– Dette er faunakriminalitet på høyeste nivå, sier Kay-Arne Olsen i Trondheim og omland fiskeadministrasjon (TOFA).

Rovfisken er aldri tidligere påvist i trondheimsområdet. Derfor var det oppsiktsvekkende da to abborer på 550 og 450 gram ble tatt på fisketur i Glennsetttjønna på Reppesåsen i Trondheim juni i år. Sammen med Tofa-kollega Vegard Ambjørndalen gjorde Olsen et prøvefiske noen dager etter med garn. Totalt ble det påvist 19 abbor. Fylkesmannen i Sør-Trøndelag mener dette kan indikere at abbor har gytt og tidligere reprodusert i Glennsettjønna.

Abbor er en fremmed art i Trøndelag, men ikke på Østlandet hvor den har vært en del av økosystemene i flere tusen år, ifølge Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. Ifølge artsdatabanken finnes abbor opp til Røros i Glomma.

Søker om rotenonbehandling

– Abbor er en uønsket art i vår region. Flytting av fisk kan ha uante negative konsekvenser for det biologiske mangfoldet. Man kan ikke risikere å ødelegge et økosystem for at en selv skal ha et fiske på «fremmede» arter. Dette gjelder både gjedde, abbor, sik og karpefisker, sier Olsen, som får støtte fra Fylkesmannen, som har nedlagt fiskeforbud i vannet.

Les Fylkesmannes redegjørelse for funnet og tiltaksplaner her.

Samtidig har Fylkesmannen søkt Miljødirektoratet om tillatelse til rotenonbehandling for å utslette abboren. Fisken må ha blitt satt ut i vannet etter 2014, da TOFA gjennomførte prøvefiske i vannet. I søknaden heter det at utfisking er vurdert som alternativ, men at sjansen for å lykkes med å renske vannet for abbor er lav, fordi gyting allerede har skjedd.

«Etablering av abbor i Glennsettjønna vil utgjøre en risiko for videre spredninger i Trøndelagsregionen, som i dag ikke har abbor annet enn i vassdrag som drenerer til Sverige og i Glomma», heter det i søknaden.

Fremmed fisk: 17 av de totalt 19 abborene som ble tatt under prøvefiske i Glennsettjønna i juni i år. Det er nå innført fiskeforbud i vannet.

Setter ut rovfisk

Olsen, som kjenner fiskemiljøet i regionen godt, mener spredningen av fremmede arter til nye vann handler både om uvitenhet og om bevisste handlinger.

– Mort brukes som levende agnfisk, og kan komme ut i vannene på den måten. Andre overfører bevisst fisk fra andre vann for å kunne ha sitt eget sportsfiske på denne arten i ettertid, forklarer Olsen.

Kraftig: En stor abbor på 1540 gram. Abboren er en benfiskart i abborfamilien. Den er en svært vanlig fisk i ferskvann i Europa. Abbor er en god matfisk og fiskes med blant annet stang og garn, skriver Store Norske Leksikon.

– Vi bruker tusenvis av timer for å tilrettelegge for ørret og røyefiske, og så drar folk ut og ødelegger dette med å sette ut rovfisk. Vi har 70 vann vi har ansvar for. Det er en nesten umulig oppgave å holde oppsyn med dette.

Olsen sier de har sine mistanker om hvem som har flyttet gjedde, og nå abbor, rundt i regionen. Men han ønsker ikke å gå ut med det i avisen.

– I «gamle dager» måtte en sitte med sykkelpumpe og blåse oksygen i vannet hvis en skulle flytte fisk ulovlig. I dag kan en enkelt få kjøpt både oksygenapparater og «eksotiske» fisker på internett, og få det levert på døra. Vi har heldigvis ikke et like stort problem med spredning av arter som for eksempel på Østlandet. Akvariefisk kan også blitt et problem om det helles ut i vann og vassdrag. Solabbor er et godt eksempel på det, sier han.

Gjedda: Kay-Arne Olsen med død gjedde i Haukvatnet etter rotenonbehandling høsten 2016.

Frykter «gjeddemafiaen»

Nylig ble det kjent at politiet skal etterforske det fiskeforvaltere mener er organisert ulovlig utsetting av gjedde flere steder i landet.

– Jeg frykter at det er en gjeng som er fanatisk opptatt av å fiske stor gjedde. Derfor kaller jeg det «gjeddemafia». Jeg vet ikke hvor de holder til eller hvem de er. Men det er noe mystisk med dette, sa fiskeforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag til NRK tidligere i sommer.

Fiskeforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Det var fangsten av to gjedder i drikkevannskilden Hovdalsvatnet på Frosta i Nord-Trøndelag tidligere i sommer som fikk Rikstad til å reagere.

Håkon Pedersen i Trondheim kommune trekker frem Haukvatnet som et relativt ferskt eksempel på at både gjedde og mort er innført i nyere tid. I fjor sommer ble sju vann i Bymarka rotenonbehandlet for å bli kvitt mort og gjedde. Nå er planen å sette ut ørret i vannene neste år.

– Frykter Trondheim kommune at «gjeddemafiaen» slår til på nytt?

– Vi gjør dessverre det. Nå har store deler av marka ut mot Malvik fått gjedde. Mort er ofte brukt som agnfisk og er sånn sett lett å flytte. Det er ikke lov å flytte arter mellom vann, likevel blir det gjort. Det er en del miljøer som har et helt annet syn på dette. Det gjelder både nordmenn og utlendinger, som kommer fra land hvor det kanskje er større tradisjon for å flytte fisk mellom vann. De har ikke samme forståelse for norsk lovverk, sier Pedersen.