I forrige uke satte Trondheim Omland Fiskeadministrasjon (Tofa) ut feller for mink langs Nidelva.

Mandag fikk Kay Arne Olsen i Tofa has på den første minken, en tjuvfisker på 820 gram.

- Minken er en lystmorder som spiser alt den kommer over, som laks- og sjøørretyngel. Den dreper ofte mer en den kan spise, og det går hardt utover ungene til spesielt stokkanda som hekker langs Nidelva, sier Kay Arne Olsen i Tofa.

- Den er en uønsket art i norsk natur. Det er derfor vi setter ut feller, sier han.

Ifølge Kay Arne Olsen er det mye mink i Nidelva, og spesielt sjøørreten er utsatt for rovdyret. Bildet er tatt ved en annen anledning.

- Sjøørreten er utsatt

Olsen forteller at de bruker godkjente slagfeller når de skal avlive minken.

- Vi agner fellene med fisk. Straks minken stikker hodet inn i buret, utløses en fjær som som slår den over nakken, sier han.

Tofa er en ideell organisasjon som blant annet forvalter fiskerettighetene til Trondheim kommune og en rekke grunneierlag i kommunen. De har ansvar for eiendommer og fiskekort for hele Bymarka, Jonsvannsmarka og 70 prosent av Nidelva.

Ifølge Olsen er det mye mink i Nidelva, og spesielt sjøørreten er utsatt for rovdyret.

Problem med storskarv

- Sjøørreten er blitt en truet art og er fredet for fangst på åttende året. Den har mange predatorer, både på to og fire bein og med vinger. Oteren er totalfredet, så vi må godta at den forsyner seg av matfatet. Men minken kan vi kvitte oss med, sier Olsen.

Minkfellene agnes med fisk. Straks minken stikker hodet inn i buret, utløses en fjær som slår den over nakken.

Minken er ikke det eneste problemdyret i Nidelva, sier Olsen. Spesielt storskarven er det blitt mange av det siste året.

- Kommunen har lagt til rette for skarven, og den kan bli et problem for sjøørret og laks på sikt. På det meste har vi tellet 17 skarver samtidig ved Leirfossen. En storskarv spiser inntil 800 gram fisk i døgnet, det blir ganske mange hundre småfisk om dagen, sier Olsen, som har tenkt å ta opp problemet med kommunen.

Egner seg til fluebinding

Andre steder har det dannet seg store innlandskolonier med storskarv. Det er blitt et stort lokalt problem, ifølge Olsen.

- Kanskje hadde det vært bedre om man hadde lagt til rette for dem langs kysten, som på Hitra og Frøya, sier han.

Her settes en av fellene ut.

Minken som ble avlivet mandag, er nå lagt i fryseren. Det er ikke avklart hva som skjer med den videre.

- Kanskje er det en noen som vil stoppe den ut, eller den kan gå til en lokal fluebinder. Halen har en fin, vanntett pels som egner seg godt til å lage fiskefluer, sier Olsen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter