- Markeringen er til støtte for folkeavstemmingen som skjer på mandag, sier Diar Marouf, medlem av markeringskomitéen.

Fredag 15. september vedtok nasjonalforsamlingen i det delvis selvstyrte Kurdistan i Irak at de vil holde folkeavstemning om selvstendighet for regionen 25. september.

Medlem av markeringskomitéen, Diar Marouf, sier at et tydelig «ja» flertall av avstemningen vil gi kurdere et godt kort på hånden i videre forhandlinger om et selvstendig Kurdistan. Foto: Peter Breivik

Krigen har styrket saken

Hundrevis av mennesker møtte opp lørdag ettermiddag for å vise sin støtte til folkeavstemningen. Marouf sier de håper Norge vil ha en mer aktiv rolle i kurderens sak fremover.

- Norge har støttet Kurdistan i kampen mot IS, men ellers forholder de seg passive når det gjelder kampen for et selvstendig Kurdistan. Sverige har til eksempel vært støttet vår sak i mye større grad, sier Marouf.

Marouf forteller at krigen som kurdiske peshmerga-styrker har kjempet mot IS også har hatt mye å si for deres ønske om selvstendighet.

- Irakiske styrker forlot kurdiske landsbyer, så peshmerga ble nødt til å ta kampen alene. Det er utvilsomt at vår sak er blitt styrket gjennom krigen.

Vest-Asia: Kurdistan er en geografisk betegnelse og henviser til grenseområdene mellom Tyrkia, Iran, Irak og Syria der kurderne utgjør en majoritet av befolkningen, opplyser Store norske leksikon. Foto: Peter Breivik

Godt integrert i Trondheim

Majoriteten av de oppmøtte på Torget lørdag ettermiddag var av kurdisk bakgrunn. Marouf sier han ikke vet hvor mange kurdere som bor i trondheimsregionen, men at det er snakk om flere tusen.

- Samholdet mellom kurdere i Trondheim er sterkt. Vi møtes ofte, og spesielt på dager som dette og ved nasjonalmarkeringen. Det er ikke til å komme bort ifra at et selvstendig Kurdistan ofte blir tema når folk møtes. Vi er det største folkeslaget i verden uten egen nasjon, så det er vel naturlig.

Marouf sier de fleste kurdere er godt integrert i Norge, men at han ikke vet hva tilflyttede kurdere velger å gjøre om Kurdistan blir en egen nasjon.

- Det er vanskelig å si. Noen velger kanskje å flytte tilbake til Kurdistan, mens mange er blitt såpass godt integrert at de foretrekker å forbli i Norge. Uavhengig av om man blir eller drar, så vil det bety enormt mye for hver enkelt av oss å vite at kurdere får sin egen nasjon.

Vest-Asia: Ifølge Store norske leksikon teller den kurdiske befolkningen teller et sted mellom 25 og 30 millioner personer. Foto: Peter Breivik

Motstand mot avstemningen

Ifølge NTB møter den planlagte folkeavstemningen sterke reaksjoner fra blant andre USA og Irak.

– Å avholde en folkeavstemning i et omstridt område er provoserende og destabiliserende. Vi oppfordrer derfor de kurdiske regionale myndighetene til å avlyse folkeavstemningen og i stedet gå i seriøs og bærekraftig dialog med Bagdad, heter det i en pressemelding fra Det hvite hus.

USA er imot en slik folkeavstemning blant annet fordi det vil svekke det arabisk-kurdiske militærsamarbeidet som har bidratt i kampen mot den ytterliggående gruppa IS i Syria, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også Iran og Tyrkia har de siste dagene tydelig markert motstand mot planene om en folkeavstemning.

Kurdistans president, Massoud Barzani, hadde annonsert en pressekonferanse lørdag for å snakke om planene, men den ble avlyst kort tid i forveien.

– Pressekonferansen vil finne sted søndag, og tidspunkt og sted vil bli kunngjort senere, opplyser Barzanis kontor.