- Det var mye planlegging og spenning underveis, men utrolig gøy da tårnet til slutt sto på egen hånd, sier Osmund Bøe.

Vennegjengen på seks brukte hele helga på byggeprosjektet - en pepperkakemodell av selveste Eiffeltårnet i imponerende 1:200-skala.

- Det ble faktisk enda litt høyere, 1,85 meter i alt, forteller Bøe.

Sammen med Per Oskar Asp, Andrea og Jone Reinlund Hansen samt Jorunn og Eirik Vårvik Veie, kunne han i 18-tiden søndag puste lettet ut, og konstatere at tårnet ganske sikkert kommer til å stå på eget fundament til de blir lei av å ha det stående.

Alle er, eller har vært, ingeniør- eller arkitektstudenter ved NTNU, og har således fått god bruk for kunnskap fra studiene.

Stekte 30 brett

Det er blitt noe av en tradisjon for vennegjengen å ha et pepperkakehus-prosjekt før jul, i fjor satte de opp et middelalderslott. Men dette var mer teknisk krevende, og er bokstavelig talt gjengens største bragd til nå. Målet er å overgå seg selv hvert år.

Han forteller at de begynte å planlegge bygget fredag, lørdag ble brukt til baking, mens monteringen skjedde søndag.

I alt seks og et halvt kilo deig gikk med, og de stekte rundt 30 brett som ble satt til tørk over natta på diverse bord og tørkestativ.

- Det gjorde det mer utfordrende da vi bestemte oss for å bruke bare «lovlige» deler, kun pepperkaker og knekk. Det største problemet er å få nok styrke i bunnkonstruksjonen, slik at den holder vekta av resten uten at noe sklir ut eller knekker, forteller Bøe.

Nervøse for bunnen

Han forteller om mye planlegging, men også en god del improvisasjon underveis.

- Delene må passe, og mye kan skje når du skal feste dem med knekk. Et nys på feil tidspunkt, og alt ville vært ødelagt! Vi var nervøse for bunnen, men den viste seg å stå veldig støtt. Vi måtte riktignok improvisere med støttestrukturer på innsiden og brukte derfor noen andre prinsipper enn det originale Eiffeltårnet, forklarer Bøe.

- Hvordan skal dere toppe dette til neste år?

- Det har vi ikke planlagt, men personlig håper jeg vi kan få til et konsept, for eksempel en landsby. Vi valgte en veldig teknisk oppgave denne gangen, kanskje skal vi utfordre kreativiteten neste år?

6,5 kilo pepperkakedeig gikk med for å lage en modell av Eiffeltårnet i størrelsesforhold 1:200. Foto: Eirik Vårvik Veie