Framtida er grønn og med lave klimautslipp.

Klima og miljøminister Vidar Helgesen (H) bruker statsbudsjettdagen til å besøke NTNU og legge fram en ny strategi for grønn konkurransekraft. Der trenger han hjelp fra forskningsmiljøene i Trondheim. Helgesen slår fast at Norge skal bli et lavutslippssamfunn, men ikke et lavinntektssamfunn. Derfor må Norge bruke det grønne skiftet til å tjene penger på nye områder ved hjelp av ny grønn teknologi.

Trondheimsfjorden først i verden

Særlig mener han vannkraft og fornybar energi er et stort konkurransefortrinn for Norge. Han snakker om selvgående elektriske fartøy og grønne datasentre.

- Trondheimsfjorden er verdens første testområde for autonom skipsteknologi, sier Helgesen og understreker hvor viktig NTNU er for det grønne skiftet verden står overfor.

Statsråden kan også fortelle at verdens datasentre står for klimautslipp på linje med flytrafikken. Han vil ha de store internasjonale datasentrene til Norge og over på fornybar energi.

Grønn konkurransekraft: Miljøvernminister Vidar Helgesen viser fram det grønne skiftet til NTNU-rektor Gunnar Bovim. De er enige i at NTNU er forskningsmotoren for å få til omlegging til lavutslippssamfunnet.

Totalomlegging av energi og transport

- Forskning er helt avgjørende for å få til det grønne skiftet. Vi skal gjennom en totalomlegging av verdens energisystemer og verdens transportsystemer. Dette kobles til digitaliseres, robotisering, stordata, kunstig intelligens og tingenes internett. Alt dette er områder der NTNU er helt i tet i Norge. Norske forskere må bidra til å løse de globale problemene, men også bidra til at Norge tar en tetposisjon og får verdiskapning ut av denne omleggingen, sier statsråden. Han mener at NTNU kan bidra med utvikling av teknologiske løsninger som kan kutte klimagassutslipp, og utdanne de folkene som skal være i stand til å bruke denne teknologien.

Les mer om statsbudsjettet 2018 her.

Statsbudsjettet

Med seg til NTNU har miljøvernministeren statsbudsjettet med finansiering av 70 nye studieplasser innen IKT. Regjeringen setter på statsbudsjettet av 175 millioner til forskningsinfrastruktur i Norge, 79 millioner kroner til stimulering av det europeiske forskningsprosjektet Horisont 2020 der norske forskere kan søke om forskningsstøtte og 50 millioner kroner til frie forskningsprosjekter (Fripro). I tillegg bruker regjeringen 50 millioner på NTNUs planleggingsarbeid for ny campus. Alt dette mener statsråden skal stimulere den grønne forskningen som skal skape lavutslippssamfunnet.

Forskningssenter for bærekraft

- NTNU er forskningsmotoren for å gjøre det grønne skiftet mulig, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim. Han følger med når miljøminister Vidar Helgesen legger fram strategien for grønn konkurransekraft. Bovim slår fast at NTNU både skal forske fram miljøvennlige løsninger og utdanne folk til å jobbe i det nye grønne næringslivet.

Et forskningssenter for bærekraftig utvikling er Bovims store ønske til statsråden med ansvaret for den grønne omstillingen. Han ønsker seg penger til et tverrfaglig forskningssenter mellom ulike fagmiljø på NTNU og næringslivet.

- Jeg syns det er et veldig interessant forslag som det er all grunn til å se nærmere på, sier miljøvernministeren. Men han vil ikke love noe.

- Jeg er veldig opptatt av at alle forskningsmiljøer må tenke bærekraft, sier han.

- Det må være en integrert del av all forskning framover.