- Jeg har vært interessert i verdensrommet siden jeg var en liten guttunge, forteller Adrian Stokdal Opheim fra Trondheim.

Avansert hobby

Han forteller at han fattet interesse for verdensrommet fordi han synes det var stilig med raketter og stjerner. Interessen vedvarte men nå dreier den seg om hakket mer avanserte tema.

- Det er et av område som er lite utforsket, og har et stort potensial for ny kunnskap. Det inneholder mye teknologi og mange mysterier. Det er mange fenomen vi ikke har noen svar på.

Men interessen for raketter står fortsatt sterkt, i tillegg til rommet og vitenskap generelt.

Et nåløye

European Space Camp er en internasjonal camp for dem som er interesserte i romfart og verdensrommet, og de tar imot 29 deltagere fra hele verden i alderen mellom 17 og 20 år. Campen varer i ei uke og holdes på Andøya Space Center. I år arrangeres den fra 6. august.

- Jeg tror dette blir en artig erfaring å ha med seg videre. I tillegg blir det spennende å treffe likesinnede fra hele Europa, sier trønderen.

- Har du noen likesinnede i kompisgjengen?

- Ja, men vi har ikke noen klubb da, svarer han med en liten latter.

I løpet av den internasjonale campen skal deltagerne bygge sin egen rakett, og uka avsluttes med at raketten skal skytes opp. Gjennom hele oppholdet skal deltakerne arbeide sammen med, og undervises av noen av Europas fremste forskere og ingeniører. Campen ble først arrangert i 1996. På den tiden het den Space Camp Andøya, og har siden utviklet seg fra en nordisk leir til å bli et internasjonalt arrangement.

Allsidig ungdom

Til daglig er Stokdal Opheim elev ved den videregående skolen på Heimdal, og han har ett år igjen før han er ferdig. Interessen for orientering førte han til idrettslinja, men siden det er et fireårig studie får han også tid til realfagene.

- For å få bli med på campen måtte jeg skrive en søknad gjennom fylkeskommunen, og vise at jeg gikk på de rette nivåene innenfor matematikk og fysikk.

Han søkte i vinter, og fikk vite i månedsskifte mellom april og mai at han var en av de heldige som fikk plass.

- Det var veldig artig, og jeg gleder meg veldig.

Lang vei til rommet

- Hva er drømmejobben?

- Jeg tror jeg må si astronaut eller forsker, svarer den ambisiøse tenåringen.

Han forteller videre at han må ha en doktorgrad innen teknologi eller medisin, og deretter trene på det europeiske senteret i Europa for å komme i mål med den drømmen. Han legger til at det er flere veier man kan gå for å bli astronaut.

To fra Trøndelag

I tillegg til Stokdal Opheim skal også Tara-Elèn Tilrem fra Brekstad delta.

- European Space Camp høres veldig spennende og interessant ut. Det vi får være med på vil øke interessen for temaet og fysikk-faget, sier 17-åringen.

Nestleder i European Space Camp, Rannveig Marie Færgestad forteller at det hvert år er svært mange realfagsinteresserte ungdommer som søker om å få delta.

- Studentene som er heldige å få en plass er derfor svært dyktige, skryter Færgestad.

I tillegg til elever fra Norge og Europa har leiren så langt også hatt elever fra blant annet USA, Canada, India, Kina, Bangladesh, New Zealand, Australia og Filippinene.