I går fikk politiet en spesiell sak i fanget da de oppdaget et bur med tolv ormeyngel i forbindelse med en ransakelse i Trondheim. Det var til slutt Falck redning på Sluppen som fikk et eksotisk besøk av ormene.

- Vi venter på en avgjørelse fra Mattilsynet. Siden de er en fredet dyreart er vi usikker på om de kan avlives eller ikke, sier Arve Tøndel ved Falck redning.

- Ingen fare for rømlinger

Han forteller at de trives og lever i beste velgående i buret sitt.

- Det er ingen fare for at de stikker av siden buret er godt lukket. Men det er vanskelig å telle dem siden de ligger i en klynge. Jeg har ingen planer om å åpne lokket for å telle dem en og en, sier han.

Veterinær og seniorinspektør Ola Haugum ved Mattilsynet, distriktskontor for Trondheim og Orkdal, sier at de har sendt saken over til Miljødirektoratet.

- De må bli artsbestemt før vi kan ta en avgjørelse. Er det en uønsket art, så blir de avlivet, og er det en verneverdig art, så må Miljødirektoratet bestemme skjebnen til ormene, sier han.

- Nytt for oss

I Norge er det ikke lov å ha eksotiske eller fremmedartede dyr som husdyr. Dersom ormene er huggorm trer også viltloven i kraft siden de er vernet.

- Det er sjelden vi får slike saker, som regel er det en eller to saker og da ofte slange med utenlandsk opphav. Det er nytt for oss at det er tolv huggorm i samme bur, sier han.

- Kan ikke sette dem ut

Seniorrådgiver Øystein Størkersen i Miljødirektoratet forteller at de har vært i kontakt med førsteamanuensis Dag Dolmen ved NTNU. Han regnes som den fremste amfibieforskeren i Norge.

- Det er mye som kan tyde på at det er østeuropeisk opprinnelse på disse ormene. Dersom det er tilfellet så vil det ikke være tilrådelig å sette dem ut eller å forsøke en omplassering. Dermed vil vårt råd være å avlive dem, forteller Størkersen.

Dyreparker har ofte nok slanger, og dermed er det vanskelig å få omplassert dyrene til et velegnet sted. Å sende dem til opprinnelseslandet er både vanskelig og kostbart.

- Å sette ut østeuropeiske huggormer i Norge kan føre til genetisk forurensning med tanke på lokale huggormer, forklarer Størkersen.