– Vi har ikke direkte oppfordret elevene til å lese, men elevene selv har spurt hva det er lurt å begynne å lese, sier Hilde Hov, rektor ved Trondheim katedralskole.

Selv om skolen har vært streikerammet helt siden før skolestart, har alle elevene fått utdelt sine skolebøker.

– Det er veldig greit å få gjort unna dette nå, for vi har ingen tid å miste når streiken er over. Samtidig etterspør elevene bøkene. Mitt inntrykk er at elevene er utålmodige etter å komme i gang, sier Hov.

Lesetips

Hun har tipset førsteårselevene om at det kan være lurt å begynne å lese på avgangsfagene, og spesielt naturfag, geografi og samfunnsfag som er typiske lesefag.

– Dette kompenserer ikke for undervisning, men det kan gjøre det lettere for elevene senere, sier Hov.

Hun synes det er alvorlig at streiken nå er inne i sin andre uke, uten utsikter til noen snarlig løsning. 50 lærere er i streik ved Katta, og konsekvensen er at skolen må avlyse mange undervisningstimer.

– Det er mye undervisning som går tapt. Det betyr at skoleåret blir mye mer komprimert, både for elever og lærere, sier Hov.

Bekymret

Også ved Charlottenlund videregående har elevene fått skolebøkene.

– Jeg er veldig glad for at vi har fått delt ut bøker til elevene. Selv om det ikke er så enkelt å sitte alene å lese, så har elevene i hvert fall muligheten til å begynne å lese selv. Det kan være lurt, for det blir sikkert et voldsomt trøkk når undervisningen starter for fullt, sier Nina Hoseth, rektor ved Charlottenlund.

Hun opplever at elevene nå er veldig klar for skole:

–Jeg tror det er kjedelig, og jeg tror mange elever sliter med motivasjonen. De er over det stadiet at det er kult med ekstra lang ferie. Jeg er spesielt bekymret for de faglig svakeste elevene som nå går uten undervisning, og er redd dette kan få konsekvenser for resten av skoleåret, sier Hoseth.

Ber om bøker

Markaplassen ungdomsskole ble rammet av streik allerede en uke før skolestart. Denne uken har de åpnet dørene for elever og foreldre som har ønsket skolebøker.

– Vi fikk flere henvendelser, spesielt fra foreldre, som lurte på om det gikk an å få skolebøker. Vanligvis er det noe lærerne ordner med, men jeg som rektor kan overta den jobben, sier Rune Haldorsen, rektor ved skolen.

Han antar at 30-40 elever så langt har møtt opp på skolen for å hente skolebøker.

Målbevisste

– Det har vært elever fra alle trinn, men vi ser at spesielt elevene i 10. trinn er målbevisste, og gjerne vil komme i gang med skolearbeidet. Det synes jeg er fint. Det viser at det er tak i ungdommene, sier Haldorsen.

Han har også tipset elever og foreldre om å se på Utdanningsdirektoratets sider, hvor kompetansemålene for de ulike trinn er lagt ut.

– Det begynner å bli kjedelig til elevene. De er vant til å være på skolen på denne tiden, sier Haldorsen.

Surrealistisk

To uker ut i skoleåret har det fortsatt ikke vært skolestart ved streikerammede Blussuvoll ungdomsskole. Rektor Lars Henrik Rygh sier de har fått en god del henvendelser fra foreldre og elever denne uken.

– Det har vært spørsmål om skolebøker, flere lurer på sine rettigheter og om de får tatt igjen undervisning når skolen starter, forteller Rygh.

Elever som ønsker å lese på egen hånd, kan nå henvende seg til rektor for å få utdelt lærebøker.

– Vi vil gjerne bistå de elevene som ønsker å komme i gang, sier Rygh. Han synes det er en ensom jobb å være rektor for tiden:

– For oss som har en tom skole, så er det surrealistisk. Vi skulle gjerne fylt opp med elever og lærere. Dette er ingen god situasjon, sier Rygh

– Er du bekymret for at elevene taper undervisning?

– Nei, det er jeg ikke. Når elever og lærere er tilbake, vil det være stort faglig trykk, og dette vil vi klare å ta igjen. Men vi mister tid, og vi har bare 190 skoledager i året. Spesielt for 10. trinn går året veldig raskt, og vi må nok ha størst fokus på dem når streiken er over, sier Rygh.

Rektor ved Trondheim katedralskole, Hilde Hov. Foto: Rune Petter Ness
Rektor ved Charlottenlund videregående, Nina Hoseth. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Rektor ved Blussuvoll Ungdomsskole, Lars Erik Rygh. Foto: Kristian Helgesen