Det var på kvelden 18. november at mannen steg av toget og deretter gikk rundt i Trondheim sentrum med en medbrakt øks og sine to hunder i bånd. Til politiet har han forklart at han hadde et mål om å ta livet av noen.

Politioverbetjent John Ola Volden ved Sentrum politistasjon i Trondheim har tidligere opplyst at den siktede mannen skal ha skjult øksa i genseren da han gikk rundt i Trondheim.

- Han gikk rundt i byen i mange timer og lette etter et offer. Han var blant annet ved Nidarosdomen og Trondheim Sentralstasjon. Han gikk der det var mørkt og lite folk, sa politioverbetjent John Ola Volden ved Sentrum politistasjon til Adresseavisen etter at mannen var pågrepet.

Trodde offeret var drept

Ved Solsiden skal mannen ha sett seg ut en mann som var beruset.

- På et industriområde ikke langt fra Leos lekeland på Lade slo han øksa i hodet på ham. Han gikk deretter til Solsiden, hvor han fortalte en politipatrulje hva han hadde gjort. Han hadde da øksa med seg, sier Volden.

Dette var bildet politiet gikk ut med da de etterlyste offeret for økseangrepet. Mannen meldte seg til politiet etterpå. Foto: Overvåkingsbilde

Øksemannen trodde på dette tidspunktet at han hadde klart å drepe. Da politiet senere kom til åstedet fant de ikke noe offer. Kun blod. Derfor gikk politiet blant annet ut i mediene og etterlyste en person som var utsatt for en straffbar handling. En mann meldte seg for politiet. Han ble deretter behandlet for hodeskader ved St. Olavs hospital.

Avhørt i fem timer

Den pågrepne mannen i 20-årene, er siktet for drapsforsøk og har nå sittet i varetekt i en måned. I fengslingskjennelsen gikk det frem at han fikk ideen om å slå noen med øks en uke før ha gjorde alvor av det. «Han hadde med seg øksa fra Oppdal, og gikk rundt i Trondheim sentrum i nærmere fem timer for å finne et offer han kunne slå uten å bli oppdaget på stedet. Drapsforsøket synes på bakgrunn på denne bakgrunn å være nøye planlagt», het det i rettsdokumentet.

Det var i dette området på Lade, at en mann ble slått i hodet med øks i november. En mann i 20-årene er siktet for drapsforsøk. Politiet begjærer ham nå varetektsfengslet i en ny periode.

Torsdag ble den siktede avhørt på nytt av politiet.

- Han erkjenner alt, sier politiadvokat Monica Grøtte Estenstad ved Trøndelag politidistrikt.

- Har siktede sagt noe om at andre i Trondheim sentrum var nær ved å bli angrepet av ham?

- Det er ingenting som tyder på det, sier politiadvokaten.

Siktedes forsvarer, Frode Wisth, opplyser at avhøret med klienten pågikk i nærmere fem timer.

- Han forklarte seg greit, men er innforstått med at han trenger hjelp, sier Wisth.

Skal observeres av sakkyndige

Advokaten har tidligere sagt at mannens handling var et rop om hjelp, og at det «ikke var noen forbrytersk hensikt som lå bak det som skjedde».

Etter pågripelsen ble det gjennomført en såkalt prejudisiell observasjon av siktede. Det var psykiater Michael Setsaas som gjennomførte denne, og han mente i etterkant at det var tvil om siktedes tilregnelighet. På bakgrunn av dette skal det gjennomføres en full judisiell observasjon av siktede. Setaas og Kåre Nonstad, som er spesialist i psykologi, er oppnevnt som sakkyndige, og har fått sitt mandat av Sør-Trøndelag tingrett. De skal blant annet vurdere om siktede var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Fengslingsperioden for mannen utløper mandag. Han har imidlertid samtykket til en ny periode i varetekt, og retten skulle fredag behandle begjæringen fra politiet i en såkalt kontorforretning. Det innebærer at en dommer avgjør fengslingsspørsmålet uten at siktede blir fremstilt i et fengslingsmøte.

Grøtte Estenstad har bedt om nye fire uker i varetekt for siktede, og begrunner dette med faren for gjentagelse.