I en høytidelig innsettelse ble Herborg Oline Finnset (56) den 33. biskopen i Nidaros bispedømme, og den første kvinnen i embetet.

Etter å ha svart klart og tydelig «Ja!» og bekreftet sitt løfte om bispetjenesten til preses Helga Byfuglien, og deretter fått forbønn ved håndpåleggelse ved alteret, erklærte Byfuglien til den nye Nidaros-biskopen at «du er rett kalt biskop i vår kirke, med den myndighet og det ansvar som hører til ditt hellige kall, etter Guds ord og vår kirkes ordninger».

Så mottok Finnset bispekorset rundt halsen av preses Helga  Byfuglien.

Fullsatt Nidarosdomen

En fullsatt domkirke med 400 innbudte gjester fra inn - og utland med Hans Majestet kong Harald i spissen og 600 vanlige gudstjenestedeltagere overvar det historiske øyeblikket i høymessen.

Under den høytidelige håndspåleggelsen foran alteret deltok preses Helga Byfuglien, de to norske biskopene Halvor Nordhaug og Solveig Fiske, biskop Simon Peura, Finland, biskop David Hamid, Den anglikanske kirke, domprost Ragnhild Jepsen, Kristin Gunleiksrud Raaum, leder i Kirkerådet, Agnes Sofie Gjeset, leder i Nidaros bispedømmeråd og Andreas Kjosavik, leder i Domkirkens menighetsråd.

Herborg Oline Finnset, som etterfølger Tor Singsaas, ble enstemmig valgt til ny biskop i Nidaros av Kirkerådet 12. juni.

Preken om menneskeverd og nåde

I sin første preken som biskop hadde Finnset fokus på ordet «nåde» og på menneskeverdet.

Med utgangspunkt i  søndagens tekst på Vingårdssøndagen, Jesu lignelse om arbeiderne i vingården, rettet den nyvigslede biskopen søkelyset på menneskeverdet.

- Å være ledig på torget er vanligvis en vanskelig situasjon. Ledig på torget – har ingen bruk for meg? Unge som ikke kommer seg i arbeid, mennesker som leter etter mening med livet, - hva skal jeg bruke livet mitt til? Den fremmede som ikke får hjelp til å knekke nye sosiale og kulturelle koder, de som vi går forbi fordi det er mer behagelig for oss.

Ledig på torget. Ingen har bruk for meg. Ingen er interessert i meg. Ingen ser meg.

Skal det være sånn hos oss? At vi har mennesker som ikke opplever at det er bruk for dem? Hva slags samfunn vil vi skape sammen? Hvilke verdier skal prege samfunnet vårt? Hvem skal det være plass til? Hva er et menneske verd?

- Alle er like verdifulle

Det er store spørsmål som krever svar av oss. Spørsmål som utfordrer oss, som medmennesker, som deltakere i samfunnet

Vi blir så ofte målt ut fra utseende, intelligens, hvor du kommer fra, hvilket folk du tilhører, om du har penger, hvilken religion du har, arbeidsevne. Hva er et menneske verd? Hva gjør oss verdifulle? Hadde vi spurt ti personer på gata, hadde vi kanskje fått like mange svar.

Jeg vil si deg: Vi er mennesker, og som mennesker er vi verdifulle, alle like verdifulle: Å være menneske er å være Guds gode skapning, være satt på jorda for å være medmenneske for all Guds skapning: for å gjøre det gode, for å se Gud i sin medskapning. Vi er satt her for å lage svar på bønnene i fadervår: la riket ditt komme – la viljen din skje på jorden slik som i himmelen, sa den biskopen i Nidaros i sin preken.

Portrettet: - Du skal ha litt gøts for å sjekke opp en biskop

- Å rekke ut nåden er kirkas store oppgave

Hun omtalte også  reformasjonsåret 2017 i Den norske kirke, 500-årsmarkeringen av reformasjonen,  som har fått «nåde» som en overskrift, ut fra Martin Luthers poengtering av nåden alene – sola gratia – bare nåden.

- Nåde er bare Guds tilgivelse og nærhet, håp og nytt liv: Igjen og igjen. Å rekke ut nåden – dele ut rundhåndet – til alle som med stor eller liten tro strekker handa fram, er kirkas store oppgave.

