Han har nemlig forsøkt seg tidligere. I 2015 tok Clamer Meltzer fra Trondheim årene fatt og dro på rotur langs norskekysten til Oslo. Da måtte han gi opp ved ankomst Bergen på grunn av dårlig vær. I tillegg var han lei.

- Det har ikke vært så mye bedre vær denne gangen, men jeg hadde bestemt meg på forhånd for å ikke gi opp. Nå er jeg 72 år, tenkte jeg, hvis jeg ikke greier det nå greier jeg det aldri, forteller Clamer på telefon fra båten, en gammel åfjordfæring.

Mandag kveld har han kastet anker på øya Ildjernet ved Nesodden, cirka ni kilometer unna Oslo. Han er foran skjema: Målet var å nå Oslo innen 20. august, tre måneder etter avreise fra Trondheim. Da har han tilbakelagt rundt 1400 kilometer i robåt.

- Jeg hadde klart det enda raskere om ikke det hadde vært så mye motvind, sier Clamer.

Venter på familien

Målgang er foran Operaen i Bjørvika klokken 12 på onsdag, og Clamer vil foreløpig vente med å ro videre. Årsaken til tidspunktet er at familien måtte få sjansen til å møte opp.

- Da jeg forlot Trondheimsfjorden møtte jeg grågjessene på vei nordover. I det jeg ankom Oslofjorden ser jeg flokken på vei sydover igjen, forteller Clamer, som et bilde på hvor mye tid han har tilbrakt i båten.

Årsaken til langturen? Hvorfor ikke prøve, svarer Clamer.

- Mange sykler den store styrkeprøven fra Trondheim til Oslo. Så hvorfor ikke prøve å ro samme strekning, tenkte jeg.

Han har latt værgudene bestemme fart og fremdrift, og kun rodd hvis det er rolig.

- Jeg har veldig sjelden rodd mer enn to til tre dager i strekk før vær og vind har stoppet meg. Det meste jeg har tatt i strekk denne turen har vel vært seks dager, sier Clamer.

Menneskemøter

Møtet med folk har vært viktig. Når Clamer har vært i havn har han sørget for å være der det er folk, og mellom Trondheim og Bergen har han truffet igjen kjente fra forrige rotur. Når han ikke har sovet i båten, har han fått tilbud om både kost og losji hos lokalbefolkningen langs kysten av kongeriket.

- Alle de hjelpsomme folkene jeg traff forrige gang var en av grunnene til at jeg ville prøve dette igjen, sier Clamer.

Ved ankomst blir det kanskje en bedre middag, forteller roeren. Deretter blir det endelig litt fri fra åretak og sjøsprøyt.

- Jeg må vel kanskje ta en ukes pause før jeg ror igjen, spøker han.

Clamer Meltzer med fullastet båt. Foto: Finn Egil Walther