I løpet av de fem siste årene har trenden med falske vipper i form av extensions eksplodert.

For et firesifret beløp kan man på noen timer få satt på ekstra vipper i de fleste skjønnhetssalonger.

Skjønnhetens bakside

Ifølge overlege Jose Hernán Alfonso må flere også i dette tilfellet lide for skjønnheten. I frisørenes fagforeningsblad har han nettopp publisert en artikkel om nettopp farene ved å legge på vippe-extensions.

- Mange elsker å ha lange og volumiøse «bambi-vipper», men til hvilken pris? Dessverre er det ikke helt risikofritt, skriver han i artikkelen.

Alfonso jobber på Statens arbeidsmiljøinstitutt i Oslo, i avdelingen for arbeidsmedisin og epidemiologi.

- Å påføre vippe-ekstensjoner kan føre til allergi, skade øynene og vippene til kunden. Den vanligste allergiårsaken er limet som blir brukt til å feste vippene med. Dette limet inneholder veldig ofte formaldehyd og metakrylater. Begge kan føre til sterk allergi ved hudkontakt.

En gang allergi – alltid allergi

Han skriver videre at de som utvikler allergi kan reagere med hovne og røde øyne, eventuelt også med eksem i hele ansiktet. Han mener også dette er risikabelt for vippeteknikerne selv.

- De som påfører vippeekstensjoner kan reagere med eksem i fingertuppene og rundt neglene. Dette kan være veldig smertefullt og føre til at man mister neglene.

Han mener også at det kan ha konsekvenser for kundenes naturlige vipper, og råder jentene til å holde seg til maskara.

- Allergi en gang betyr allergi for hele livet. Eksem-plagene vil blomstre opp hver gang man blir eksponert for de stoffene man reagerer mot, gjerne i mindre doser eller i annen sammenheng enn det som utløste allergien først.

Foruten allergi-plagene understreker Alfonso at bruk av vippe-extensions kan føre til øyeinfeksjon, for eksempel Blefaritt. Videre sier han at brukere kan miste sine egne vipper som en konsekvens av ekstrabelastningen limet og de falske vippene påfører vipperoten.

- Hårroten blir skadet av ekstrabelastningen, slik at vippene gror saktere, eller såpass at hårroten ikke produserer nye vipper.

Overlegen understreker også at produktdatabladene til produktene ikke gir fullstendig informasjon om de farlige kjemiske stoffer som kan være i slike produkter.

- For eksempel har vi sett at noen av dem kan inneholde kjemiske substanser som kan være fosterskadelige.

Opptatt av sikkerheten

Liz Rajala driver Luna Skjønnhet og Velvære i Trondheim, og hun har vært i næringen siden 2008. Hun synes Alfonso går for langt i sin advarsel.

- Vi legger aldri på tyngre vipper enn hva kundenes vipper tåler. Vi lærer hvordan man legger vipper uten å overbelaste de naturlige vippene. For eksempel har vi mange som gjerne skulle hatt lengre vipper, men de får ikke lengre vipper enn det vi ser at de individuelle vippene tåler.

Hun legger til at det er lett å se om vippene er for tunge.

- Hvis vippene blir hengende over øyet, da er de for tunge. Sånt sier vi nei til.

Rajala skjønner heller ikke hvorfor Alfonso ikke mener databladene til produktene er gode nok.

- De er jo akkurat like detaljert som hos andre som bruker datablad. Det står hvor mange prosenter det er av de forskjellige stoffene, og hva man skal gjøre av sikkerhetstiltak. Hvis ikke det er godt nok, hva er da godt nok? Når det gjelder formaldehyd, så er det så lav prosent av det i limet vi bruker at det er klassifisert som formaldehyd-fritt lim, sier Rajala om påstandene i artikkelen.

Angående de kjemiske substansene som kan gi fosterskade, mener Rajala at kommentaren er litt vel diffus.

- Jeg vil gjerne at han spesifiserer hva som er skadelig for fosteret. Dette skaper bare skremsel.

Hun mener også at det er andre produkter som gir allergi, som neglelakk, hårfarge og at vippe-extension dermed ikke er verre enn andre skjønnhetsprodukter.

- Han sier blant annet at han anbefaler heller å bruke maskara. Jeg er allergisk mot maskara, og bruker derfor vippe-extensions. Dette blir helt feil for meg.

I tillegg til å drive salongen gir hun også opplæring til de som ønsker å bli vippeteknikere, og hun er veldig opptatt av sikkerheten.

Klar på risikoen

Når det gjelder sikkerheten til de ansatte er hun opptatt av å ha et godt avtrekksanlegg i salongen.

- Og jeg er veldig streng på at ingen av mine ansatte jobber uten munnbind med kullfilter. Vi er nøye med håndhygienen og bruker pinsett i arbeidet. Så vi er aldri borti i limet. Det skal ikke i kontakt med hud, forklarer hun.

Salongen har gått så langt som å avvise kunder hvis de mener at risikoen for en allergisk reaksjon er for stor.

- Vi har også sluttet å bruke gelpads, som man legger under øyet for å skille de nederste og øverste øyenvippene under behandlingen. Fordi vi opplevde to ganger at kundene reagerte på dem. Så nå bruker vi heller medisinsk tape.

