Nå har de brukt ledig tid under streiken til å skaffe penger til skoleturen til Berlin i september.

– Vi fikk så god tid på grunn av streiken, så jeg tenkte vi måtte bruke den til noe fornuftig. Jeg snakket med flere venninner, og så dro vi i gang en dugnadsuke, forteller Amalie Leirvik.

Mye fri

Rosenborg ungdomsskole har vært rammet av lærerstreiken helt siden skolestart, og de fleste elevene ved skolen har fått fri som følge av at mange av lærerne er i streik. 10B har imidlertid noe undervisning, fordi to av tre kontaktlærere ikke er i streik.

– Vi har åtte timer i uka med norsk, matte og gym. Tirsdager og fredager har vi fri, forteller Beate Andal.

Nå har Amalie, Beate og de to venninnene Mia Havnen og Camilla Lundemo fått med de andre i klassen til å jobbe og tjene penger til turen. Målet er å samle inn mest mulig av de 50000 kronene som mangler. Turen til Berlin som går i regi av reiseselskapet Hvite busser, har et budsjett på rundt 260000 kroner. Dette skal elevene hente inn med jobbing.

– Vi tenker at alle monner drar, sier Amalie.

Stekte vafler

Tirsdag tok de med seg vaffelrøre og kaffe og solgte nystekte vafler til kundene på Rema Bromstad. Det førte til 2800 kroner i inntekter.

– Det er mange andre som også har hatt kakesalg etter at de hørte hvor mye vi fikk inn, forteller Mia.

– Og så er det mange som har jobbet hjemme, og fått penger for det, forteller jentene.

– Tar dere helgevasken?

– Ja! svarer jentene. Og kanskje det blir en middag, legger Amalie til.

Konsentrasjonsleire

I alt 48 elever, to lærere og fem foreldre skal være med på turen til Berlin. Hovedmålet for turen er besøk i konsentrasjonsleirene Ravensbrück og Sachenhausen.

– Vi har hatt brødre som har vært på en slik tur, og de anbefalte den, forteller Mia.

Men med et så stort reisebudsjett har det vært mye jobbing for elevene. Salg av toalettpapir, flaskeinnsamling og hjemmearbeid har vært noen av elevenes inntektskilder.

Steinar Leirvik, en av klassekontaktene, er leder for turen. Han er glad for at elevene nå bruker ledig tid til å jobbe.

– Det er mye engasjement og kreativitet i gruppen. Det er flott at de bidrar selv, sier Leirvik som tror Berlinturen blir en minnerik opplevelse for avgangselevene.