Det er Roar Moholdts brygge på adressen Fjordgata 78 som har kommet lengst.

Siden bildet ovenfor ble tatt på mandag denne uken, har fasadene blitt helt ferdigstilt, og plassen foran bryggen klargjort.

Nå håper han at ferdigtillatelsen kommer fra kommunen allerede neste uke.

- Det er 14 leiligheter som er klare, 12 på rundt 65 kvadratmeter og to på 125 kvadratmeter. Noen blir etter planen lagt ut for salg i løpet av neste uke, mens åtte av leilighetene skal leies ut, forteller Moholdt.

Brant i 2007

Det er nå sju år siden bryggene i Fjordgata 74-80 brant ned, natt til 17. mai 2007. De to andre bryggene eies av Bernt Brovold og entreprenør Karl Ove Bjørnstad.

Alle tre har hatt lange prosesser med kommunen i etterkant av brannen for å få godkjent planene for å bygge opp bryggene igjen. Bjørnstad har tatt krangelen lengst. Etter å ha fått gjennom at bryggen kunne bygges 80 centimeter høyere enn den gamle bryggen, oppsto det en strid om å få nok lystilgang til byggene.

Mens Moholdt løste dette ved å lage en såkalt lyskjegle i bygget, det vil si et åpent rom midt i bygget som slipper til lys, valgte Bjørnstad en løsning med større vinduer på sidene. Løsningen krevde dispensasjon fra dagslysbestemmelsene på soverommene, noe som etter en lang kamp ble innvilget.

I siste runde sto kampen mellom Bjørnstad og kommunen om hvor langt ut man skulle få bygget verandaene. Bjørnstad ønsket seg én meter, men fikk bare 50 centimeter.

- Først fikk vi bare 20 centimeter balkong. Vi ventet et helt år for å få endret dette, til saken til slutt havnet i rådhuset, og Arbeiderpartiet stemte meg med. Jeg fikk 50 centimeter, ikke en meter, slik jeg ønsket. Når politikerne bruker kreftene på å hindre at folk får 50 centimeter mer balkong, da skjønner du hvilken iver det er for å få folk til å til å få folk til å bo i sentrum av byen, sier Bjørnstad.

Ferdig neste år

Like så fullt har også byggingen av Bjørnstads brygge kommet i gang.

- Nå holder vi på med å støpe kjellerveggene, og vi har støpt bunnplata tett. Da er vi straks tørre på føttene. Men det går fort ett - ett og et halvt år før bygget er innflyttingsklart, sier Bjørnstad.

Når bygningen står ferdig, vil til sammen 14 leiligheter med en gjennomsnittlig størrelse på 80 kvadratmeter stå klare til innflytting. I første etasje blir det næringsareal. Det blir det også i første etasje på Moholdts brygge.

Beslutning i høst

Nå er det kun Brovolds bryggetomt som ikke har blitt omformet til en byggeplass. Brovold har jobbet flere år i utlandet, og satte beslutningsprosessen med å starte bygging på vent mens han var i utlandet.

- Nå er jeg tilbake i byen, og jeg skal bruke høsten på å beslutte hva jeg skal gjøre. Jeg er åpen for å selge hele eller deler av tomta, og kanskje få med noen på eiersiden. Rammetillatelsen er på plass, så jeg håper å ha dette klart før jul, sier Brovold.

Brovolds brygge er tegnet av samme arkitekt som Moholdts brygge, og kan få opptil 13 leiligheter når den er ferdig, i tillegg til næringsareal i første etasje.

Bildet er tatt fredag av Moholdts brygge i Fjordgata 78. Fasadene og plassen foran brygga er nå ferdige, og så og si klar for innflytting. Foto: SIGURD GULLAKSEN
Karl Ove Bjørnstad er i ferd med å støpe kjellerveggene i brygga i Fjordgata 80. Foto: Børge Sved