Adrian Langørgen (12) og David Kirkvold Stølveien (13) fikk seg en fredags formiddag de sent vil glemme. Det de trodde skulle bli en artig leketur rundt Kolstad fotballbane endte med mer dramatikk enn det de hadde håpet på.

- Vi lekte ved klubbhuset til Kolstad fotball, rett ved fotballbanen, da det kom en mann kjørende forbi som fortalte at vi ikke fikk lov til det. Like etterpå oppdaget vi plutselig en sverm med bier. Det måtte ha vært tusenvis av dem, sier Adrian. Han forteller videre at de ble så skremt at de la på sprang over fotballbanen og hjem til der hvor David bor.

- Noen av dem satt på en container like ved taket, mens andre svermet i lufta rundt oss. Vi rakk ikke å se så mye på dem før vi bare måtte storme av gårde, fortsetter han.

Det var mellom 10 og 12 000 bier i svermen, anslår birøkter Erling Lenvik.

Uredd

Ungene innrømmer at de ble litt skremt, men ikke så skremt at de ikke turte å dra tilbake.

- Vi dro tilbake ikke lenge etter for å ta bilder av dem. Da hadde de satt seg ned i en skråning like ved siden av. Det så ut som om de lagde et bol eller lignende. Det var i hvert fall 1000 stykk! sier David engasjert.

Han er usikker på hvorfor de ikke så dem da de lekte ved fotballbanen, men tror noe av grunnen til at biene kom fram var at de tråkket i en sprekk. Guttene sier de aldri har opplevd så mange bier på ett sted før.

Runar (t.v), David og Adrian ble alle skremt av den enorme bisvermen de møtte på.

Så mange at det var farlig

Runar Walderhaug (55) var mannen som stoppet for å si ifra til ungene at de ikke kunne leke der de holdt på.

- Jeg rakk akkurat å gå ut av bilen og si noen ord før jeg stupte tilbake og smalt døra igjen etter meg. Det var utrolig mange bier der. Det var såpass at jeg regnet det som farlig å være ute da, sier han. Alt gikk så fort at han rakk ikke å se etter ungene før han var inne i bilen. Til sin lettelse så han at guttene sprang over fotballbanen. Han la senere ut et bilde av bisvermen ute på Facebook, og kom slik i kontakt med en birøkter som tok hånd om biene.

Lojale mot dronninga

Erling Lenvik fra Midtre Gauldal birøkterlag fikk jobben med å samle inn biene. Han anslår at det var mellom 10 og 12 000 bier i svermen.

- Vi har ei kasse som vi prøver å få de ned i. Hvis de sitter på en busk rister vi de ned i kassen. Hvis vi er så heldig å få med dronninga kommer hele gjengen etter. De er veldig lojale mot dronninga si, sier han. Han forteller videre at det varierer veldig hvor lang tid det tar, ettersom noen svermer sitter på litt mer kinkige steder enn andre.

Det var birøkter Erling Lenvik som fikk oppgaven med å samle inn biene. Foto: Jan Morten Bjerkan

- Det er spesielle regler med tanke på hvordan vi skal håndtere dem. Det har med sykdom og sykdomsforebygging å gjøre. Først skal de sitte i en egen bigård i et par dager. Etter hvert kan vi ta dem i bruk som en vanlig bikube, og la de fly fritt.

- Vil de ikke stikke av da?

- Nei, de blir værende der. Dronninga sitter inni kassa, mens arbeidsbiene flyr rundt for å samle honning, avslutter han.