han og Victoria Skram skal det tilsettes 15 deltidsstillinger i parken. Det er da snakk om stillinger som for eksempel vakt eller billettsalg.

- Vi har lagt ut stillingsannonsene, og vi har allerede fått noen søknader.

De har også vært inne på tanken om matservering, men de har ikke gått videre med det siden Ikea hadde blitt deres konkurrent.

- Men vi skal ha en liten kiosk med salg av drikke og innpakket mat.

Så grønn som mulig

Arbeidsgjengen på haugen sier at de hittil ikke har støtt på noen uforutsette utfordringer, verken praktisk eller økonomisk.

- Men vi kunne gjerne vært heldigere med været, sier Halvorsen.

Han forteller at de benytter seg av en metode som er skånsom mot trærne.

- I stedet for å klemme plattformene rundt treet, har vi boret gjennom de. På den måten gjør man mindre skade fordi trærne ikke blir kvalt. En bolt gjennom stammen gjør mindre skade fordi energitransporten til treet går på utsiden.

I tillegg skal metoden bidra til lavere vedlikeholdskostnader. Trematerialet de bruker er ubehandlet kjerneved.

- Det bruker vi fordi det gir en mer naturlig gråfarge som sklir lettere inn i skogen. Vi prøver å jobbe så grønt som mulig.

Planlegger allerede utvidelsen

De ansatte i Høyt & Lavt er ved så godt mot at de har begynt planleggingen med utvidelsen allerede før ferdigstillelsen av prosjektet.

- Vi både håper og tror at parken blir populær.

Halvorsen forteller at de i lignende parker har utvidet kort tid etter åpning.

- Og denne parken har den beste beliggenheten av våre parker. Også har området en spennende topografi med tanke på utviding, forteller han.

Klatreentusiast. Jørn Halvorsen er for tiden både byggeleder og daglig leder for klatreparken på Rotvoll. Selv er han en klatreentusiast med 25 års erfaring på området. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Mye gjenstår: Etter tre ukers arbeid er det tydelig en klatrepark i anmarsj i skogen. Men det er mye som gjenstår. For eksempel skal det også lages stier, og skogen må ryddes for døde trær og lignende. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Lang erfaring: Arbeiderne som jobber med den nye klatreparken i Trondheim har flere års erfaring, nettopp fra å bygge klatreparker. - Det er en fin skog å bygge i, sier Mihai-Andrei Hrehorcic, Morosawv Iuliaw, Hihailiuc Bogdan, Cerar Åalamariv og Gheorghe Lungoci og Victoria Skram. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Sikkerhet: Cezar Palamariv passer på sikkerheten mens han arbeider i høyden. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
Ny metode: Høyt & Lavt sier de prøver å jobbe så grønt som mulig. Blant annet forteller de om at de bruker en ny metode som er mer skånsom mot trærne. Foto: Sebastian S. Bjerkvik