Det er i år syvende år på rad at de elektriske adventslysene på Festningen har blitt tent.

Lysene tennes vanligvis på søndagene, og fjerde søndag faller i år på julaften. På lille julaften kunne folk likevel se at det fjerde lyset allerede lyste sammen med de tre andre.

«Har de bommet litt på Festningen i dag? Allerede tent alle adventslysene!», skriver en leser til Adresseavisen i en e-post.

Flyttet frem

Da Adresseavisen intervjuet festningsforvalter Johnny Gylland i starten av desember forklarte han hvorfor arrangørene i år kom til å «jukse» litt med den siste lystenningen.

- 4. søndag i advent faller i år på julaften. Vi pleier å slukke adventslysene når julen ringes inn klokken 17 på julaften. Skulle vi ha holdt fast ved at lystenningen bare skal skje på søndager, ville det siste lyset bare ha fått brenne i noen få timer, siden lystenningen skjer klokken 13.15, sa Gylland.

- Vi har derfor, akkurat slik det blir gjort i Bergen, flyttet lystenningen til lørdag for at det siste lyset skal få brenne ett døgn ekstra, forklarte han.

Samarbeid

Tenningen av adventslysene er et samarbeid mellom Forsvarsbygg, Nidaros biskop ved Bakklandet sogn, Trondheim Kristne Råd og Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon.

Arrangementet er støttet økonomisk av Kirkevergen i Trondheim, Trondheim kommune, Forsvaret og lokale sponsorer.

Forsvaret har det praktiske ansvaret for julelysene og avviklingen av lystenningen de fire søndagene.