Denne sykkelen har noen grønne lapper med nummer rundt omkring. Dette er for å lettere sette sammen sykkeldelene i Polen. Politiet mener dette beviser at det var profesjonelle som sto bak tyveriene. Foto: politiet

Da politiet ransaket campingvogna til tyvene fikk de seg en overraskelse. Under senga og i skap og vegger åpenbarte det seg hele åtte dyre sykler som var stjålet. Nå viser det seg at dette trolig er de samme tyvene som står bak mange av tyveriene av eksklusive sykler i Trøndelag.

8. august ble tre polske menn stanset på grensen ved Svinesund. De kom kjørende i en hvit Nissan patrol som hadde en campingvogn på slep og en annen polskregistrert bil.

- Tollvesenet gjorde en grundig kontroll, men slapp de inn i Norge. De fikk oversikt over mobiltelefonene til disse personene, og dermed kunne politiet pågripe dem i Vestfold fire dager senere, forteller politibetjent John Ola Volden i Sør-Trøndelag politidistrikt.'

På vei ut av landet

Han har ledet etterforskningsgruppen som har jobbet med å oppklare tyveriene av de dyre syklene i Trondheim.

- De var på vei ut av landet da vi pågrep dem 12. august. De hadde nok merket at det ble varmt rundt ørene. I campingvogna var det ikke mulig å se at noe var galt før vi begynte å ta den fra hverandre. Det ble etter hvert funnet mange sykkeldeler, og til slutt viste det seg å være åtte dyre sykler fra Vestfold som hadde blitt gjemt i campingvogna.

De tre mennene født i henholdsvis 1974, 1977 og 1985 ble varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker med brev- og besøksforbud. Det var politiets «Grenseløs»-gruppe som sto for varetektsfengslingen. Det er en gruppe som konsentrerer seg om å ta mobile vinningskriminelle på tvers av politidistriktene.

- De erkjenner foreløpig ingenting, og vi har kun hatt innledende avhør av de siktede, forklarer Volden.

Rundstjal i én måned i Trøndelag

Det er rundt 1600 sykkeltyverier i året i Sør-Trøndelag, men på våren merket politiet at det var en sterk økning i sykkeltyveri fra garasjer og private adresser. Og syklene hadde til felles at de var svært verdifulle.

- Dette var målrettede tyver som visste hva de skulle ha. De var kun inn i garasjene og hentet sykler. De stjal ikke noe annet av verdi, forteller Volden.

Det første tyveriet i Trondheim ble meldt inn 28. april, og 20. mai ble det satt ned ei etterforskningsgruppe. Samme dag forflyttet tyvene seg til Stjørdal og Nord-Trøndelag, og det ble naturlig å samarbeide med kollegene i Nord-Trøndelag for å komme til bunns i saken.

- Vi har til sammen registrert 52 forskjellige åsteder. På hvert åsted har det forsvunnet mellom en og seks dyre sykler. Det siste registrerte tyveriet i Trøndelag var 23. mai i Steinkjer, forklarer Volden.

Sykler for flere milllioner

Tyvene rakk altså å stjele sykler for flere millioner på én måned i Trøndelag. Volden har tidligere nevnt at 21 av syklene som ble stjålet fra Lundåsen, øvre Byåsen, Ranheim og Vikhammer hadde en samlet verdi på 584 000 kroner.

- Det er snakk om sinnssyke summer. Hver sykkel har kostet mellom 15 000 og 100 000 kroner. Etter hvert ble det klart at de hadde vært på ferde også i Hedmark og Rogaland. Det er trolig snakk om over 100 sykkeltyverier fra ulike steder, forteller Volden.

Politiet fikk etter hvert flere spor å gå etter, blant annet ble det laget en fantomtegning etter at en fornærmet observerte og delvis snakket til en gjerningsperson natt til 17. mai på Heimdal. Politiet fikk også overlevert en overvåkningsvideo som viste flere gjerningspersoner, blant annet en som lignet på mannen på fantomtegningen. Denne mannen var blant de pågrepne i Vestfold i august.