Hun legger til at hun ikke vet nøyaktig hva kundene reagerte på i padsene, men at vissheten om at noen kunne reagere var nok til at hun ikke ville bruke de lenger.

LES OGSÅ: Advarer mot nøttefrie skoler

Må fylle ut skjema

Natalie Heggvoll (23) driver sin egen skjønnhetssalong, Natalies beauty i Trondheim sentrum. Hun har ennå ikke drevet et helt år, men hun regner med at totalen vil ligge rundt 300-500 kunder i løpet av 2017.

- Vi legger vipper flere ganger i uka, og 70 prosent av avtalene våre er vippe-extensions, forteller hun.

Vippene som legges på må påfylles etter tre-fire uker, hvis ikke er det en god sjanse for at utsmykningen er forsvunnet etter omtrent seks uker.

- Hvordan informerer du kundene dine om risikoen ved å legge på vipper?

- De må fylle ut et skjema, der de blant annet forplikter seg til å oppsøke lege om de opplever ubehag etter vippe-extensions.

Heggvoll forklarer at reaksjonene kan oppstå hvis limet kommer i kontakt med huden. Men legger til at reaksjoner også kan skje via gassene limet slipper fra seg under herding.

- Limet skal kun brukes på de naturlige vippene, men vippene er uansett såppas nær huden at det kan skape en allergisk reaksjon. Men ved lim på huden er det veldig mye større sjanse for reaksjon. Hvis limet er borti huden, så er vippene lagt på feil, forteller hun.

Hun er blant vippeteknikerne som har mottatt kunder med dårlig lagte vipper, som hun mener er slett arbeid.

Skal ikke bare se bra ut

Marthe Danielsen (33) er en av dem, og en av Heggvolls trofaste kunder. Danielsen kom til Natalie med løsvipper som satt feil på, og lugget hvis hun for eksempel nøs.

- Det er mer å ta hensyn til når man legger vipper, enn at det bare skal se bra ut, sier Heggvoll.

Siden hun fikk fikset problemet har hun flittig fylt på sine extensions i over to år nå.

Det er flere grunner til at Danielsen sverger til falske vipper, og pollenallergien er en av dem.

- Hvis jeg bruker maskara så renner det jo bare vekk, sier hun.

Vil ikke bli allergisk

Danielsen tar allergi-risikoen med ro, og hun føler seg trygg på at det går bra så lenge det blir gjort rett og hun anbefaler gjerne nysgjerrige venninner til å følge hennes eksempel.

Hvis det skulle være noen tvil om kundene kanskje kan få en reaksjon, så sørger begge salongene for å gi kundene sine patch-test, der det limes noen få vipper for å se om det kommer noen reaksjon.

- Men da bruker vi veldig lite lim i tilfelle det skal komme en reaksjon. Legger man på alle vippene, vil reaksjonen bli mye større, forklarer Natalie.

- Raske penger

Rajala følger med i forum der erfaringer fra både kunder og vippeteknikere deles over en lav sko.

- Er det lite kunnskap om risikoen ved å legge vippe-extensions?

- Ja, det vil jeg absolutt si. Både blant vippeteknikere og kunder.

Hun er blant annet bekymret over de som ser den økende populariteten rundt vippe-extensions som en måte å tjene raske penger på.

- Det blir fort mye dyrere å gjøre det i en salong, fordi vi må ha en viss pris for å få salongen til å gå rundt. Og dermed er det flere som heller tyr til for eksempel privatpersoner for å få det gjort billig.

Vippeteknikeren mener at her bør Norge se til Sverige.

- Det er ingen restriksjoner på hvem som kan legge vipper i Norge. I Sverige må de ha godkjent utdanningen Härdplast utbildning for å få jobbe som vippeteknikere.

Fersk salong: Natalie Heggvoll åpnet salongen tidligere i år, men hun har satt seg inn i allergi-problematikken. - Kundene må fylle ut et skjema før de får lagt vippe extension hos meg, forteller hun. I det skjemaet forplikter man seg blant annet til å oppsøke lege om det skulle oppstå noen plager. Foto: Kristin Slotterøy
- Viktig å gjøre det rett: Natalie Heggvoll (23) driver Natalies beauty i Trondheim sentrum. Hun sier at det kan oppstå reaksjoner om limet som brukes i vippe extension kommer i kontakt med huden. - Men det skal ikke være i kontakt med huden. Limet påføres de naturlige vippene, sier hun. Foto: Kristin Slotterøy
Kritisk til advarselen: Det er ingen tvil om at Liz Rajala tar risikoen rundt allergiplager med vippe-extension på alvor, men hun synes overlege ved STAMI, Jose Hernán Alfonso går for langt i advarselen sin. Foto: Peter Breivik
Nøye på sikkerheten: Liz Rajala driver Luna Velvære i Trondheim. Hun er opptatt av å informere om at man kan få allergiske reaksjoner av limet som brueks i vippe extension, men hun sier det er trygt så lenge jobben blir gjort skikkelig. I salongen har de 18 års-grense, og kundene må fylle ut et allergi-skjema for å vurdere om de kan legge vipper. Foto: Peter Breivik