Nåden kjenner ikke vilkår eller forbehold. Nåden kjenner ikke til kort eller lang arbeidsdag, eller innholdet i å gjøre seg fortjent til andres velvilje: Gud rekker ut sin nåde til den som vil ta imot. Kjærligheten og nåden finner sitt klareste uttrykk i historien om Jesus, om Guds uutslokkelige kjærlighet: den som er gitt oss – i tomme hender.

Nåden, som setter oss mennesker fri fra det som binder oss, og som gjør at vi oppreist kan gå videre sammen. Vi er alle mottakere av den samme nåde; av gaven vi får fra Gud –som er usynlig til stede mellom oss, Gud som er skaper og giver av nådens grenseløse gave – nok for alle. Den setter oss alle fri – til å leve for Gud og for hverandre, sa Finnset i sin innsettelsespreken.

- Vil være en «både jordær og himmelvendt» biskop

Det var en glad biskop som mottok både applaus og gratulasjoner på  Vestfrontplassen utenfor Nidarosdomen etter at vigslingsgudstjenesten var over.

Om sitt motto for tjenesten som biskop sa Finnset til Adresseavisen etter gudstjenesten at hun ønsker «å være både jordnær og himmelvendt»,. Hun vil også «oppmuntre til frimodig gudstro».

I sin tale på mottagelsen etter gudstjenesten rettet den nye biskopen søkelyset på kirkens utfordringer.

- Mangfold en mulighet, ikke en trussel

- Kirka har, som organisasjon, store utfordringer framfor seg. De må vi gå inn i, sammen. Det blir viktig å holde optimisme og framtidstro oppe i ei tid med store utfordringer, og bygge broer gjennom samtaler og samarbeid. Det krever av oss alle at vi er modige, kloke og framsynte,

At gjestfriheten ikke blir borte for oss, at ikke frykten får ta plassen så dørene lukkes. Mangfold er en mulighet, ikke en trussel.

Vi vil gå videre med åpne øyen og åpne hender, være medmennesker, og vise hverandre tillit og respekt, sa Finnset, som også trakk linjer til 1000-årsjubileet for slaget på Stiklestad, «som ble et tidsskille i Norge».

- Disse hendelsene gjorde at lover og verdisystemer ble forandret. Det går noen lange linjer fra en åker og et sted i Verdal og ut i Europa. Hva betyr dette for oss i dag? Hvilke verdier utfordres i dag? Det er en anledning til å spørre seg: Hvor går veien videre for det det norske samfunnet? HVor vil vi den skal ha? sa Finnset i talen.

Om sitt bispedømme sa biskopen at «Nidaros bærer med seg noe av det beste i norsk tradisjon og kirkeliv. Nidaros er både moderne og jordnært, jordvendt og himmelvendt», understreket biskopen, som mente det å bli biskop i Nidaros «en en fantastisk mulighet».

- Vær raus med velsignelsen

Hun fortalte også om rådet fra sin forgjenger, biskop Tor Singsaas - «Vær raus med velsignelsen når du fer rundt i bispedømmet!» - Det rådet tar jeg med meg, sa Finnset, som gleder seg til å dra på besøk «i mange menigheter og arbeidslag i bispedømmet, til å møtes i ulike sammenhenger.. Se, lytte, oppmuntrtre - og helt sikkert stille spørsmål.

VIDEO: Finnset er glad for at folk har forventninger til henne.

I sin første preken som biskop hadde Finnset fokus på ordet «nåde» og på menneskeverdet. Foto: Scanpix
Hans Majestet kong Harald sammen Herborg Oline Finnset (t.h.) og preses Helga Byfuglien på vestfrontplassen etter bispevigslingen. Foto: Terje Svaan
Biskop Herborg Oline Finnset sier hun ønsker «å være både jordnær og himmelvendt» Foto: Scanpix
En fullsatt Nidarosdomen med 400 innbudte gjester fra inn – og utland med Hans Majestet kong Harald i spissen og 600 vanlige gudstjenestedeltagere overvar den storslåtte bispevigslingen. Foto: Terje Svaan