For én måned siden vaiet de kurdiske flaggene for selvstendighet på torget i Trondheim. Da var det fest. Når de igjen markerer kurdernes sak på Torget i Trondheim lørdag, er det i sorg og fortvilelse.

- Kurdere fra hele verden feiret først folkeavstemningen for et selvstendig Kurdistan i Nord-Irak, som var 25. september.

Bekjempet IS

Emad Silivani, Ibrahim Safer og Hariwan Edris planlegger sammen lørdagens demonstrasjon, hvor de ønsker å belyse hvilke grusomheter som skjer i Nord-Irak etter folkeavstemninga. Der er den irakiske hæren og den kurdiske Peshmergaen i kamp med hverandre. Kurderne taper stadig terreng, og nylig mistet de den oljerike byen Kirkuk.

Så du denne?: Tusenvis av kurdere flykter fra Kirkuk

De viser til at peshmerga har vært helt sentrale i den tøffe kampen mot den såkalte Islamske stat (IS).

- Vi har bekjempet verdens hardeste terrororganisasjon. Etter alt det kurdiske blod som har gått tapt i denne krigen, hadde vi trodd at verdenssamfunnet ville ha sympati med kurdernes frigjøringskamp. Uten oss kunne IS ha blitt en katastrofe for hele verden, sier de tre.

Istedenfor sympati, skjedde det motsatte.

- Verdenssamfunnet har snudd ryggen til oss. USA, som var vår allierte i krigen, velger å ikke ta parti i konflikten, sier Safer.

Hjertet og hodet i Kurdistan

Bilder av krigens grusomheter preger nyhetssendingene i mange land. Også de tre har bilder og videoer av forferdelige krigsforbrytelser som har skjedd i området.

- Myndighetene har erklært krig mot oss etter folkeavstemningen, og presset mot oss er stort både fra Iran og Tyrkia. Dette til tross for at vi ikke hadde til hensikt å erklære selvstendighet. Vi ønsket at avstemningen skulle være et politisk signal om hvilken retning vi ønsker å gå i, forklarer de.

Nå håper de at markeringen lørdag vil gjøre folk i Trondheim oppmerksom på saken deres, slik at de kan legge press på norske myndigheter.

- Kroppen min er her i Norge, men hjertet og hodet er i Kurdistan. Jeg sover lite om natten på grunn av det som skjer nå, sier Safer, som får sympatinikk fra de andre to.

- Jeg er veldig redd. Jeg frykter at soldatene skal komme inn i byene våre og ødelegge det vi har brukt år på å bygge opp, sier Silvani.

Like ille som IS

De tre mener det er lite som skiller de irakiske soldatene fra IS.

- De henretter og skaper frykt på samme måte som IS. Metodene er de samme.

De viser et klipp av en kurdisk soldat som sto foran en stridsvogn. Han prøve å stoppe angriperne i Kirkuk.

- De kjørte rett over han. Se her, det er bare beina igjen. Han var far til fem, sier Edris.

For Norge er konflikten et dilemma. De som kriger mot hverandre, er begge norske samarbeidspartnere. Norske soldater utplassert i Irak trener soldater fra begge enhetene.

- Vårt håp er at FN vil engasjere seg i konflikten. Vi ønsker at Norge skal ta rollen som fredsmegler, sier de.

De mener det haster å få en løsning på bordet. Mange tusen kurdere har allerede lagt ut på flukt.

- Det er både irakiske og iranske interesser i området, og ulike grupperinger av sunni og shia-muslimer. Faren for at det skal bli en storkrig med systematisk utrydding av folkegrupper, er veldig stor.

Ønsker fred

De tre viser til at kurderne alltid har vært et fredselskende folk, som ønsker et demokratisk samfunn med respekt for menneskerettigheter.

- Vi aksepterer ulike religiøse retninger. Hos oss føler både kristne og yezidier seg trygge. I 1991 fikk kurderne i Nord-Irak større frihet. Måten vi der har bygd opp det kurdiske samfunnet på, viser hva vi som befolkning står for, sier de.

- Vi ønsker fred. Jeg er så lei av krig. Hele livet mitt har vært preget av krig, sier Safer.

- På spørsmål om de angrer på folkeavstemningen, svarer de:

- Vi fikk signaler om at tiden ikke var moden, men vi ante ikke hva som skulle skje som et resultat av at vi gjennomførte den. Kurdiske flyplasser er satt ut av spill, og det er innført sanksjoner på alt, også mat.

Safer mener det er nå eller aldri, skal de få til en kurdisk frigjøring.

- Demonstrasjonen på lørdag er et stort rop om hjelp. Vi vil ha fred, men det er ikke lett å kreve sin rett i en gal verden, sier Safer.