En mann i midten av 30-årene er nylig dømt i Sør-Trøndelag tingrett etter råkjøring på Rye på Byneset i juni i år. En sivil UP-patrulje målte motorsykkelføreren til 150 km/t i en 60-sone.

Tiltalte møtte i retten og erkjente seg ikke skyldig. Han bestred ikke hastighetsmålingen, men mente han handlet i nødverge.

Politimannen løp

Politiet valgte å stanse føreren da de hadde målt han til 79 km/t i en 60-sone. Da politibetjenten skulle ta kontakt med mannen stakk han av.

«Det vises til at [tiltaltes navn] forklarte for retten at han ikke oppfattet at det var politiet som stanset rett bak han i busslommen ved Bynesheimen. Han forklarte at mannen som kom ut av den sivile bilen kom løpende mot han, noe han tolket som at vedkommende var ute etter han.» heter det i dommen.

Tiltalte ble redd, og kjørte derfor fra stedet i høy fart. Han hevder at den sivile politibilen ikke hadde satt på blålys.

Hadde på blålys

Dette er i strid med politibetjentenes forklaring. De opplyser at blålysene ble satt på 5-600 meter før den første stoppen. Blålysene forble på til den tiltalte igjen stoppet og ble pågrepet.

Retten fikk en demonstrasjon av den sivile politibilen, og kom deretter til at den tiltalte må ha sett blålysene. Han ble derfor dømt for fartsovertredelsen.

Må sone i fengsel

For råkjøringen dømmes mannen til 40 dagers fengsel. 20 av disse gjøres betinget på grunn av lang saksbehandlingstid. Den dømte ilegges prøvetid på to år.

I tillegg blir førerkortet inndratt i tre år, og ny førerprøve må avlegges. Den dømte må også betale sakskostnader på 3000 kroner.