Fansen kjenner han fra midtbanen, i RBK-skjorte og med gress under knottene. Fredag fikk Anders Konradsen og lagkameraten, Vegar Eggen Hedenstad, treffe åttendeklassinger ved Hoeggen skole.

I gymsalen satt 120 elever på gulvet med store forventninger til dagens MOT-økt. Hoeggen skole har samarbeidet med MOT i snart to tiår og rektor skryter av det holdningsskapende arbeidet og organisasjonens satsing på rollemodeller.

- Elevene har fått dispensasjon for regelen om at skolen er mobilfri. Klart, vi må la dem få knipse litt i dag, sa rektor Lars Kvendbø med et bredt smil. Han var nesten like ivrig som trettenåringene og sørget for både autograf og for å feste minnene til egen kamerarull.

Se hverandre

RBK-spillerne hilste på en høyspent og høylytt elevgruppe, hvor nettopp telefonen fort ble tema.

- Ved bordet vårt på brakka er det ingen mobiler til frokost. Vi har en regel om å se hverandre i øynene og hilse på hverandre hver dag, selv om vi møtes flere ganger om dagen, sa Vegar Eggen Hedenstad. De snakket med elevene om hvordan de ble tatt imot da de kom som unge spillere i Tyskland og Frankrike.

Bry seg: Ingrid Ness Rollan snakket med rosenborgspillerne Vegar Eggen Hedenstad og Anders Konradsen, foran elevene ved Hoeggeen skole. Temaene var å vise mot til å bry seg for å motvirke mobbing, blant annet i sosiale medier og viktigheten av å inkludere alle – enten det er et fotballag eller en klasse.

- Jeg var bare 21 år da jeg flyttet til Tyskland uten å kunne tysk. Klart det var av stor betydning for meg at lagkameratene inkluderte meg og tok ekstra godt vare på meg. Jeg ble invitert hjem til middag hos kapteinen og ut på lunsj og for å se byen. På den måten lærte jeg lettere språket også. Det at han var så flink, gjør at jeg også gjerne vil være åpen og hjelpe andre, sa Hedenstad.

- Slike mennesker får man enorm respekt for. De er godt likt av alle på grunn av måten de er mot andre, la Konradsen til, som har nokså like erfaringer fra sin tid i Rennes i Frankrike.

Gi hverandre energi

Elevene ble bedt om å reise seg opp og gå omkring og hilse på hverandre. Først med instruks om en defensiv og avvisende holdning. Murringen ble høyere og elevene vek unna hverandre etter korte nikk og enkle «hei». Siden fikk de med beskjed om å møte blikket og møte den andre som om de var bestevenner. Øvelsen bevisstgjorde dem på hvordan det kjennes i kroppen når man ser hverandre i øynene og smiler. Stemningen steg. Handslaps og klemmer ble til latter og glede.

- Da jeg skulle begynne i åttende klasse ved Alstad ungdomsskole i Bodø kom vi fra tre-fire ulike skoler. Det var etablerte vennegjenger og det var klart og tydelig for alle at noen falt utenfor, sa Konradsen. Han fortalte om hun han så, men ikke strakk ut en hånd til.

- Jeg skulle ønske jeg var tøff nok til å ta tak i det. At jeg var flinkere.

- Man ser det ofte i ettertid, sa Hedenstad og så bort på lagkameraten:

- Men det er aldri for sent å gjøre noe med holdningen sin!

- Usaklige kommentarer er bånn i bøtta

Ingrid Ness Rolland, ambassadøransvarlig i MOT, utfordret spillerne til å si noe om hvordan det oppleves å bli omtalt i sosiale medier.

- Vi er offentlige personer og i som fotballspillere RBK gjør vi en jobb på banen. Den jobben blir vi vurdert på, både i massemedier og i sosiale medier. Og det er greit. Det er en del av jobben å tåle å bli vurdert og dømt, sa Konradsen og forsikret om at han var herdet for dette.

Det ingen skal behøve å herdes for, det som ikke er greit å skrive eller si til andre, langet han hardt ut mot.

Samhold: Anders Konradsen og Vegar Eggen Hedenstad, i svarte MOT-trøyer, fikk delt holdninger og klemmer med ungdomsskoleelevene.

- Usaklige kommentarer, personkarakteristikker og negative kommentarer på utseende, det har jeg ingen toleranse for. Ikke når det rammer meg og ikke når det rammer andre. Dette er noe som gjør meg frustrert og virkelig sint. For hva skal noen få ut av å si ufine ting til hverandre? Ingenting! Det er ingen som tjener på det. Det er feigt og det er en uting, sier Konradsen som håper at folk tenker seg om to ganger før de slenger dumme kommentarer.

- Dette er så lett å snakke om fordi det angår meg personlig. Det angår alle personlig, uavhengig av om vi har blitt hengt ut eller ikke. Har du ikke noe fint å si, så ikke si det!