Det nye samarbeidet mellom Frelsesarmeen og de «gamle» samarbeidspartnerne Adresseavisen, Kirkens Bymisjon og byens menigheter –  betyr at enda flere enn tidligere vil få et ekstra bidrag til jul.

Adresseavisens juleinnsamling, har vært arrangert hvert år siden 1915. Siden 2003 har innsamlingen skjedd i samarbeid med Kirkens Bymisjon. I år blir samarbeidet utvidet med en ny partner.

- Et unikt samarbeid

- Det er fantastisk å bli invitert med på dette flotte samarbeidsprosjektet. Dette er et helt unikt samarbeid. Jeg har aldri hørt om noe annet sted hvor Kirkens Bymisjon, de lokale menighetene i Den norske kirke og Frelsesarmeen samarbeider om å hjelpe mennesker økonomisk til jul, sier en begeistret korpsleder Elin Kyseth i Frelsesarmeen i Trondheim.

Organisasjonen har siden 1901 samlet inn penger i Norge til vanskeligstilte med hjelp av en «julegryte» på sentrale samlingspunkter. I dag finnes det julegryter på flere titalls steder i landet.

- I Trondheim har vi julegryter fire ulike steder. Pengene som kommer inn blir brukt i virksomheten vår gjennom hele året, men vi setter av en fast andel av de innsamlede midlene fra julegrytene som går til mennesker som trenger litt ekstra støtte til jul. Det er denne andelen som fra i år blir slått sammen med de øvrige pengene fra Adresseavisens juleinnsamling, forteller Kyseth.

Kronikk: Ei kirke å elske

Stor pågang fra søkere

I kafélokalene til Frelsesarmeen i Prinsens gate 2 C summer det rundt bordene. Mange har kommet innom denne tirsdags formiddagen, for en matbit, en prat eller for å få hjelp til å fylle ut søknadsskjemaet til Adresseavisens juleinnsamling.

- Vi har hatt tilbud om hjelp til å fylle ut søknadsskjemaet de tre siste ukene. Pågangen har vært stor, og vi har bistått flere hundre søkere allerede, sier Kyseth.

Flere frivillige hos Frelsesarmeen deltar for å hjelpe de som fyller ut søknadsskjemaet. En av de frivillige er palestineren Nahed Alnajjar (50). Han har bodd elleve år i Norge.

Signert: Livsviktige bagateller

- Medmenneskelighet kjenner ingen landegrenser

- Jeg er muslim, men for meg er det ingen motsetning mellom min tro og det å bistå en kristen organisasjon. Medmenneskelighet kjenner ingen landegrenser, religion eller hudfarge, sier Alnajjae, som snakker fem ulike språk – norsk, engelsk, arabisk, hebraisk og urdu. Det gjør han i stand til å hjelpe innvandrere og asylsøkere til å fylle ut søknadsskjemaet.

En av søkerne er Abbas Al-Maliki (52). Han har bodd i Trondheim i 29 år og har fått hjelp fra Adresseavisens juleinnsamling i mange år. Det er imidlertid første gang han er hos Frelsesarmeen for å fylle ut søknaden. – Det var en nabo som tipset meg, sier Al-Maliki.

- Alle er like mye verdt

I to digre gryter kan de som stikker innom velge mellom risengrynsgrøt eller kjøttsuppe. Ved siden av grytene henger det et skilt med ordene «Gårsdagen er historie, morgendagen er et mysterium, dagen i dag er en gave».

- Vi ønsker å tilby mer enn bare hjelp til søknaden. Vi legger vekt på å bygge relasjoner og ønsker å se hele mennesket, ikke bare en «klient» som fyller ut et skjema. En person som trenger hjelp i dag, kan også bli en frivillig i framtiden. Alle er like mye verdt. Det har vi mange flotte erfaringer med, sier korpslederen.

Søknadsfrist 30. november

Søknadsfristen for juleinnsamlingen nærmer seg, men det er fortsatt tid igjen til å søke.

- Alle som fyller ut søknadsskjemaet og leverer det innen fristens utløp 30. november, blir med i vurderingen, forteller Kyseth.

- Hvem kan søke?

- Vi tar imot søknader fra alt fra enslige, pensjonister og barnefamilier til trygdede, asylsøkere eller studentpar med barn som trenger litt ekstra til jul, sier korpslederen.

Søknadsskjemaet til juleinnsamlingen finnes hos de lokale trondheimsmenighetene i Den norske kirke og hos Frelsesarmeen. Frelsesarmeen har åpen kafé hvor det er mulig å få hjelp til å fylle ut skjemaet fra tirsdag til torsdag mellom klokken 11 og 14.

- Håper mange vil hjelpe

- For mange kan julen oppleves som en tung tid. Det finnes enkeltpersoner og familier som har det vanskelig. Når man ikke har nok penger verken til gaver eller mat, er det tøft å leve opp til forventningene om alt det en vellykket jul skal inneholde.

Det er fint å vite at det finnes muligheter til å hjelpe de som trenger et ekstra tilskudd til jul. Adresseavisens juleinnsamling er en viktig tradisjon, og vi vet mange opplever det som verdifullt å kunne gi bidrag. Vi håper mange vil hjelpe de som trenger det i lokalsamfunnet gjennom å støtte innsamlingen, sier sjefredaktør Kirsti Husby i Adresseavisen.

Søkerrekord i fjor

I fjor var det 1200 søkere som fikk hjelp fra juleinnsamlingen. Totalt ble det delt ut 1,8 millioner kroner.

I fjor ble også satt ny søkerrekord med 1900 søkere. I år er søkertallene mellom 30 og 40 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

På skjemaet til juleinnsamlingen må de som søker grunngi hvorfor de søker om økonomisk støtte.

Det er Frelsesarmeen som får inn søknadene og som sammen med Kirkens Bymisjon tar seg av forvaltningen av de innsamlede midlene.

- Det er viktig å huske at hjelpen fra juleinnsamlingen er en gave, ikke en rettighet, understreker Kyseth.

Gavekort på mat

Mens det tidligere har vært to ulike gavekort, på henholdsvis 1000 og 1500 kroner, blir det i år den samme summen på alle gavekortene, enten det er enslige, ektepar eller familier som har søkt.

De som får ja på søknaden, får et gavekort på mat. Gavekortet er øremerket innkjøp av dagligvarer i enkelte butikker og er merket med logoen til de forskjellige samarbeidspartnerne i juleinnsamlingen.

Det er Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen som har ansvaret for søknadsprosessen og tildeling av gavekort.

Palestineren Nahed Alnajjar snakker fem språk og hjelper fremmedspråklige med å fylle ut søknadsskjemaet til juleinnsamlingen. Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen
Juleinnsamlingen tar imot søknader fra de som trenger ekstra økonomisk hjelp til jul, alt fra enslige, pensjonister, barnefamilier til trygdede, asylsøkere eller studentpar med barn. Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen
- Vi legger vekt på å bygge relasjoner og ønsker å se hele mennesket, ikke bare en «klient» som fyller ut et skjema, sier korpsleder Elin Kyseth i Frelsesarmeen i Trondheim, her i samtale med Abbas Al-Maliki, en av søkerne til juleinnsamlingen. Foto: Marthe Hårstad, Adresseavisen