Inntil rett før bystyret startet hadde KrF samlet flertall sammen med opposisjonen og andre småpartier for å gå imot Ap når det gjelder den viktige avgjørelsen rundt hvordan kollektifeltet i Midtbyen skal utformes.

På vegne av KrF, H, MDG, SV, V, Frp og Pensjonistpartiet lå det altså an til et flertall for å gå for sidestilte kollektivfelt, og ikke midtstilte. Men så bekreftet MDG overfor Adresseavisen at de trekker seg fra merknaden. Det tipper flertallet.

Les kommentaren: Kuppforsøk i bystyresalen

Hadde flertall

Ap på fylkesnivå, med Tore O. Sandvik (Ap) i spissen, har lagt ned mye prestisje i at det skal være midtstilt. Dette var merknaden som det lå at til flertall for:

"Bystyret ber ordføreren snarest iverksette en prosess med fylkeskommunen for å sikre enighet om sidestilte kollektivfelt i Elgesetergate og Holtermanns veg. Det er viktig med rask avklaring for å unngå unødvendige planleggingskostnader knyttet til utarbeiding av reguleringsplan for Elgesetergate med to alternativ."

Men så snudde altså MDG.

- Det er krevende å forholde seg til politikere som skifter mening når det blåser. MDG snur kappa etter Ap-vinden. Jeg var i møte med Ola Lund Renolen i to timer i går og vi var enige. Men så snur han med en gang Ap får vite om det. Det er skuffende og overraskende. Det som er særlig skuffende er at de er enige i at sidestilt er best, men at de ikke har mot og vilje til å stå for det, sier Geirmund Lykke.

Oppgitt: Geirmund Lykke (KrF).

Les også: Uenighet om kollektivfelt vil stoppe metrobussplanlegging

- Ikke i tråd

Jan Bojer Vindheim (MDG) forklarer snuoperasjonen slik:

- Vi ser nå at den merknaden ikke er i tråd med det vi ble enige om i forrige uke, sier Vindheim.

Det er kjent at Bojer Vindheim, som også er fylkespolitiker, ønsker midtstilt løsning. Dette har ikke vært avgjørende for at partiet trakk seg fra merknaden, sier Renolen. Han forklarer at hele gruppa - inkludert Vindheim - var beredt til å stemme for merknaden, men at dette endret seg etter møtet med Ap og resten av gruppa torsdag ettermiddag.

Forsvarte seg: Jan Bojer Vindheim fra MDG. Foto: morten antonsen

Ola Lund Renolen kommenterer Lykkes angrep:

- Jeg sa til han i går at dette er en krevende sak for vår bystyregruppe og at det har vært mye frem og tilbake, sier Renolen.

Les også: Tre innfartsveier kan få kollektivfelt og holdeplasser midt i gata

Ap kraftig irritert

Adresseavisen kjenner til at Ap ble kraftig provosert over merkanden og det som kan ses som et slags kuppforsøk. Da Adresseavisen snakket med Geir Waage før det ble kjent at MDG snudde, sa han:

- Jeg er irritert og hoderystende til det som er i ferd med å skje. Jeg er bekymret for en fastlåst situasjon og at dette vil gjøre at metrobussprosjektet blir forsinket, sa Waage.

Viste til Adresseavisen: Geir Waage (Ap) la i sitt innlegg vekt på den enigheten miljøkameratene hadde i forrige uke, som ble referert i Adresseavisen. Foto: morten antonsen

Etter at MDG snudde, ble stemningen i Ap-leiren betraktelig bedre.

- Hva har dere gjort for å få MDG til å snu?

- I gruppemøte, overfor alle samarbeidspartiene, gjorde vi det klart at vi sterkt mislikte denne måten å jobbe på. Så tok MDG til fornuften, sa Waage da bystyredramaet var over.

Adresseavisen snakket med Lykke før det ble kjent at MDG snudde. Da sa Lykke:

- Det er klart det er vondt for Ap når de ikke får flertall i en slik sak. De er vant med å hente flertall til høyre og venstre, men nå er det vi som har flertall, sa Lykke.

Slik gikk det altså ikke.

Koster mer

Rådmannen informerte torsdag kveld om at det vil koste 1 til 2 millioner kroner ekstra å utrede både en sidestilt og en midtstilt løsning, slik det nå ligger an til. Det er noe av det Lykke legger vekt på når han mener man må gå for en sidestilt løsning med det samme:

- Dette er penger vi kan bruke på andre ting, sa Lykke til bystyret.

Aage Borrmann (Ap), som jobber som bussjåfør noen dager i uka, gikk på talerstolen flere ganger torsdag kveld. Han spurte om Lykke fremmet denne merknaden bare for å skape splid mellom samarbeidspartnere.

Provosert: Aage Borrmann (Ap) spør om KrF vil skape splid mellom samarbeidspartnere. Foto: morten antonsen

- Forstår ikke

Adresseavisen ba fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) om en kommentar til merknaden da den fremdeles lå an til å bli vedtatt. Sandvik skrev da i en sms:

- For en uke siden var det, med Adresseavisen tilstede på gruppemøtet, bred enighet om å få mer informasjon og ta denne diskusjonen videre i arbeidet med regulering av Elgesetergata. Høyre og Frp var imot Miljøpakken og stemte imot dagens kollektivfelt. Jeg forstår ikke hvorfor tradisjonelle miljøpartier allierer seg med disse for å nedprioritere bussens framkommelighet. I Oslo, Stavanger, Bergen, Malmø, resten av Europa og verden går utviklingen motsatt, skrev Sandvik.

Etter Adresseavisen informerer han om at MDG har trukket seg fra merknaden, skriver han:

- MDG er et miljøparti.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap). Foto: Mariann Dybdahl

- Som Zimbabwe

Opposisjonen var veldig oppgitt over MDG.

- Vi kunne kommet med en avklaring om hva vi i bystyret mener i dag. Men MDG sin politikk her er like stabil som styringen av Zimbabwe, sa Mats Ramo (Frp) fra talestolen.

Waage tok deretter ordet og sa:

- Jeg vil gi honnør til MDG som står på det de mente for en uke siden, sa Waage.

Kommentar: Metrobuss for alle penga?