- Det ble innhentet en del mobiltrafikk på de aktuelle stedene og det ble klart at det var tre polske mobilnummer som dukket opp jevnlig. Disse tre numrene hadde mye kontakt seg imellom da tyveriene foregikk, og de hadde også kontakt med andre polske nummer i utlandet, forklarer Volden.

Hadde base sør i Trondheim

Det ble også innhentet bompasseringsdata fra bomringen i Trondheim, og etterforskerne satt med rundt 120 000 bompasseringer fra forskjellige kjøretøy. Før ferien fikk man knyttet en hvit Nissan patrol til åstedene, samt en annen bil med et bestemt registreringsnummer. Denne bilen viste seg å være knyttet til et tyveri i Malvik i 2013, og da var det også en campingvogn som hadde blitt observert.

- Vi fikk etter hvert sjekket ferjer og passasjerlister, og da fikk vi fire navn på blokka som hadde forflyttet seg fra Polen til Norge og den andre veien ved flere anledninger. Vi har også hele tiden lurt på hvor de har bodd, men det viste seg at de hadde hatt base på Tiller og Sandmoen ved hjelp av campingvogna.

Tollvesenet og Utrykningspolitiet ble varslet om de aktuelle registreringsnumrene som hadde dukket opp i løpet av etterforskningen. Det ble bedt om en skikkelig kontroll dersom disse slo inn på noen ANPR-kamera (automatisk skiltgjenkjenning). 8. august gikk alarmen, og politiet kunne endelig pågripe tre personer som er siktet for å stå bak sykkeltyveri i Rogaland, Hedmark, Vestfold og trøndelagsfylkene. Det er trolig ikke disse som står bak tyveriene i Åre og Östersund.

- Kjempefornøyd med pågripelse

Volden legger ikke skjul på at det har vært et stort og krevende arbeid.

- Det er litt nåla i høystakken til å begynne med, men etter hvert får man oversikt. Vi er kjempefornøyd med resultatet og dette viser at det nytter å prioritere enkelte områder, forteller Volden.

Mandag denne uka hadde de forskjellige politidistriktene et møte med «Grenseløs»-gruppa i Trondheim. Volden forteller at de ikke har den fulle oversikten over alle syklene og alle åstedene i resten av landet. Det er derfor vanskelig å si summen på verdiene som er tatt.

- Det er grunn til å frykte at det er like ille i resten av områdene de har vært i. Bortsett fra de åtte syklene som ble funnet demontert i campingvogna, er det ikke funnet noe annet tyvegods. Vi har en dialog med politiet i Polen for å kunne utføre ransakelser, forklarer Volden.

Dømt for smugling tidligere

To av de pågrepne er dømt i sitt eget hjemland for smugling av alkohol inn til Norge tidligere, mens ingen er straffet i Norge tidligere.

- Ut fra reiseruta har vi kunnet se at de tar sykler i et bestemt område, så reiser den ene til Polen med campingvogna, mens de to andre fortsetter raidet. Når han første kommer tilbake, har de nye sykler som de kjører ut av landet.

Når etterforskningen er ferdig vil «Grenseløs»-gruppa føre saken for retten med alle forholdene i samme rettssak.

- Målet er å kunne bevise at dette er organisert kriminalitet og dermed kan de tiltalte få en høyere strafferamme. På syklene som vi vant i campingvogna var det lapper med tall som var til hjelp når de skulle montere syklene sammen igjen i Polen. Dette er nok et bevis på at dette var profesjonelle tyver, mener politibetjent Volden.

Slik ble noen av sykkeldelene funnet under senga i campingvogna. Foto: politiet
Her er syklene stablet oppå hverandre under campingvogn-senga. 12. august ble tre polakker pågrepet i Vestfold med denne campingvogna på slep. Foto: politiet
Politiet pågrep tre personer som er siktet for omfattende sykkeltyverier i flere områder i Norge, blant annet Trøndelag. Foto: politiet
Det var til sammen åtte sykler som var demontert og plassert rundt omkring i campingvogna. Foto: politiet
I disse omrdåene i Trondheim har politiet funnet flere fellestrekk ved måten dyre sykler har blitt stjålet på. Foto: Grafikk: Inger Sakshaug, Adresseavisen