- Det er sjokkerende holdninger i denne tjenesten, sa fungerende ordfører i formannskapet tirsdag - og refererte til en rapport fra DSB.

Det bestrides av to brannkonstabler som etter forslaget ringte Adresseavisen (se lenger ned i saken).

Opoku besøkte Trondheim brann- og redningstjeneste nylig.

Brann- og redningstjenesten fikk betydelig omtale da det kom fram at en brannleder befølte en ansatt, og håndteringen av denne saken i ettertid.

Etter besøket på brannstasjonen leverte Opoku et forslag hun fikk enstemmig tilslutning til:

- I 2017 er kun ca. 140 av landets ca. 12000 brannfolk kvinner, og så sent som 2011 ble følgende sagt av en mannlig leder i brannvesenet i Norge: «Brannmenn skal redde kvinner – kvinner skal ikke redde menn og i hvert fall ikke brannmenn»

Opoku opplyste at sitatet finnes i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)s rapport om mangfold i brannvesenet: «De siste villmenn i en ellers temmet verden».

- Jeg tror verken på at menn er villmenn, eller må temmes – dette handler om holdninger og verdier. Her kan Trondheim gå foran med sine erfaringer fra «Menn i helse» og ta initiativ til en nasjonal rekrutteringskampanje via KS-storby.

Rådmannen ble derfor bedt om å lage et opplegg til en nasjonal rekrutteringskampanje som forutsetter bedre tilrettelegging for kvinner – og som skal løftes fram gjennom KS storbynettverk.

Brannkonstablene Marit Johansen og Ida Hasli reagerer på framstillingen av tjenesten.

- Det er slett ikke sjokkerende holdninger i brann- og redningstjenesten. Det har vært én sak her som ikke var bra, men det er fortid. Saken har vi lagt bak oss, og det er slett ikke hverdagen vår, formulerer Marit Johansen på vegne av de to.

- Rapporten fra DSB snakker om de siste villmenn. Stemmer ikke dette?

- Utsagnet fra rapporten får stå for den som har sagt det sin regning. Det er ikke hverdagen vår. Vi opplever heller at det er belastende at det uttales at det er sjokkerende holdninger i vår tjeneste, for det kjenner vi oss ikke igjen i. Det blir også vanskelig for kolleger å forholde seg til oss når slike ting uttales, sier brannkonstabelen.

- Hvorfor tror du det er så få kvinner hos dere, sammenlignet med for eksempel Forsvaret og politiet?

- Fordi de har rekruttert på en måte som jeg slett ikke er enig i. Man blir rekruttert fordi man tilhører et kjønn, ikke om man egner seg.

- Betyr det at du synes en nasjonal rekrutteringskampanje er en dårlig ide?

- Det kommer an på hvordan det legges opp. Selv synes jeg det er feil at man skal rekrutteres ut fra antall og kjønn, avslutter hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.