Vannproblemene ved St. Olavs hospital mandag førte til at noen planlagte operasjoner måtte utsettes.

- Vi stanset planlagt virksomhet på noen avdelinger. Det var ikke mange som ble berørt, men noen fikk utsatt sin operasjon og de vil vi ta så kjapt som mulig, sier fagdirektør ved St. Olav, Runa Heimstad.

Etter at det ble oppdaget dårlig trykk og misfarging av vannet ble sykehusledelsen samlet for å vurdere situasjonen.

- Vi fikk et overblikk over hvor kritisk var situasjonen på hver enkelt avdeling. Noen ble rammet, men jeg vil ikke si at konsekvensene ble store, sier Heimstad.

Les også: Dårlig vann stopper fabrikkdrift

Vanntrøbbel fra klokken 12

I kjelleren på St. Olav steriliseres instrumenter som blant annet brukes under operasjoner. Uten ordentlig vannforsyning ble denne avdelingen ikke i stand til å gjøre jobben sin.

Etter tre timer uten ordentlig vannforsyning kunne sterilforsyningstekniker Lars Georg Grøtting jobbe for fullt igjen. Foto: Rune Petter Ness

- Medfører denne hendelsen at dere ser på rutinene ved sykehuset når det gjelder tilgangen til vann?

- Selve skaden har jo ikke oppstått hos oss. Sykehuset er avhengig av rent vann og det er vi vant med å få fra Trondheim kommune. Likevel vil vi se på om det er noe vi bør gjøre, sier Heimstad.

Det var klokken 12 mandag at sykehuset fikk trøbbel med vannet.

Akutte operasjoner

- Vi stanset alle planlagte operasjoner, for å unngå at vi gikk tom for sterilt gods, det vil si kirurgiske instrumenter etc som rengjøres og steriliseres på Steril forsyning. Vi var i stand til å gjennomføre akutte operasjoner, sier kommunikasjonsrådgiver Christina Yvonne Olsen.

Les også: Pasienter fikk uforsvarlig helsehjelp

Vanntrykket var normalt igjen klokken 14.30 og klokken 15.15 kunne arbeidet gå som normalt med sterilisering av instrumenter.

Tette filter

Trond Ellefsen, driftsleder i Trondheim bydrift, opplyser at St. Olavs hospital og resten av Øya vanligvis får vannforsyning fra Kuhaugen i Trondheim. I forbindelse med at det nå pågår arbeid i Asbjørnsens gate i Trondheim, hvor det blant annet skal legges nye rør, er vannstrømmen til Øya snudd - slik at vannet kommer fra Byåsen-siden.

- Når vi snur vannforsyninger på denne måten, har det en tendens til å løsne partikler. Sykehuset har to vanninntak med filter på. Partikler har nå satt seg i disse filtrene, som har tettet seg. Derfor har de fått problemer med vanntrykket internt, sier Ellefsen.

Les også: Fødte i kjelleren på St. Olav

Trondheim bydrift har satt i gang spyling av ledningsnettet, for å få bort det misfargede vannet, som også kan oppleves av andre beboere på Øya. Spylingen blir trolig stående på til tirsdag.

Le sogså: Slik skal St. Olav løse akutt-kaoset