Den siktede kvinnen i 20-årene blir dermed sittende i varetekt.

Kvinnens advokat, Leif Strøm bekrefter til NRK at hun ønsker å anke til Høyesterett.

Ba om å bli løslatt

Klokken 09.00 torsdag ble den høygravide kvinnen i 20-årene fremstilt for en ny fengslingsperiode i Sør-Trøndelag tingrett. Både hun og stefaren i 30-årene er siktet for å ha utøvd dødelig vold mot den tre år gamle datteren i Namdalen. Moren har allerede tilbrakt to uker i varetekt, og politiadvokat Amund Sand ved Trøndelag politidistrikt ba under fengslingsmøtet om ytterligere fire ukers fengsling. Kvinnen nekter skyld, og ba om å bli løslatt i rettsmøtet.

- Uforholdsmessig inngrep

Sør-Trøndelag tingrett besluttet å løslate kvinnen. Denne avgjørelsen ble anket av politiet, som nå har fått medhold av Frostating lagmannsrett. Kvinnen blir dermed sittende i varetekt inntil 10. august, ifølge kjennelsen.

Torsdag formiddag begravde den siktede kvinnen sin tre år gamle datter. Dette skjedde rett etter fengslingsmøtet i tingretten. Hun fikk beskjeden om at hun var løslatt etter begravelsen.

Tingretten mente at det var skjellig grunn til å mistenke henne for å ha utøvd vold mot datteren. Dommeren konstaterte også at det er fare for at siktede på frifot vil kunne forspille bevis ved å påvirke vitner, men mente samtidig at bevisforspillelsesfaren ikke var sterk.

På grunn av den «usedvanlige krevende situasjonen hun befinner seg i», fant tingretten at det ville være et uforholdsmessig inngrep med fortsatt fengsling. I den forbindelse viste dommeren blant annet til graviditeten.

Uenig med tingretten

Under fengslingsmøtet fremla forsvarer Leif Strøm en legeerklæring fra fengselsehelsetjenesten, hvor det fremgikk at kvinnen er vurdert til ikke å være soningsdyktig, hvorpå politiadvokat Sand opplyste at det var hensynet til kvinnens ufødte barn som begrunner denne vurderingen.

I sitt støtteskriv til anken skriver politiet at de er uenig i tingrettens syn på at videre fengsling er et uforholdsmessig inngrep og at bevisforspillelsesfaren ikke er sterk. En særlig bevisforspillelsesfare er knyttet til kvinnens barn, mener politiet. «Siktedes helseproblemer kan ikke i en sak av så stor alvorlighetsgrad som denne gjøre varetektsfengsling uforholdsmessig», påpeker de videre, ifølge kjennelsen.

Politiet mener også at «dersom det foreligger en reell fare for barnets sikkerhet, må dette kunne løses innenfor rammen av varetekten, eventuelt plassering på et sted der barnets sikkerhet er ivaretatt», ifølge avgjørelsen.

Den siktede kvinnen har de siste dagene vært under tvungen observasjon ved Østmarka sykehus i Trondheim, hvor hun kan holdes fremover i medhold av psykisk helsevernloven. På grunn av dette mente tingretten at en kjennelse på videre fengsling ville ha begrenset betydning. Også dette er politiet uenig i, og viser til at de fra helsevesenet har fått opplyst at den siktede moren uten en fengslingskjennelse ikke vil bli ilagt restriksjoner når det gjelder kontakt med eventuelt aktuelle vitner.

Forutsetter at graviditeten blir ivaretatt

Barnevernet besluttet 26. juni midlertidig omsorgsovertagelse for alle barna til den siktede moren – også jenta som senere døde.

Lagdommerne har i motsetning til tingretten konkludert med at det er en betydelig bevisforspillelse i saken. I kjennelsen vises det til morens uttalelse om at hun på frifot vil ha barna sine tilbake. Lagdommerne mener at hun vil prøve å kontakte dem om hun ikke varetektsfengsles. «Dette bedømmes å være uheldig for etterforskningen», heter det i avgjørelsen.

Lagmannsretten er i likhet med politiet uenig i tingrettens syn på at videre fengsling utgjør et uforholdsmessig inngrep overfor moren -  særlig når man ser hen til sakens alvor. Lagdommerne forutsetter at kvinnens graviditet blir ivaretatt på tross av varetektsfengslingen.

I varetektsperioden undergis moren brev- og besøkskontroll samt medieforbud.

Det var natt til mandag 26. juni at helsepersonell rykket ut til en bolig i Namdalen etter den tre år gamle jenta var blitt skadd.

I over to døgn lå barnet i koma med kritiske hodeskader før hun døde på St. Olavs hospital den påfølgende onsdagen. Den døde jentas mor og stefar er begge siktet for grov kroppsskade med døden til følge. De avviser å ha utøvd vold mot barnet, og hevder at barnet pådro seg skadene da hun falt ut av en barneseng. Politiet mener imidlertid at det er et misforhold mellom moren og stefarens forklaring om fallet fra sengen, og de skadene jenta hadde. Dette er også bakgrunnen for siktelsen mot de to, har politiet opplyst.