Like etter klokka 12.00 tirsdag ettermiddag aksjonerte politiet mot en bolig i Rosenborggate i Trondheim. En mann i 20-årene ble pågrepet hjemme hos en bekjent. Under ransakelsen ble politiet oppmerksom på et glassbur som hadde tolv krabater i seg. Eieren av slangene var en annen person enn mannen som ble pågrepet og satt i arresten.

- Det var tolv huggormunger. Vi ringte dermed Mattilsynet og Falck. Sistnevnte hentet dem, forteller operasjonsleder Tore Kyllo i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Kan reagere kraftig på bitt

Han opplyser at det ikke er tillatt å ha huggorm som husdyr. Dyrene er fredet, og det er heller ingen spesiell god idé å ha Norges eneste giftige slange i hus ifølge politiet.

Enkelte mennesker kan reagere kraftig på hoggormgift. Dødsfall som følge av hoggormbitt forekommer imidlertid sjelden i Norge ifølge Folkehelseinstituttet.

- Hvorfor hadde denne personen alle de slangene?

- Nei, det er langt utenfor min forstand å skjønne hva vedkommende skulle med dem, sier Kyllo.

Personen som ble pågrepet er etterlyst, men Kyllo ønsker ikke å gå nærmere inn på hva slags forhold det er snakk om.

- Personen som eide slangene ble ikke pågrepet, men vil bli anmeldt for forholdet, sier Kyllo.

- Kan være farlige

Skjebnen til de tolv krabatene er foreløpig ikke avklart. De er foreløpig hos Falck, og i morgen vil Mattilsynet ta en titt på dem.

Huggorm-ekspert og førsteamanuensis Dag Dolmen ved NTNU Vitenskapsmuseet forteller at huggormungene ikke er giftigere enn foreldrene, men de er ofte kvikke og de har ikke lært å utporsjonere giftdosene i små mengder.

- Så de kan absolutt være farlige dersom de slipper ut av buret. Men en som holder huggormer bak lås, har vel også sikret seg mot utbrytere, sier Dolmen.

LES MER: - Hoggormen lå og så på meg gjennom frontruta

Dersom en huggormunge kommer seg ut og havner i senga sammen med «husverten», kan det ligge an til et bitt. Likeså dersom verten uforvarende setter sine bare føtter utfor sengekanten, og huggormen ligger på golvet.

- Faren ligger altså mest i at huggormen har rømt uten at verten vet om det, oppsummerer Dolmen.

Mest trolig søsken

Han forteller videre at det kan være vanskelig å holde huggorm i fangenskap over flere måneder, men det finnes mennesker med mye kunnskap som vil kunne klare det.

Ut fra bildene synes Dolmen det er vanskelig å fastslå nøyaktig hva slags huggorm-art det er snakk om.

- Huggormungene er mest trolig søsken, født av en norsk huggorm. Men de kan også være fra Øst-Europa eller Asia.

Det er ikke tillatt å ha huggorm som kjæledyr. Foto: adressa.no-tipser
Huggorm er den eneste giftige slangen i Norge. Foto: adressa.no-tipser